ROMÂNIA BREAKING NEWS

Răscoala lui Horea în periodicul Politisches Journal (Hamburg, 1784)

Răscoala lui Horea descrisă în periodicul german Politisches Journal (Hamburg, 1784)

Politisches journal nebst Anzeige von gelehrten und andern Sachen (1784)

Politisches journal (rascoala lui Horea)

(de la ultimul aliniat) „Răsculații din Transilvania sunt români (Wallachen), urmași ai coloniilor romane din Dacia, care, în majoritate, sunt de religie ortodoxă și formează majoritatea locuitorilor, întrecând cu mult pe ceilalți locuitori ai Principatului […]

Politisches journal (conditiile lui Horea)

Alte scrisori din Sibiu mai adaugă că Horea a dat o circulară prin care oferă tuturor nobililor unguri pace și liniște, însă cu condițiile:
1. să se lepede de nobilimea lor și să-și împartă moșiile lor cu românii;
2. ca până la încoronarea unui rege legitim să-l considere pe el căpital general și să-i dea ascultare;
3. ca să părăsească învățăturile religiei catolice și să primească religia ortodoxă.

El (Horea) a ajuns la idei mai largi, precum se vede; ar fi spus chiar că are intenția să se unească cu tovarășii săi de credință, cu românii din Valahia și, împreună cu ei, să cucerească toată Transilvania și să reînvie vechiul Imperiu roman, din care își trag obârșia. În această situație se află această chestiune, care, în tot cazul, foarte importantă în istoria contemporană și a costat, în orice caz, mai mult sânge ca, probabil conflictul cu Olanda.”

Sursa imaginilor: Politisches Journal: nebst Anzeige von gelehrten und andern Sachen, Volumul 2
Sursa traducerii: Ștefan Pascu, Liviu Maior, Culegere de texte pentru Istoria României, vol. I, București, 1977

Tiparituriromanesti

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: