ROMÂNIA BREAKING NEWS

Referendum în Chișinău: „Susțineți revocarea din funcție a primarului general al municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă?”

Referendum în Chișinău: „Susțineți revocarea din funcție a primarului general al municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă?”

„Susțineți revocarea din funcție a primarului general al municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă?” – aceasta este întrebarea la care vor răspunde azi, 19 noiembrie a.c. locuitorii municipiului Chișinău. Răspunsul va fi dat prin vot la secțiile de votare,  deschise între orele 07.00 și 21.00. Acest referendum este organizat după ce un grup de inițiativă al PSRM (partid pro-rus), a înregistrat la instanța de judecată, inițiativa inițierii referendumului pe baza a 80 de mii de semnături de la cetățenii Chișinăului, care susținerea desfășurarea referendumului în vederea demiterii primarului Dorin Chirtoacă, transmite  Redacția Chișinău – romaniabreakingnews.ro.

Redacția Chișinău RBN Press, precizează că articolul 198 din Codul Electoral, prevede că decizia de revocare a primarului poate fi adoptată prin referendum local dacă pentru ea a votat un număr egal sau mai mare de alegători decât au votat în cazul alegerii primarului, dar nu mai puțin de jumătate din numărul alegătorilor care au participat la referendum.

Condiția validării referendumul este  ca cel puțin o treime din alegătorii înscriși pe liste să participe la acest referendum. Potrivit Comisiei Electorale Centrale din Republica Moldova, au fost tipărite 632 104 buletine de vot, dintre care 413 282 – în limba română și 218 822 – în limba rusă. Comisia Electorală Centrală a stabilit deschiderea a 307 secții de votare, cu cinci mai puține faţă de ultimul scrutin. Alegatorii pot să verifice secția de votare la care sunt arondați pe siteul www.verific.cec.md.

Monitorizarea Referendumului

Potrivit IPN.md, desfășurarea plebiscitului va fi monitorizată de peste 900 de observatori acreditați de CEC. Cei mai mulți, în număr de 465, sunt din partea Asociației „Promo-LEX”. Pe parcursul zilei, informația privind rata participării la urne, generată de Registrul de Stat al Alegătorilor, va putea fi urmărită pe un ecran în bir.15 al Primăriei municipiul ChișinăuConsiliul electoral de circumscripție Chișinău are programate briefinguri de presă pentru ora 08.00, 10.00, 13.00, 16.00, 19.00 și 21.30. La miezul nopții vor fi anunțate rezultatele preliminare ale referendumului.

Consiliul electoral de circumscripție Chișinău a refuzat solicitarea lui Dorin Chirtoacă de a fi înscris în calitate de concurent electoral pentru a-și putea susține poziția. Refuzul a fost motivat prin faptul că legea prevede că doar că doar organizațiile social-politice pot fi înregistrate în calitate de participant la referendum. Acum o săptămână, după eliberarea lui Dorin Chirtoacă din arest la domiciliu și plasarea sub control judiciar în cadrul dosarului penal în care este cercetat, Partidul Liberal, al cărui vicepreședinte este, a anunțat că edilul nu va participa la dezbateri electorale pentru că nu recunoaște plebiscitul.

Tot azi 19 noiembrie, au loc și alegeri locale în mai multe localități din Republica Moldova.

Își aleg primarii locuitorii din orașul Sângera (municipiul Chișinău), comuna Berlinți din raionul Briceni, comuna Zârnești din raionul Cahul, comuna Plopi din raionul Cantemir, comuna Ștefănești din raionul Florești, satul Fundurii Noi din raionul Glodeni, comuna Lăpușna din raionul Hâncești, comuna Sărăteni din raionul Leova, satul Căpriana din raionul Strășeni și comuna Ghiliceni din raionul Telenești. Cel mai lung buletin de vot este în localitatea Sângera, municipiul Chișinău, unde în cursa pentru funcția de primar sunt înscriși șase concurenți electorali.

La ora publicării acestui articol, (09:30), potrivit CEC, doar 1% din locuitorii Capitalei s-au prezentat până acum la urne ca să-și exprime oțiunea față de „susținerea” sau „NU” a revocării dim funcție a primarului Dorin Chirtoacă. Cei mai mulți sunt bărbați puțin peste 50% iar femei în jurul a 49 la sută. În total și-au exprimat opțiunea la referendum 6260 de persoane din totalul de 628 de mii de cetățeni înregistrați pe listele electorale.

foto: Primăria Chișinău

Raisa Țurcan – Redacția Chișinău – romaniabreakingnew.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: