Recunoștiință pentru medicii SMURD – Iași, căzuți acum patru ani la Haragâș în Republica Moldova

În ziua de 2 iunie a.c., la Complexul memorial din localitatea Haragâș, Raionul Cantemir, unde acum patru ani s-a prăbușit un elicopter SMURD, a avut loc o ceremonie de comemorare a echipajului care și-a pierdut viața, fiind la datorie în R. Moldova. Comemorarea a început cu o slujbă religioasă, la care au participat ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, secretarul de stat a MAI Republica Moldova – Mariana Grama, secretarul de Stat a MSMPS Alexandru Holostenco, conducerea IGSU reprezentată de general-maior Mihail Harabagiu, angajații SMURD, autoritățile publice locale, dar și localnicii satului Haragâș. (foto: news.ungheni.org)

 „4 eroi și-au pierdut viața pentru binele nostru. Eroii nu mor niciodată, ei trăiesc prin faptele urmașilor. Nu trebuie să uităm că ei ne-au lăsat în urmă îndurerați, dar ei ne-au întărit convingerea de a ajuta oamenii. Acum SMURD s-a extins(…) Faptul că suntem aici demonstrează că sacrificiile nu sunt zadarnice”, a declarat ambasadorul

Colegii lor din R. Moldova, care au adus omagiul lor eroilor SMURD – Iași, spun că în fiecare zi duc mai departe misiunea colegilor lor.  La procesiunea de comemorare au participa și localnicii din Haragâș, care au venit cu flori la monumentul eroilor care și-au pierdut acum patru ani viața, salvând alte vieți. Oamenii spun că nu pot uita nici astăzi ziua în care elicopterul SMURD s-a prăbușit din cauza ploilor puternice. Pentru localnici, acești paramedici SMURD au devenit ca o parte a fiecărei familii.

Pe data de 2 iunie 2016, un elicopter SMURD, cu patru membri ai echipajului la bord, s-a prăbușit într-o pădure din apropiere de localitatea Haragâș, Cantemir, în condiții de ploaie și ceață. Ca urmare a accidentului aviatic, pilotul, copilotul, medicul și asistentul medical, toți cetățeni români, și-au pierdut viața. Echipajul se afla în misiune, deplasându-se spre Cahul pentru a prelua un pacient.

Potrivit radio Chișinău, prin intermediul proiectul SMURD transfrontalier, lansat în 2014,  cetățenii Republicii Moldova pot beneficia de asistență calificată în situații de risc. Echipajele SMURD din România au efectuat 13 500 de intervenții terestre pe teritoriul Republicii Moldova, 89 de intervenții aero-medicale și 35 de intervenții transfrontaliere cu transport medical asistat.