ROMÂNIA BREAKING NEWS

Referendumul pentru demiterea primarului Chișinăului, invalidat!

Referendumul pentru demiterea primarului Chișinăului, invalidat!

CECMoldova informează la ora 21.00 s-au închis toate secțiile de votare. La ora 00:00 consiliul electoral de circumscripție Chișinău va prezenta informații preliminare privind rezultatele referendumului local din municipiul Chișinău.
Potrivit datelor centralizate de Consiliul Electoral de Circumscripție Electorală Chișinău, prezența la vot, la închiderea secțiilor de votare, a fost de doar 17,53%. Practic, la referendum au participat doar 110.502 alegători din totalul celor aproximativ 650.201 înscriși în listele electorale.

Pentru ca referendumul să fi fost declarat valabil era nevoie ca la urne să se prezinte minim o treime dintre alegătorii cu drept de vot, adică 216.733.

În același timp, potrivit Codului Electoral din Republica Moldova, „revocarea primarului prin referendum poate avea o finalitate pozitivă pentru inițiatorii acestuia doar dacă pentru el au votat un număr egal sau mai mare de alegători decât au votat în cazul alegerii edilului, dar nu mai puțin de jumătate din numărul votanților care au participat la acest proces”.

În aceste condiții, pentru ca referendumul să fi fost valabil era nevoie ca minim 163.570 de locuitori ai municipiului să-și exprime votul pentru demiterea lui Dorin Chirtoacă, iar această cifră să reprezinte minim jumătate din numărul de persoane prezente la vot.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: