ROMÂNIA BREAKING NEWS

Regimul pro-rus de la Chișinău profită de pandemia COVID-19 pentru a institui cenzura în presă

Regimul pro-rus de la Chișinău profită de pandemia COVID-19 pentru a institui cenzura în presă

Guvernarea lui Igor Dodon instituie cenzura în presă sub paravanul stării de urgență, decretată din cauza pandemiei de COVID-19, se arată într-un material publicat pe portalul deschide.md și citat de romanibreakingnews.ro

Consiliul Audiovizualului (CA) din Republica Moldova a emis astăzi o dispoziție pentru furnizorii de servicii media audiovizuale prin care interzice jurnaliștilor să-și exprime la tv și radio opinia lor privind pandemia de COVID-19. Totodată, în cadrul emisiunilor, jurnaliștii trebuie să le interzică invitaților formarea liberă a opiniilor în privința evoluției situației provocate de noul coronavirus. Mai mult decât atât, directorul CA, Dragoș Vicol, a declarat pentru DESCHIDE.MD că aceste măsuri nu se referă doar la subiectele privind coronavirusul, dar și la cele conexe.

CA obligă posturile de tv și radio să nu furnizeze publicului alte date decât cele prezentate de către Comisia pentru Situații Excepționale, Guvernul, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Organizația Mondială a Sănătății, care în opinia CA sunt „unicele surse sigure, veridice, imparţiale și  echilibrate fiind autorităţile publice competente din țară și de peste hotare.

Prevederile 4 și 5 ale dispoziției sunt cele care fac ingerință directă în politica editorială a instituțiilor mass-media.

4. În condițiile stării de urgență pe teritoriul Republicii Moldova, se va prezenta obligatoriu poziția oficială a autorităţilor publice competente (Organizația Mondială a Sănătății, Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova, Guvernul Republicii Moldova, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale), acestea fiind cele mai avizate și mai competente în materia respectivă.

5. Pe durata perioadei stării de urgență prezentatorii/moderatorii/redactorii vor renunța unilateral la enunțarea și favorizarea neavizată atât a propriei opinii, cât și a liberei formări de opinii arbitrare în reflectarea subiectelor ce vizează pandemia COVID-19, atât în context național, cât și extern,  unicele surse sigure, veridice, imparţiale și  echilibrate fiind autorităţile publice competente din țară și de peste hotare (Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova, Guvernul Republicii Moldova, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Organizația Mondială a Sănătății).  Această obligativitate rezidă imperios din necesitatea asigurării exactității maxime şi corectitudinii depline a informației, din caracterul esenţial al faptului că relatările trebuie să provină din surse sigure, suficient documentate sub aspect factologic, cu o abordare credibilă şi imparţială a evenimentelor.

Celelalte măsuri, la fel obligă posturile tv și radio să se transforme în cutia de rezonanță a autorităților.

Contactat de DESCHIDE.MD, directorul CA, care a propus acest pachet de măsuri, a declarat că nu exclude că în cazul nerespectării prevederilor, CA ar putea aplica „acțiuni dure”. Acesta a mai specificat că măsurile au fost votate „de toți membrii CA”.

„Sunt niște prevederi obligatorii pentru posturile de radio și tv din R. Moldova. Având în vedere starea de urgență nici nu vreau să mă gândesc că se va ajunge la amenzi și sancțiuni. Eu cred că ele trebuie să fie executate obligatoriu în conformitate cu spiritul civic și angajamentul fiecărui reprezentant media. Putem să avem opinii diferite numai nu acum. (…) Dacă o să fie anumite abateri atunci CA va veni cu un comunicat în care vor vorbi poate și de sancțiuni dure, dar e în funcție de gravitate. Este prematur să enumăr anumite sancțiuni”, a declarat Dragoș Vicol.

Șeful CA a mai spus că aceste măsuri nu se referă exclusiv la subiectele despre COVID-19 în R. Moldova, ci și la alte elemente colaterale.

„Aceste măsuri se referă la subiectele direct sau indirect la pandemie, pentru că pot fi unele conexe cum ar fi prejudicierea situației economice, impunerea unor restricții de circulație. Deci nu doar la componenta medicală a acestei pandemii, ci la toate elementele care sunt conexe la această pandemie de COVID-19. Este vorba de toate elementele conexe, colaterale, care se referă direct sau indirect”, a mai spus Vicol.

Acesta a mai spus că „unii jurnaliști se revoltă pentru că nu conștientizează starea de urgență în care ne aflăm”.

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: