Reacțiile la defăimarea lui Ogoranu continuă. Lucia Hossu Longin reacționează.
Sub egida IICCMER, Institutul Ellie Wiessel a organizat o dezbatere „Reconsiderarea critică a trecutului – între mit și minimalizare. Despre Ion Gavrilă Ogoranu și rezistența armată anticomunistă din România”
Nu ne mistificați istoria !
Fundația „Memorialul Durerii” protestează împotriva tentativei Institutului Elie Wiessel de a mistifica istoria României și dea ne defăima eroii. Altul este, ar trebui să fie,obiectul de activitate al Institului Naționalpentru Studierea Holocaustului din România și nu a acela de a nega rezistența din munți și de a-l eticheta pe Ion Gavrilă Ogoranu ca fascist.
Toți marii istorici ai prezentului, de la Al. Zub la Denis Deletant,recunosc existența, forța și unicitatea luptei anticomuniste din munți. Membrii acestei rezistențe aparțintuturorcategoriilor sociale (militari, preoți, studenți, țărani) și tuturor partidelor politice.
În dosarele Securității (Fond Documentar nr. 2168) sunt publicate hărți, ce conțin grupările de luptători dispuse pe toată întinderea Munților Carpați, iar o direcție a Securității se ocupa de obiectivul „Bande-Organizații subversive”. Avem suficiente date istorice, furnizate de Arhiva CNSAS.
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românescnu poate încuraja și susține asemenea demersuri, total străine de spiritul științific și de adevăr.
Ion Gavrilă Ogoranu este un simbol al rezistenței anticomuniste și memoria lui nu poate fi terfelită de jalnicele reconsiderări ale unor debili cercetători ai istoriei.
Serialul Memorialul Durerii va difuza în18 mai un episod dedicat „Moșului” – cel care la 24 de ani a condus de-a lungul a zece ani, cu eroism și credință în Dumnezeu lupta tinerilor făgărășeni.
Cer cu fermitate Partidului Național Liberal care l-a propus pe controversatul Andrei Muraru la conducerea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului în România, să revină asupra acestei numiri.
Institutul înființat de un guvern liberal nu s-a născut să ne atace reperele morale, martirii și eroii, să-i pună în dezbateri îndoielnice, departe de orice rigoare științifică. Chiar dacă acest demers este girat de respectabilul institut Ellie Wiessel, de data aceasta putem vorbi de manipulare, demitizare și de comentarea în derizoriu și ofensator a realităților istorice.
Lucia Hossu Longin
Publicat pe romaniabreakingnews.ro