ROMÂNIA BREAKING NEWS

Renato Usatîi arestat de forțele speciale ale SIS! …arestat de R. Moldova sau „lăsat” din mâini de Rusia?

Renato Usatîi arestat de forțele speciale ale SIS! …arestat de R. Moldova sau „lăsat” din mâini de Rusia?

Up date ora 22.00 filmul arestării la Aeroportul Chișinău /Арест Ренато Усатый – Кишинёв – 23.10.2015

Primarul de Bălți, președinte al partidului prorus „Partidul Nostru” – Renato Usatîi a fost reținut vineri seara de către ofițerii Serviciului de Informații și Securitate chiar la ieșirea din Aeroport Internațional Chișinău. Primarul de Bălți revenea acasă din deplasarea de două zile efectuată la Moscova.

Acestuia i-a fost prezentat un mandat și escortat la Procuratura Generală după aproximativ 15 minute de la sosirea în Chișinău, perioadă în care a făcut declarații pentru presă.

Reținerea ar putea fi făcută în contextul în care Procuratura Generală s-a autosesizat și a pornit urmărirea penală pe faptul difuzării înregistrării convorbirilor dintre Ilan Shor și Vladimir Filat, precum și a afirmațiilor lui Renato Usatîi despre interceptarea convorbirilor unor demnitari și politicieni.

Usatîi, care a publicat luni înregistrări ale unor convorbiri telefonice dintre Filat și Shor, susține că nu a obținut interceptările de la instituții ale statului și că mai deține astfel de înregistrări și cu alți politicieni, printre care Mihai Ghimpu, Iurie Leancă sau Vladimir Plahotniuc.

Practic Procuratura Genarală s-a autosesizat în cazul interceptărilor publicate de Usatîi. Sub ce aspect a fost inițiată urmărirea penală?

Procuratura Generală anunță că s-a autosesizat și a pornit urmărirea penală pe faptul difuzării înregistrării convorbirilor dintre Ilan Șor și Vladimir Filat, precum și a afirmațiilor lui Renato Usatîi despre interceptarea convorbirilor unor demnitari și politicieni.

Cazul va fi documentat de către Secția exercitare a urmăririi penale în cauze de criminalitate organizată și excepționale din cadrul Procuraturii Generale, sub aspectul comiterii infracțiunii de violare a dreptului la secretul corespondenței.

În cadrul investigațiilor și acțiunilor de urmărire penală urmează a fi stabilite circumstanțele colectării, deținerii și difuzării convorbirilor respective, precum și alte eventuale fapte infracționale cu referință la circumstanțele descrise.

Amintim că în seara zilei de ieri, liderul „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, a publicat pe site-ul său o serie de înregistrări telefonice dintre Vlad Filat și Ilan Shor din care reiese „colaborarea strânsă” pe mai multe probleme dintre cei doi.

Totodată, primarul de Bălți a anunțat în cadrul unei emisiuni că deține „în arhiva sa” și alte interceptări de acest gen în care apar ca protagoniști Vlad Plahotniuc, Mihai Ghimpu, Valeriu Streleț și Iurie Leancă pe care spune că le va face publice, doar că la momentul potrivit.

Dodon, în apărarea lui Usatîi: Nu a încălcat legea. Nu este motiv de reținere

Liderul PSRM, Igor Dodon, a comentat reținerea lui Renato Usatîi direct de pe Aeroportul Chișinău. Acesta a mers la Procuratura Generală, acolo unde a fost adus Usatîi. „Acum are loc interogarea, care o să dureze ceva timp. Înăuntru se află avocații lui”, afirmă Dodon.

Mai mult, acesta menționează că a reușit să vorbească cu Usatîi. „Am discutat cu el. Eu personal consider că legea nu a fost încalcată. Ceea ce a făcut până acuma nu este motiv pentru retinerea lui”, conchide Dodon.

Filmul arestării

Ora 17:58 Renato Usatîi a fost reținut în aceste momente de mascații de la SIS. Acesta a revenit în țară în urmă cu puțin timp.

Paza și simpatizanții lui Usatîi au blocat mașina autorităților și nu au permis accesul acesteia. Mai mult, s-au iscat îmbrânceli dintre oamenii veniți acolo și forțele de ordine

18:15 Renato Usatîi a fost adus la Procuratura Generală. Acolo s-au adunat mai mulți simpatizanți ai Partidului Nostru.

19:07 În fața sediului Procuraturii Generale polițiștii au format un cordon.

19:19  Simpatizanții lui Usatîi scandează lozinci în susținerea acestuia.

Potrivit istoricului Cosmin Popa, Renato Usatîi, alături de Ilan Shor și Igor Dodon, face parte dintr-o garnitură de tineri lideri politici pe care Moscova i-a pregătit pentru a schimba cursul proeuropean al Republicii Moldova.

„Ceea ce e evident e că împreună cu Igor Dodon și Ilan Shor, aceștia fac parte dintr-o garnitură politică de schimb pe care Moscova o pregătește pentru schimbarea cursului politic al țării. Veți vedea că se vor descoperi conexiuni financiare, politice și economice legate de această afacere a miliardului moldovenesc”, a declarat Cosmin Popa, la Digi24, citat de romaniabreakingnews.ro.

„Bălți e un oraș în majoritate rusofon, iar stilul de lucru al acestor interpuși ai rușilor e clasic, se bazează pe cumpărarea reprezentanților unui segment substanțial al comunității de acolo, pe o rețea de presiune politică extrem de bine dezvoltată, care să mimeze popularitatea cursului politic propus de ei”, a explicat Cosmin Popa.

N.R. RBN Press: Renato Usatîi arestat de forțele speciale ale SIS! …arestat de R. Moldova sau „lăsat” din mâini de Rusia?

Publicat de romaniabreakingnews.ro  din surse: independent.mdunimedia.infobasarabia.mddigi24.ro

 

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: