ROMÂNIA BREAKING NEWS

Recrudescența extremismului ucrainean sau tot o mană rusească? Casa Naţională a maghiarilor din regiunea Transcarpatică (Ucraina) a fost incendiată!

Recrudescența extremismului ucrainean sau tot o mană rusească? Casa Naţională a maghiarilor din regiunea Transcarpatică (Ucraina) a fost incendiată!

Pe data de 23 februarie a.c. Serviciul de Securitate al Ucrainei, prin vocea şefului-adjunct Victor Kononenkoserviciile, anunța că serviciile secrete ruse au încercat să destabilizeze situaţia în Nordul Bucovinei prin tentativa de  incendiere a două şcoli româneşti din regiunea Cernăuţi. Reprezentantul Serviciului de Securitate al Ucrainei  a specificat că în urma acţiunilor prevenitive ale serviciilor speciale ucrainene, executorii provocării, care urma să aibă loc în regiunea Cernăuţi, n-au reuşit să realizeze ideea inumană. (detalii aici)

La numai câteva zile diferență de tentativa menționată, la ora 3.00 noaptea, spre marţi, 27 februarie, are loc un atac prin inciendiere, reușit de data aceasta, asupra Casei Naţionale a maghiarilor din regiunea Transcarpatică.

Potrivit ziarului românesc din regiunea Cernăuți – Zorile Bucovinei,  poliția şi autorităţile locale, au confirmat că o persoană neidentificată a aruncat pe geamul sediului Uniunii maghiarilor din Ujgorod o sticlă cu substanţe inflamabile ce a cauzat incendiul, flăcările mistuind 25 metri pătraţi de birou şi mobilierul, fiind stins de echipa de pompieri ce a sosit de urgenţă.

Jurnalista Felicia NICHITA-TOMA de la ziarul menționat, consideră că „în timp ce guvernul Ungariei şi conducătorii organizaţiilor etnicilor maghiari din Maramureşul istoric se pronunţă vehement împotriva asimilării ungurilor autohtoni prin odiosul articol 7 al Legii învăţământului din Ucraina ce pune cruce pe şcolile minorităţilor naţionale prin ucrainizarea forţată a învăţământului, implementarea căruia a fost amânată până în 2023, are loc un alt act de extremis împotriva etnicilor maghiari din Maramureşul istoric, după ce cu câteva săptămâni în urmă, la 4 februarie, s-a încercat incendierea sediului Asociaţiei maghiarilor din Transcarpatia, atacat de persoane necunoscute  cu cocktail „Molotov”. Din fericire, atunci cocktail-ul aruncat de inculpaţi a spart doar prima sticlă,  geamul având sticlă dublă şi substanţa inflamabilă n-a nimerit în interiorul sediului din or. Ujgorod.”

Potrvit acesteia, „în cadrul unei emisiuni televizate, ministrul de externe maghiar, Peter Szijjarto, a declarat că în Ucraina, în ultimul timp, în deosebi de când Rada Supremă a adoptat Legea învăţământului, art. 7 ce limitează drepturile minorităţilor la învăţământ în limba maternă, „se simte o creştere a ideilor extremiste, o intimidare a membrilor minorităţii maghiare din Transcarpatia”, adăugând că e neplăcut, dacă Ucraina intenţionează cu adevărat  să adere la UE, NATO, urmează să-i controleze pe extremişti. El a mai adăugat că pentru a face lumină în această problematică se va întâlni cu Înaltul Comisar OSCE pentru Drepturile Omului, că misiunea respectivă ar trebui să activeze nu doar în estul Ucrainei, ci şi în vestul ei – în regiunea Transcarpatică.”

„Oare nu e o intimidare a românilor din nordul Bucovinei istorice şi „încercarea” extremiştilor de a incendia două şcoli cu limba română de predare  din ţinut? –  conchide  Felicia NICHITA-TOMA

Reamintim că pe 24 februarie a.c., conform informațiilor furnizate de Serviciul Ucrainean de Securitate – SBU, urma ca școlile românești din satul Lunca, Ținutul Herța, și Ostrița-Mahala din raionul Noua Suliță să fie incendiate. Acțiunea care a fost împiedicată de SBU, ar fi fost coordonată de David Ponomariov, un agent al serviciilor speciale ruse.

Dorian Theodor CLENCIU – romaniabreakingnews.ro

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: