ROMÂNIA BREAKING NEWS

Relocarea în România a Agenţiei Europene a Medicamentului incertă din cauza „Referendumului pentru familie” și a „discriminării” comunității LGBT?

Relocarea în România a Agenţiei Europene a Medicamentului incertă din cauza „Referendumului pentru familie” și a „discriminării” comunității LGBT?

Guido Rasi

Directorul Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA), Guido Rasi, a declarat săptămâna aceasta că înţelege îngrijorarea personalului instituţiei de a se reloca în state membre unde drepturile angajaţilor LGBT ar putea fi încălcate şi unde căsătoriile dintre aceştia nu sunt recunoscute. Pentru ţările din Centrul şi Estul Europei care candidează pentru a primi pe teritoriul lor agenţia, gestul lui Rasi este considerat drept „lovitură sub centură” menită să scoată neloial din cursă candidaţii nou-intraţi în UE.

Nici Rasi si nici angajatii respectivi nu nominalizeaza o anumita tara, dar Politico mentioneaza ca se face referire la Bulgaria, Polonia, Slovacia si Romania, unde nu sunt recunoscute relatiile intre persoane de acelasi sex. Jurnalistii straini amintesc ca in Romania tocmai a fost anuntat faptul ca va exista un referendum pentru redefinirea familiei traditionale, in aceasta toamna. Celelalte tari interzic prin lege casatoria intre persoane de acelasi sex.

Rasi a făcut declaraţia în urma unei scrisori primite pe 29 august din partea a 250 de membri ai instituţiei pe care o conduce, din totalul de 900. Deşi doar 70 de persoane îşi asumă apartenenţa la comunitatea LGBT, ceilalţi semnatari ai scrisorii au semnat-o în semn de solidaritate cu colegii lor.

„În cazul în care EMA este relocată într-un stat membru cu legislaţie discriminatorie pentru persoanele LGBT, atunci angajaţii LGBT vor fi nevoiţi să aleagă între relocarea împreună cu agenţia sau menţinerea drepturilor egale şi a protecţiei legii”, se arată în scrisoare.

„Acceptăm ca oamenii să lucreze pentru noi, indiferent de sex, etnie, religie sau orientare sexuală”, a precizat Rasi. „Trebuie să facem totul pentru a ne asigura că noul amplasament poate fi reconciliat cu opţiunile de viaţă pe care personalul nostru le-a făcut, astfel încât să putem reţinem o parte cât mai mare a lui şi să garantăm continuitatea activităţilor EMA”, a adăugat directorul Agenţiei.

Ca urmare a ieşirii Marii Britanii din UE, Agenţia Europeană a Medicamentului, cu sediul la Londra, trebuie să se mute într-o altă ţară membră a Uniunii, aducând cu sine un stimul important asupra economiei locale. 19 state au depus dosare de candidatură, printre care şi Polonia, România, Bulgaria şi Slovacia. Ultimele trei state nu deţin nicio agenţie europeană deocamdată, ceea ce le conferă un drept moral ridicat asupra celorlalţi competitori.

Însă declaraţia lui Rasi reprezintă o lovitură puternică pentru aspiraţiile statelor est-europene, în care căsătoriile dintre persoanele de acelaşi sex nu sunt recunoscute, fiind chiar interzise constituţional sau pe cale de a fi interzise, ca în cazul României, prin aşa-zisul referendum pentru familie.

Un diplomat est-european de la Bruxelles a declarat pentru publicaţia Politico, sub protecţia anonimităţii, că îngrijorarea privind soarta personalului LGBT este doar un pretext pentru a scoate din cursă statele din Centrul şi Estul Europei.

„Aceasta este una dintre acele lovituri sub centură pe care le aşteptam”, a precizat diplomatul, adăugând că se aşteaptă şi la alte asemenea încercări neloiale de eliminare a statelor est-europene.

„Ţările UE vorbesc de solidaritate, dar ele o sprijină doar într-un anumit sens [dinspre Est spre Vest]”, a completat oficialul, făcând referire şi la scandalul cotelor de migranţi pe care ţările central- şi est-europene le resping.

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: