ROMÂNIA BREAKING NEWS

Referendum: Belarus putere nucleară!

Referendum: Belarus putere nucleară!

În Republica Belarus s-a ținut un referendum prin care cetățenii țării s-au pronunțat pentru abandonarea statutului de ţară non-nucleară. Potrivit Reuters, citat de romaniabreakingnews.roreferendumul din Belarus a aprobat duminică o nouă constituție prin care se renunță la statutul non-nuclear al țării, într-un moment în care fosta republică sovietică a devenit rampa de lansare pentru trupele ruse care invadează Ucraina, au declarat agențiile de presă ruse.

Agențiile au citat comisia electorală centrală din Belarus, care au comunicat că 65,2% dintre cetățenii participanți la scrutin au  votat pentru. Rezultatul a fost o mică surpriză, având în vedere dominația strict controlată a președintelui Alexandru Lukașenko.

Cu un cadru legal oferit de noua constituție, Belarus ar putea vedea arme nucleare  pentru prima dată de când țara a renunțat la ele după căderea Uniunii Sovietice. Belarus  ridică miza într-un moment în care Lukașenko a rămas în urmă atacului militar al președintelui rus Vladimir Putin asupra Ucrainei, după ce a jucat anterior un rol de intermediar între cei doi vecini.

Potrivit sursei citate, occidentul a spus deja că nu va recunoaște rezultatele referendumului, care are loc pe fondul unei represiuni radicale împotriva oponenților interni ai guvernului. Potrivit activiștilor pentru drepturile omului, până duminică, în Belarus erau peste o mie de prizonieri politici. Referendumul a stârnit proteste împotriva războiului în mai multe orașe. Cel puțin 290 de persoane au fost reținute, au declarat activiștii pentru drepturile omului.

Referendumul cimentează şi perioada în funcţie a lui Lukaşenko până în 2035. Acesta este la putere din anul 1994.

Între 1994 şi 1996, fostele state sovietice Belarus, Ucraina şi Kazahstan au convenit să renunţe la armele nucleare în schimbul asigurărilor de securitate – asigurări care acum au fost încălcate.

Noua situație din Belaru sporeşte tensiunile, în contextul în care preşedintele Aleksandr Lukaşenko susţine agresiunea militară a omologului său rus Vladimir Putin în Ucraina, în ciuda imaginii pe care dorește să o  propage, cea de mediator în conflict.

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: