ROMÂNIA BREAKING NEWS

R. Moldova! Spălări de bani la Tutun-CTC, pe vremea premierului desemnat – Pavel Filip. (Documente)

R. Moldova! Spălări de bani la Tutun-CTC, pe vremea premierului desemnat – Pavel Filip. (Documente)

Actualul candidat la funcția de prim-ministru, Pavel Filip (foto), ar fi trecut cu vederea mai multe încălcări și spălări de bani la combinatul Tutun-CTC, pe când era șef al întreprinderii. Cel puțin asta reiese dintr-un set de documente publicate de liderul Platformei “Demnitate și Adevăr”, Andrei Năstase, pa pagina sa de Facebook informează anticoruptie.md citat de romaniabreakingnews.ro  Actele au fost emise în martie 2010, după ce Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice și Corupției (actualul CNA) a efectuat o revizie economico-financiară la Tutun-CTC pentru perioada 2007-2009

Revizia a fost pornită de Procuratură în urma unei petiții colective a angajaților și acționarilor Tutun-CTC care relevă mai multe nereguli în activitatea lui Filip. Printre acestea se numără calcularea premiilor în sumă de peste 202.000 de lei pentru activitatea sa în anul 2008, asta deși contractul între Filip și Consiliul societății pe acțiuni, Ion Perju, a fost încheiat abia la 1 iulie 2008. Totodată, deși combinatul de tutun avea angajați doi juriști, a încheiat mai multe contracte cu firma Legal Arte SRL, în sumă totală de 248.000 de lei. Fondator și director al companiei este Denis Ulanov, fost avocat al omului de afaceri Ilan Shor, dar și reprezentant al Consiliului orășenesc Orhei în instanțele de judecată.

 

Download the PDF file .

Într-un alt document, o scrisoare a SRL Audit Concret către Consiliul societății Tutun-CTC, se arată că în urma auditului efectuat de compania dată pentru lunile ianuarie-august 2009 s-a depistat că mai multe zeci de mii de lei au fost incluse incorect în componența consumurilor indirecte de producție – consumuri ce țin de salariul paznicilor, asigurări sociale și medicale – la depozitul de la Drochia, uscătoriile de la Gura Galbenă și Caracușeni sau alte peste 700.000 de lei incluse incorect în componența altor cheltuieli la Uscătoria Glodeni.

Un alt exemplu este nereflectarea în documentele contabile a livrării unui lot de 1,5 milioane de pachete de țigarete marca “Jin Ling” către compania engleză “Alendorf Entreprises LLP”, în sumă de peste 2,5 milioane de lei.

Documentele vorbesc și despre o serie de alte încălcări, precum nerespectarea condițiilor anumitor contracte încheiate între Tutun-CTC și alți agenți economici, neconformități la completarea registrelor de casă și control, neachitarea salariilor angajaților pentru munca de noapte, în unele cazuri, sau achitarea diurnelor supranormă în alte cazuri, necalcularea accizelor la mai multe serii de mărfuri exportate în anul 2008 ori tranzacții dubioase între Tutun-CTC și fabrica Bucuria, în fruntea căreia Pavel Filip a fost timp de zece ani până a ajunge director al combinatului de tutun.

Rugat să comenteze informațiile publicate, în cadrul unei întruniri cu societatea civilă, Filip a spus că nu a încălcat niciodată legea Republicii Moldova „cu niciun centimetru”.

„Înțeleg că foarte mulți insistă să-mi demonstreze că nu sunt un om integru. Îmi amintesc cu lux de amănunte acea perioadă (când era șef la Tutun-CTC – n.r.) și mă mândresc foarte mult, fiind în situația să mă pot realiza ca un manager de criză, pentru că atunci când am venit în funcție, întreprinderea era în descreștere și înregistra pierderi de circa 20 de milioane de lei. Timp de trei ani cât m-am aflat în funcție, vânzările companiei au crescut de la 280 de milioane de lei la 555 de milioane”, a spus Filip.

El a adăugat că a desfășurat măsuri de reformare a combinatului, ceea ce a însemnat reducerea mai multor subdiviziuni ale întreprinderii care, de fapt, nu și-ar fi avut rostul. „Mulți au fost concediați, cheltuielile întreprinderii au scăzut, dar am reușit să ieșim din criză. Totuși, din cei concediați, s-au găsit oameni nemulțumiți, care i-au scris anonim premierului de atunci, Vladimir Filat. Au fost sesizate mai multe instituții, s-au făcut verificări și nu s-a depistat nicio încălcare”, a explicat politicianul. „O să semnez declarația de integritate și o să cer la fel de la toată garnitura guvernamentală, doar că nu vreau să facem show din acest lucru”, a ținut să accentueze condidatul.

Solicitați de Anticoruptie.md, reprezentanții Procuraturii Generale nu au răspuns deocamdată dacă au avut în vizor acest caz. 

Download the PDF file .

Download the PDF file .

Publicat de romaniabreakingnews.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: