ROMÂNIA BREAKING NEWS

R. Moldova, statul cel mai avansat din cadrul Parteneriatului Estic, în procesul apropierii de UE.

„Republica Moldova este statul cel mai avansat din cadrul Parteneriatului Estic în ceea ce privește apropierea de UE si mă voi asigura că va primi atenția cuvenită” - europarlamentar - Andi Cristea

Eurodeputatul Andi Cristea, membru în Comisia pentru Afaceri Externe a Parlamentului European (AFET), a participat, luni, 9 martie a.c., la prezentarea de către Johannes Hahn, Comisarul pentru Politica Europeană de Vecinătate și Negocieri pentru Extindere a Cărții Verzi (eng. Green Paper) vizând Revizuirea Politicii Europene de Vecinătate.

Cristea este responsabil din partea grupului S&D, ca raportor din umbră, cu gestionarea dosarului revizuirii Politicii Europene de Vecinătate.

„Republica Moldova este statul cel mai avansat din cadrul Parteneriatului Estic în ceea ce privește apropierea de UE si mă voi asigura că va primi atenția cuvenită. Am în vedere creșterea nivelului finanțărilor europene pentru Chișinău. Politica Europeană de Vecinătate are nevoie de o calibrare în ceea ce privește obiectivele, interesele, instrumentele și actorii săi relevanți. Se va transforma într-o politică ce ne va permite să fim mai eficienți împotriva provocărilor fără precedent cu care ne confruntăm atât din est, cât și din sud” a afirmat europarlamentarul român, Andi Cristea.

Politica Europeană de Vecinătate a fost concepută în anul 2003 în scopul de a stabili relații apropiate între Uniunea Europeană și țările cu care se învecinează. În ultimii 10 ani, însă, vecinătatea Uniunii Europene s-a transformat semnificativ din punct de vedere politic, devenind din ce în ce mai instabilă, atât din cauza provocărilor prin care trec țările estice (Republica Moldova, Georgia, Belarus, Ucraina), cât și din cauza conflictelor din Orientul Mijlociu și Nordul Africii.

Noul Instrument European de Vecinătate, cu un buget de 15.4 miliarde de euro pentru perioada 2014-2020, asigură finanțarea celor 16 țări partenere ale Politicii Europene de Vecinătate. Potrivit deputatul european, „există numeroase arii în care trebui să acționăm cu hotărâre. O problemă vitală este, în mod cert, cea a securității. Dimensiunea acesteia, dată de conflicte active și înghețate, este o realitate atât pentru țările din estul UE, cât și pentru cele din sud. Până acum, am separat problema securității de toate celelalte. Am dezvoltat relații și ambiții tot mai profunde și am promovat reforme ignorând această problemă fundamentală.

În urma consultărilor ce vor urma prezentării Cărții Verzi, document publicat de Comisia Europeană pentru a stimula discuțiile pe marginea unor subiecte de interes major, propunerile finale privind revizuirea PEV    vor fi publicate la toamnă. Parlamentul European va adopta propriul raport asupra reviziurii Politicii Europene de Vecinătate în luna iunie.

Sursa: Biroul de presă al europarlamentarului Andi Cristea prin România Breaking News

Editor Lena Captari

Foto:noul premier al Republicii Moldova, Chiril Gaburici împreună cu eurodeputatul Andi Cristea

Sursa: europarlamentariisd.ro  

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: