ROMÂNIA BREAKING NEWS

R. Moldova – Turul II de scrutin al alegerilor locale. Rezultatul de la Chișinău va decide direcția geopolitică

R. Moldova – Turul II de scrutin al alegerilor locale. Rezultatul de la Chișinău va decide direcția geopolitică

Duminică, în Republica Moldova are loc al doilea tur al alegerilor locale. 457 de localități își aleg primarii, însă bătălia cea mai importantă se duce pentru fotoliul de edil al capitalei. După alegerile de azi câștigător va fi desemnat cel care va acumula cele mai multe voturi titrează portalul deschide.md, citat de romaniabreakingnews.ro

Pentru scrutinul de astăzi vor fi deschise peste 1.200 de secții de votare, care vor fi deschise de la ora 07:00 până la ora 21:00.

În buletinele de vot sunt înscriși primii doi candidați care au întrunit cel mai mare numar de voturi la alegerile din 14 iunie. Dacă ambii candidați vor obține un număr egal de voturi, voturile din al doilea tur se vor cumula cu cel din primul.

În satul Ulmul din Ialoveni și Topal din Cimișlia au loc astăzi alegeri repetate. Acolo vor fi aleși nu doar primarii ci și consilierii în Consiliul sătesc. În Ulmu, pe motiv ca n-a fost asigurată prezența minimă la vot a 25 la suta dintre alegatori, iar la Topal pentru ca procesul electoral a fost întrerupt din cauza vandalizarii secției de votare.

În urma desfășurării alegerilor locale generale din 14 iunie au fost aleși 439 de primari printre care cel de la Balți și Orhei.

Chișinăul își alege astăzi primarul

Primarul în exercițiu, liberalul Dorin Chirtoacă și fostul premier Zinaida Greceanîi, candidat propus de socialiști, își dispută fotoliul pentru primăria capitalei.

Pentru candidatul PL și-au exprimat susținerea fostele formațiuni adversare din turul I: Blocul ”Iurie Leancă”, PLDM și PD. Zinaida Greceanîi este susținută doar de echipa Partidului Nostru.

Locuitorii din Chișinău nu aleg numai între doi candidați, ci și între două direcții geopolitice.

Dorin Chirtoaca

Pe de-o parte, au opțiunea pro-europeană. Adică pe liberalul Dorin Chirtoacă. El este primarul în funcție și vrea să obțină acum un al treilea mandat. În 2007, când a ajuns la cârma orașului, era cel mai tânăr primar de capitală din Europa. S-a remarcat printr-o poziție fermă pro-occidentală și anti-rusă.

Adversara lui Chirtoacă este Zinaida Greceanîi, candidata partidului socialiștilor. Pentru cetățenii din Republica Moldova, Zinaida Greceanîi este opțiunea pro-rusă. Ea a fost premier în 2008-2009, în timpul guvernării comuniste. Cabinetul condus de ea a avut o relație mai mult decât amicală cu Moscova.

În primul tur al alegerilor locale de acum două săptămâni, Dorin Chirtoacă a obținut 37,6% dintre voturi, iar Zinaida Greceanîi 35,7 %. E o diferența foarte mică, de mai puțin de două procente. Deci lupta este strânsă.

Circa 5000 de polițiști vor asigura ordinea publică

Circa 5.000 de polițiști vor fi mobilizați astăzi pentru a asigura ordinea publică și securitatea turului II al alegerilor locale. Polițiștii vor supraveghea fiecare secție de votare din țară pentru a nu admite încălcări ale ordinii de drept.

Numărul acestora va fi dublat în localitățile marcate de incidente în primul tur de scrutin.

De asemenea, forțele de ordine vor fi dislocate la sediile Comisiei Electorale Centrale, Consiliilor electorale de circumscripție, dar și la cele ale partidelor politice pentru a preveni furturile și cazurile de vandalizare a acestor instituții.

De pază vor beneficia și instanțele judecătorești teritoriale, până la validarea rezultatelor alegerilor.

Chirtoacă după ce a votat: Sunt sigur că voi învinge

La ora 08,00, Dorin Chirtoacă, a mers să-și exercite dreptul la vot. După ce a votat acesta a spus presei că este sigur că va învinge în turul doi.

Dorin Chirtoacă

„Am votat pentru continuarea dezvoltării europene a Chișinăului, lucru pe care îl putem face cu toții împreună. Am siguranța că voi învinge la aceste alegeri”, a spus Chirtoacă. 

 

În final Chirtoacă a spus că mâine va fi o zi obișnuită de muncă, iar dimineață se va desfășura ședința operativă a serviciilor primăriei.

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, și-a exercitat dreptul la vot. Acesta susține că a votat pentru ca Chișinăul să fie un oraș îngrijit. 

„Am votat pentru oraș frumos cu un gospodar care să facă totul pentru binele cetățenilor. Îmi place orașul să fie îngrijit”, a spus Timofti.

 

După primul tur al alegerilor locale generale președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a salutat votul cetățenilor acordat preponderent partidelor proeuropene la alegerile locale generale din 14 iunie 2015.

Promo-LEX: Procesul de vot se desfășoară cu mici încălcări

Asociația Promo-LEX, care are circa 500 de observatori, procesul de votare în cele 459 de localități, se desfășoară cu anumite încălcări, care însă nu sunt grave. Potrivit lui Pavel Postică, director de programe al Asociației Promo-LEX, unele secții de votare s-au deschis până la ora 7:00 iar unele s-au deschis cu puțină întâziere.

În cadrul unei secții de vot din Strășeni, alegătorii arată buletinul unui observator. Pavel Postică, presupune că acești alegători demonstrează cu cine au votat, pentru a primi o anumită sumă de bani. La unele secții de vot din acest raion, cetățenii sunt admiși la vot doar în baza buletinului, fără fișa de însoțire.

Printre încălcările constatate de către observatorii Promo-LEX, la cel puțin 4 secții de votare, safeurile. în care s-au păstrat buletinele de vot, se află în alte încăperi, din afara secțiilor de vot, iar la una din secțiile de votare din Chișinău, a urna de vot nu a fost sigilată în mod corespunzător.

Și în turul doi, la unele secții de votare a fost constatat faptul că urnele de vot sunt amplasate prea aproape una de alta, ce permite alăgătorilor să vadă cu cine votează persoana din cabina de alături.

Observatorii Promo-LEX, au constatat că în preajma a cel puțin două secții de votare se face agitație electorală.

Vânzarea băuturilor alcoolice în imediata apropiere de secțiile de votare, este o altă încălcare constatată de către observatorii Promo-LEX.

320 de observatori ai Asociației Promo-LEX, se află în secțiile de votare din Chișinău și Comrat, iar 186 de observatori se deplasează la secțiile de vot din alte localități.

GRAFIC / (12:30) Cum votează Chișinăul Turul I vs Turul II ? (sursa: deschide.md)

Sursa sintezei: deschide.md / Lena Captari – editor / romaniabreakingnews.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: