ROMÂNIA BREAKING NEWS

Liderii politici români la unison: Fericire la București față de decizia istorică luată la Chișinău, privind limba română

Presedintele Traian Basescu

Presedintele Traian Basescu

Președintele Traian Băsescu  despre decizia Curții Constituționale a Republicii Moldova:

  • „…mulțumiri Curții Constituționale a Republicii Moldova, dar și inițiatorilor demersului – în principal, doamna Ana Guțu, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, și partidul domnului Ghimpu, cei care au înaintat Curții Constituționale a Republicii Moldova un demers prin care au solicitat punerea realităților constituționale din Art. 13 din Constituția Republicii Moldova, care stabilea că limba oficială a Republicii Moldova este limba moldovenească.

  • Prin decizia de astăzi a Curții Constituționale a Republicii Moldova s-a stabilit că limba oficială a Republicii Moldova este limba română. Este un act de dreptate față de actul de independență al Republicii Moldova, un act de dreptate față de istoria cetățenilor Republicii Moldova și un act de dreptate față de cei din Republica Moldova care se simt români.

  • Implicațiile sunt extraordinar de profunde. Ele intră în vigoare imediat, odată cu hotărârea Curții Constituționale a Republicii Moldova, și de ele trebuie să ia notă în cel mai scurt timp toate statele lumii, inclusiv Uniunea Europeană. La Uniunea Europeană vom fi două state care au limba oficială limbă română.

  • Iar cei care nu se recunoșteau a fi români, ci își spuneau moldoveni, mă întreb cum se vor numi de azi înainte, fiind vorbitori, în mod obligatoriu și constituțional, vorbitori de limbă română.

  • Implicațiile hotărârii Curții Constituționale a Republicii Moldova sunt extrem de profunde, pentru că se pune capăt încercării de mistificare a unor adevăruri culturale și istorice din Republica Moldova. Eu sper ca toate statele democratice să ia notă foarte rapid de hotărârea Curții Constituționale a Republicii Moldova. Vă mărturisesc, este una dintre cele mai mari bucurii pe care le-am avut în ultimii ani, realizând implicațiile acestei hotărâri a Curții Constituționale a Republicii Moldova.” Traian Băsescu

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlățean

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlățean, salută decizia Curții Constituționale din Republica Moldova, prin care limba română este recunoscută drept limbă oficială în Republica Moldova

Salut cu căldură decizia Curții Constituționale de la Chișinău, prin care limba română este recunoscută ca limbă oficială  a Republicii Moldova.

Este o decizie istorică, așa cum a fost și cea din 31 august 1989, când la Chișinău a fost legiferată revenirea la grafia latină. Acel moment, ca și acesta, sunt momente de cotitură pe drumul urmat de Republica Moldova prin care aceasta s-a desprins de totalitarism, alegând calea democrației, libertății și prosperității în parcursul său spre Uniunea Europeană.

Cetățenii Republicii Moldova care vorbesc și scriu în limba română duc mai departe tradiția strămoșilor noștri, o tradiție păstrată vie în ciuda vitregiilor istoriei și a celor care au încercat să facă uitată limba română pe meleagurile locuite de români.

Odată cu aderarea României la Uniunea Europeană, în 2007, limba română a devenit una din limbile oficiale ale Uniunii. Putem spune că acum, prin decizia ca limba română să fie recunoscută drept limbă oficială, Republica Moldova a făcut  un nou pas simbolic, cu implicații importante către Uniunea Europeană”.

 

Victor Ponta, Prim ministrul României

Primul Ministru Victor Ponta

,,De astăzi ne unește, la nivelul unei decizii oficiale, și limba pe care o vorbim de veacuri. România și Republica Moldova continuă, pe aceeași limbă, limba română, parcursul lor comun, unul care va reuși să ne unească în interiorul spațiului european. Este o decizie simbolică, ce vine să completeze veștile bune pe care cetățenii Republicii Moldova le-au primit în ultima perioadă. Vorbim aceeași limbă, simțim cu același suflet, așa că destinele noastre trebuie să fie comune, în interiorul Uniunii Europene”

 

 

Crin Antonescu, Președintele Senatului

Crin Antonescu, Președintele Senatului, aflat în vișită la Chișinău a aflat vestea chiar în cadrul unei reuniuni cu academicienii din Republica Moldova la Academia de Științe a Moldovei

„Am primit cu bucurie vestea privind decizia Curții Constituționale a Republicii Moldova, care a hotărât că limba română este limba oficială a statului moldovean, cu atât mai mult cu cât sunt încă la Chișinău, în vizită oficială. Printr-o coincidență fericită am aflat această informație la o reuniune cu academicienii din Republica Moldova la Academia de Științe a Moldovei, în plenul căreia am susținut o alocuțiune”

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

One Comment

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: