Președintele Traian Băsescu despre decizia Curții Constituționale a Republicii Moldova:
-
„…mulțumiri Curții Constituționale a Republicii Moldova, dar și inițiatorilor demersului – în principal, doamna Ana Guțu, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, și partidul domnului Ghimpu, cei care au înaintat Curții Constituționale a Republicii Moldova un demers prin care au solicitat punerea realităților constituționale din Art. 13 din Constituția Republicii Moldova, care stabilea că limba oficială a Republicii Moldova este limba moldovenească.
-
Prin decizia de astăzi a Curții Constituționale a Republicii Moldova s-a stabilit că limba oficială a Republicii Moldova este limba română. Este un act de dreptate față de actul de independență al Republicii Moldova, un act de dreptate față de istoria cetățenilor Republicii Moldova și un act de dreptate față de cei din Republica Moldova care se simt români.
-
Implicațiile sunt extraordinar de profunde. Ele intră în vigoare imediat, odată cu hotărârea Curții Constituționale a Republicii Moldova, și de ele trebuie să ia notă în cel mai scurt timp toate statele lumii, inclusiv Uniunea Europeană. La Uniunea Europeană vom fi două state care au limba oficială limbă română.
-
Iar cei care nu se recunoșteau a fi români, ci își spuneau moldoveni, mă întreb cum se vor numi de azi înainte, fiind vorbitori, în mod obligatoriu și constituțional, vorbitori de limbă română.
-
Implicațiile hotărârii Curții Constituționale a Republicii Moldova sunt extrem de profunde, pentru că se pune capăt încercării de mistificare a unor adevăruri culturale și istorice din Republica Moldova. Eu sper ca toate statele democratice să ia notă foarte rapid de hotărârea Curții Constituționale a Republicii Moldova. Vă mărturisesc, este una dintre cele mai mari bucurii pe care le-am avut în ultimii ani, realizând implicațiile acestei hotărâri a Curții Constituționale a Republicii Moldova.” Traian Băsescu
Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlățean, salută decizia Curții Constituționale din Republica Moldova, prin care limba română este recunoscută drept limbă oficială în Republica Moldova
Salut cu căldură decizia Curții Constituționale de la Chișinău, prin care limba română este recunoscută ca limbă oficială a Republicii Moldova.
Este o decizie istorică, așa cum a fost și cea din 31 august 1989, când la Chișinău a fost legiferată revenirea la grafia latină. Acel moment, ca și acesta, sunt momente de cotitură pe drumul urmat de Republica Moldova prin care aceasta s-a desprins de totalitarism, alegând calea democrației, libertății și prosperității în parcursul său spre Uniunea Europeană.
Cetățenii Republicii Moldova care vorbesc și scriu în limba română duc mai departe tradiția strămoșilor noștri, o tradiție păstrată vie în ciuda vitregiilor istoriei și a celor care au încercat să facă uitată limba română pe meleagurile locuite de români.
Odată cu aderarea României la Uniunea Europeană, în 2007, limba română a devenit una din limbile oficiale ale Uniunii. Putem spune că acum, prin decizia ca limba română să fie recunoscută drept limbă oficială, Republica Moldova a făcut un nou pas simbolic, cu implicații importante către Uniunea Europeană”.
Victor Ponta, Prim ministrul României
Primul Ministru Victor Ponta
,,De astăzi ne unește, la nivelul unei decizii oficiale, și limba pe care o vorbim de veacuri. România și Republica Moldova continuă, pe aceeași limbă, limba română, parcursul lor comun, unul care va reuși să ne unească în interiorul spațiului european. Este o decizie simbolică, ce vine să completeze veștile bune pe care cetățenii Republicii Moldova le-au primit în ultima perioadă. Vorbim aceeași limbă, simțim cu același suflet, așa că destinele noastre trebuie să fie comune, în interiorul Uniunii Europene”
Crin Antonescu, Președintele Senatului
PE CIND SI LA NOI VA FI RESPECTATA ROMANA IN CELE 3 JUDETE -TG MURES,HARGHITA,COVASNA -SA FIE SI LA NOI FERICIRE!!!