ROMÂNIA BREAKING NEWS

R. Moldova / Recensământul identității ori mormântul…?!

Iacob Cazacu

Iacob Cazacu

 Lung e drumul și cotit…,

dar mergi pe el Drept,

ca să nu te clatine îndoielile și vei ajunge la împlinire…           

Speranță! Credință! Victorie!    

Iacob Cazacu-Istrati                            

 

  Am citit articolul lui Ion Macovei “Recensământ 2014: Naționalitate sau etnie? Răspund foștii demnitari de stat”și am rămas uimit. Ziarul Timpul scrie una și…citim alta.

Cui sunt adresate aceste întrebări?   Lui Tarlev, Lupu,  Dodon? Mâine lui Voronin?

Republica-Moldova-rbnpress1. Există diferență între noțiunile „naționalitate” și „etnie”?
2. Cum ați răspunde la întrebarea din ancheta recensământului „De ce etnie/naționalitate sunteți

      Am avut intenția de a mă opri la acest subiect mai înainte și chiar cu mare satisfacție. Vreau să recunosc, că m-a piscuit nițel la inimă invidia pentru, că nu noi, FRP cu sediul în Canada am fost pionerii acestei  binevenite companii VORBESC ROMÂNEȘTE, SUNT, DECI, ROMÂN , dar ziarul Timpul, prietenul nostru. Bravo colaboratorilor  în frunte cu D-nul Constantin Tănase. Noi, acei de peste ocean (o spun cu toată sinceritatea) când ne așezăm să culegem informațiile, ultimile știri din RM începem cu Literatura și arta, Timpul și Ziarul de Gardă, Cuvantul și Vocea Basarabiei ș.a. Da, este și Unimedia, dar e numai pe NET și am observat în ultimul timp, că nu mai solicită pe acele personalități multdorite de noi, de exemplu Anatol Petrencu, Anton Moraru, Traian Vasilcău ș.a. De ce? Ne pune pe gânduri… Dacă e să n-o publice și pe D-na Vitalia Pavlicenco, aș avea impresia că Unimedia a rămas de nimic. Asta e părerea mea personală. Am auzit printre altele, că cel ce dorește să fie publicat pe Unimedia e dator să achite  redacției o sumă de bani?… De cand ma știu, redacțiile plătesc colaboratorii și nu invers…

Bine,. Hai să ne întoarcem la începuturi, că am luato razna.

Da, vobesc românește, deci, sunt român. Așa este,așa va fi! Și sunt foarte bucuros de intervievații noștri care promovează această idee, acest adevăr ca Vitalia Pavlicenco, Președintele PNL, Ion Ungureanu,ex-ministru al Culturii și Cultelor, Mircea Druc, ex-prim-ministru și alte personalități ale statului nostru național. Pe dânșii, acei care suntromâni adevărați trebuie intervievați, dar nu dondonei și târlăi… Ați încurcat scopul s-au subiectul, D-le Constantin Tanase? Pentru ce luați interviu la acei, care vorbesc o limbă străină și sunt de naționalitate și etnie streină? Dacă Vasilii Tarlev e de etnie română, apoi eu mă declar mâine că sunt de etnie universală și de naționalitate astrală. Pot să-I dau dreptate D-lui Dumitru Diacov, care spune că dânsul este moldovean, dar vorbeste româneste. Sigur, dacă e de naționalitate rus și locuiește în Moldova, atunci este moldovean după locul geografic de trai și vorbește limba română pentru, că o posedă, dar de naționalitate nu poate fi moldovean, pentru,că așa naționalitate nu există în lume. Și aici Timpul a Dat iar în bară: de ce la anexat pe D-l Diacov în interviu, dacă nu e român? Așa promovează Timpul Campania propusă  VORBESC ROMÂNEȘTE, SUNT, DECI, ROMÂN !

Citiți ce bine vede D-l Mircea Druc problema aceasta:  Da, e o realitate, există un stat numit Republica Moldova, și cetățenii lor sunt moldoveni. Nu pot să spună că sunt națiune, ci sunt cetățeni.
Oamenii simpli de la țară nu o să facă diferența. Cei din Basarabia o să spună că sunt moldoveni nu din cauza că se opun neapărat românismului sau că sunt convinși că ar fi o națiune etnică, polietnică, politică etc. Confuzii oricum vor fi. Dar nu știu cine și ce câștigă cu asta.

Cine?   Lupu și…Voronin, Dodon și …lichelele lor!

Eu consider, că interviuri la această temă destul de serioasă, ce  pot aduce o cotitură radicală în  calea de mai departe a tuturor românilor este de a opri interviurile cu persoane de alte etnii/naționalități din RM, chiar și cu unii de etnie română, care se consider moldoveni. Respectați Denumirea și scopul Campaniei Naționale VORBESC ROMÂNEȘTE, SUNT, DECI, ROMÂN !

PS. Salut, D-le Ion Macovei! N-ați visat nimic rău astă noapte?  Nu vă arde nici un obrăjor? Lasă-i, bre, în plata Domnului pe toți acei moldoveni porecliți, mai cu seamă pe acei din vârful p..iramidei. Privește câțe personalități merită o deosebită atenție din partea Dumitale și a noastră a tuturor: tot personalul Academiei de Științe a RM, personalul didactic din instituțiile de orice nivel, scriitori și…care sunt cu adevarat români!

Pentru R.B.N. Press

Iacob Cazacu-Istrati

Toronto

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.