ROMÂNIA BREAKING NEWS

Reglementarea statutului juridic al Casei Regale a României, într-o inițiativă legislativă propusă de președinții Senatului și Camerei Deputaților

Reglementarea statutului juridic al Casei Regale a României, într-o inițiativă legislativă propusă de președinții Senatului și Camerei Deputaților

Reglementarea statutului juridic al Casei Regale a României a fost cuprinsă într-o inițiativă legislativă depusă marți la Senat de către președinții Senatului și Camerei Deputaților, domnii  Călin Popescu-Tăriceanu și Liviu Dragnea, informează romaniabreakingnews.ro, care citează comunicatul transmis redacției de către Senatul României.

Potrivit sursei citate, „propunerea legislativă prevede recunoașterea acesteia ca persoană juridică de drept privat și acordarea statutului de utilitate publică. În plus, legea propune recunoașterea poziției de Șef al Casei Regale a României, ca poziție onorifică, asimilată protocolar cu aceea a unui fost șef de stat, și cuprinde o serie de prevederi care vor asigura desfășurarea optimă a activităților și funcțiilor de reprezentare ale acesteia”. Noua inițiativă legislativă va asigura cadrul pentru „o implicare și mai intensă a Casei Regale în cadrul societății românești” fiind „nevoie, mai mult decât oricând, de o instituție deasupra politicii partinice, în care românii să vadă un reper de echilibru și continuitate”.

În viziunea semnatarilor inițiativei legislative, această propunere are menirea de a da conținut recunoașterii „modului exemplar în care Majestatea Sa și-a făcut datoria față de România”. Totodată se mai menționează în comunicat că „astăzi, suntem alături de Majestatea sa, Regele Mihai care se confruntă cu probleme grave de sănătate și considerăm că această propunere legislativă reflectă recunoașterea modului exemplar în care Majestatea Sa și-a făcut datoria față de România și, totodată, va încadra într-un mod predictibil și constituțional continuitatea unei instituții simbol a statului român”.

Comunicatul asupra inițiativei legislative argumentează că „timp de aproape 100 de ani, Casa Regală a României a asigurat echilibrul politic în România, a contribuit decisiv la formarea României Mari și la modernizarea statului român. După al Doilea Război Mondial, instaurarea unui regim totalitar în România a fost realizată printr-o veritabilă lovitură de stat care i-a forțat să plece în exil pe Majestatea sa Regele Mihai și pe membrii Casei Regale. Timp de aproape 50 de ani, regimul comunist a făcut tot ce i-a stat în puteri să îi facă uitați, dar nu a reușit, după cum o arată atașamentul românilor față de Casa Regală. După 1989, s-a început procesul de a reda Casei Regale rolul pe care îl merită și de care România are nevoie. În pofida unor pași importanți, în prezent Casa Regală a României nu are personalitatea juridică de sine stătătoare, ceea ce produce inconveniente, nu numai sieși, ci și instituțiilor publice cu care intră în parteneriat, probleme care adresate de acest proiect de lege” (…) „Casa Regală a României este o instituție istorică, păstrătoare a tradițiilor naționale și a valorilor statului român”.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: