ROMÂNIA BREAKING NEWS

R. Moldova un orizont iluzoriu pentru omuleți verzi. Generalul Adrian Bradshaw:„NATO sustine suveranitatea, independenta si integritatea teritoriala a Republicii Moldova”

Generalul Adrian Bradshaw: „NATO va apăra Moldova!”
R. Moldova un orizont iluzoriu pentru omuleți verzi. Generalul Adrian Bradshaw:„NATO sustine suveranitatea, independenta si integritatea teritoriala a Republicii Moldova”

Adjunctul Comandantului Suprem al Forțelor Aliate în Europa, generalul Adrian Bradshaw, a discutat la Chișinău despre securitatea regională și cooperarea cu NATO cu ministrul moldovean al Apărării, Viorel Cibotaru. NATO sustine suveranitatea, independenta si integritatea teritoriala a Republicii Moldova, a mai afirmat generalul Adrian Bradshaw, care a apreciat drept excelenta contributia militarilor moldoveni in misiunile de mentinere a pacii din Kosovo.

El a subliniat, in cadrul unei conferinte de presa sustinute impreuna cu ministrul moldovean al Apararii, Viorel Cibotaru, ca NATO va continua sa contribuie la mentinerea pacii in aceasta regiune.

„Speram ca va fi pace in Ucraina. Nu vom permite ca un stat sa abuzeze de integritatea altui stat. NATO va sustine securitatea si va ajuta Republica Moldova astfel incat niciun conflict sa nu progreseze”, a precizat generalul Bradshaw.

La randul sau, ministrul Apararii, Viorel Cibotaru, a mentionat ca a discutat cu adjunctul comandantului suprem al Fortelor Aliate in Europa despre asistenta pe care NATO poate sa o acorde Republicii Moldova pentru reforma sectorului de securitate si aparare.

„Vizita domnului general reprezinta un pas important in consolidarea relatiilor de parteneriat dintre tara noastra si NATO. In cadrul intrevederii, am trecut in revista aspectele cooperarii dintre Republica Moldova si NATO, accentul fiind pus pe reforma sectorului de securitate si aparare, asistenta pe care poate sa o ofere NATO la acest capitol, precum si posibilitatea de a valorifica noi proiecte benefice pentru ambele parti”, a declarat ministrul Apararii.

Totodata, cei doi oficiali au discutat si despre prestatia militarilor moldoveni care participa la misiunile de mentinere a pacii din Kosovo.

„M-am bucurat sa aud ca ofiterii si subofiterii Armatei Nationale sunt apreciati pentru modul impecabil in care isi executa misiunile. Este un semn bun si o incurajare de a extinde participarea Republicii Moldova in astfel de operatiuni”, a declarat ministrul.

Din 1994, armata moldoveana a detasat la exercitii NATO aproape 2.000 de militari. Aceste aplicatii au avut drept obiectiv pregatirea efectivului pentru misiuni de mentinere a pacii, la care militarii moldoveni participa si in prezent.

Cel de-al doilea contingent al Armatei Nationale, format din 32 de infanteristi, sapte genisti si un ofiter de stat major, a fost detasat in Kosovo in septembrie 2014.

Militari moldoveni participă la exercițiul NATO „Wind Spring 15”

Sir Adrian Bradshow

Sir Adrian Bradshow

Adrian Bradshaw (foto) a venit la Chișinău de pe poligonul Smârdan din județul Galați, unde se desfășoară cel mai mare exercițiu militar al NATO din ultimii 6 ani din România „Wind Spring 15” – exercițiu la care participă militari americani, britanici, români, dar și moldoveni. „Wind Spring 15” face parte din seria activităților de instruire în comun, în cadrul Operației „Atlantic Resolve”, pentru aplicarea măsurilor de reasigurare adoptate în cadrul Consiliului Nord-Atlantic privind menținerea stabilității și securității regionale, în actualul climat de securitate din flancul estic al NATO.

Adrian Bradshaw este primul oficial militar NATO de acest rang care vine în Republica Moldova. Vizita are loc la scurt timp după ce noul ministru moldovean al Apărării și-a exprimat disponibilitatea de a moderniza radical armata națională și a vorbit despre necesitatea rediscutării chestiunii privind statutul de neutralitate.

Surse: dw.de, protv.ro prin romaniabreakingnews.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: