ROMÂNIA BREAKING NEWS

Republica Moldova în contextul evoluțiilor geopolitice și strategice din Spațiul Ex-Sovietic (1)

IMG_8342Republica Moldova în contextul evoluțiilor geopolitice și strategice din Spațiul Ex-Sovietic
Miercuri, 5 martie 2014, ora 18 la Clubul Țăranului Român, a avut loc Dezbaterea cu titlul de mai sus, organizată de Institutul Frații Golescu pentru relații cu românii din strainătate și Asociația Europeană de Studii Geopolitice și Strategice „Gheorghe I.Brătianu”.
Co-organizator a fost și Acțiunea 2012. Pe post de moderator a fost domnul avocat Mihai Nicolae directorul Institutului Frații Golescu.
IMG_8357Inițiatorul și sufletul evenimentului a fost domnul doctor Constantin Corneanu – președintele Fundației Europeane de Sudii Geopolitice și Strategice „Gheorghe I.Brătianu”.
Seara a fost dedicată intrării Republicii Moldova în selectul club al Uniunii Europene, la care a aderat și România în anul 2007.
Introducerea a fost făcută de domnul doctor Vasile Buga – cercetător la Institutul pentru Studii Ruse și Sovietice „Florin Constantiniu”. Acesta a evocat relațiile româno-sovietice, începând cu anul 1964, inclusiv fricțiunile survenite pe tema R.S.S. Moldovenești, Deși conform speculațiilor Hrusciov ar fi fost de acord cu organizarea „a unui plebiscit popular în R.S.S.M. „
IMG_8374Domnul doctor Vasile Buga a evocat și prima vizită a lui Nicolae Ceaușescu la 1 august 1976 în RSSM, unde se întâlnește cu organele de partid și de stat sovietice moldovenești. Apoi la 3 august 1976, Ceușescu se întâlnește cu Brejnev pe care îl întreabă în premieră dacă nu ar fi bine de scos sârma ghimpată de la frontiera celor două state românești.
Este descrisă vizita delegației sovietice condusă de Gromîko din 1979, care reproșează conducerii PCR faptul că istoricii români publică și au o „viziune denaturată” asupra istoriei Basarabiei.
În perioda lui Mihail Gorbaciov conducerea sovietică nu a mai abordat în nici un fel cu conducerea PCR problema Basarabiei.
Apoi în anul 1988 se formmează Frontul popular în RSS Moldovenească. În noiembrie 1989 Nicolae Ceușescu a discutat într-o ședință internă a PCR, IMG_8365problema Pactului Ribbentrop-Molotov și dă directive către presă privind expunerea mediatică a acestui Pact, precum și ilustrarea noilor realități din RSS Moldovenească.
În continuare domnul doctorand Claudiu Degeratu, domnul Col.(r) Ion Petrescu (fostul Șef al Trustului de Presă al Armatei Române timp de peste 8 ani) dar și domnul dr. Constantin Corneanu, au prezentat din punct de vedere istoric spațiul dintre Prut și Nistru, iar ulterior au formulat diferite ipoteze academice, pragmatice și stategice privind actuala dezvoltare a R. Moldova și prognozele potențiale referitoare la integrarea europeană a celui de-al doillea Stat Românesc. De asemeni au fost subliniate ultimile evoluții politice, militare și diplomatice dintre Rusia și Ucraina și s-au făcut mai multe ipoteze privind posibilele influențe și ingerințe în spațiul R. Moldova.

Magistrarele expuneri și ipoteze formulate de distinșii specialiști au fost apreciate și marcate cu aplauze de către numeroasa audiență.
La final, „hors concurs” a ținut un cuvânt, vibrant și patriotic, un oaspete surpriză în persoana domnului general (r) Mircea Chelaru.
Au asistat la dezbateri Secretarul III al Ambasadei Federației Ruse
domnul Panin, dar și Ministrul Plenipotențiar al Ambasadei R. Moldova la București, domnul Emil Jacotă.
Lucrările s-au încheiat după ce au fost lămurite toate întrebările participanților la dezbatere.

Dacian Dumitrescu

Vom expune pe larg, materiale video si audio cu conținutul valoroaselor expuneri în edițiile viitoare, pe care vă invităm să le urmăriți.

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.