“Repere culturale românești în Ucraina” – dezbatere la București

romani_adunati_la_inaugurarea_Centrului_Cultural_Romanesc_Cernauti

Asociația “Identitate Culturală Contemporană” din București organizează, pe data de 18 martie 2016, la ora 19:00, o dezbatere intitulată “Repere culturale românești în Ucraina”, în cadrul căreia vor fi discutate chestiuni referitoare la nevoile comunității românești din regiunile Transcarpatia, Odesa și Cernăuți, impactul pe care îl au marile tensiuni din regiune și cum pot fi ajutați aceștia de la București, informează TOCpress citat de romaniabreakingnews.ro

Evenimentul va avea loc în cadrul unei ediții speciale a seriei “Repere Identitare”, organizate de Conceptual Lab, avându-i invitați pe Marin Gherman, președintele Centrului Media BucPress (Cernăuți), Sergiu Dan, președintele Asociației Convergențe Europene (București), drd. Tatiana Toma (Bernevec) specialistă în relațiile diplomatice româno-ucrainene (Universitatea București) și Liviu Iancu, coordonator de programe Eurocentrica și editor la revista Europunkt (București). Moderatorul evenimentului va fi Miruna Vlada, de la asociația “Identitate Culturală Contemporană”.

Potrivit organizatorilor, dezbatrerea își propune să exploreze situația comunităților istorice de români, care sunt adesea uitate de către autorități, ajungând să fie asimilate de populația majoritară și să își piardă limba, tradițiile și interesul față de identitatea lor etnică.

La întâlnire vor lua parte reprezentanți ai comunității românești de la Cernăuți, ai organizațiilor de la București implicate în proiecte pentru românii din Ucraina, precum și specialiști în relațiile diplomatice româno-ucrainene.

Totodată, în cadrul evenimentului, va fi prezentat și un exemplu de implicare românească: Asociația Convergențe Europene și asociația Eurocentrica, prin campania “Acces la educație. Sprijin pentru școlile românești din Ucraina”, strâng cărți și echipamente IT pentru școlile din regiunile Odesa, Cernăuți și Transcarpatia.

“Ne propunem să cunoaștem mai bine situația acestor comunități, dincolo de ideologie sau retorică, și să înțelegem perspectiva lor asupra legăturii cu România” – se arată într-un comunicat al organizatorilor.

Locuri la eveniment sunt limitate, iar participarea se face numai pe bază de rezervare la adresele miruna.vlada@aiccromania.org sau contact@mixofideas.ro.
Conceptual Lab (www.mixofideas.ro) este un proiect al Asociației Identitate Culturală Contemporană (AICC) și găzduiește regulat evenimente cu tematici variate, în care invitații explorează, într-un cadru relaxat, universul cultural al lumii contemporane, în toată complexitatea și diversitatea sa.
Pagina de Facebook a evenimentului: https://www.facebook.com/events/1512697529039657/

Publicat de romaniabreakingnews.ro/Sursa: “Repere culturale românești în Ucraina” – dezbatere la București