ROMÂNIA BREAKING NEWS

R. Moldova! PUTErea e în adevăr sau… adevărul PUTE! Biografia necenzurată a lui Renato Usatîi – omul Moscovei

R. Moldova! PUTErea e în adevăr sau… adevărul PUTE! Biografia necenzurată a lui Renato Usatîi – omul Moscovei

O căsătorie reușită, niște rude care te ajută să-ți rezolvi problemele, o soră care la rândul ei bifează 2 mariaje și o relație extraconjugală și îți deschide și ție drumul către persoane influente, dar și un caracter huliganic, observat și documentat chiar și de polițiști încă atunci când ești student la Bălți. Este vorba de Renato Usatîi, principalul „gasterbaiter” din R. Moldova. Detaliile enumerate par a fi mai degrabă elementele principale care l-au propulsat pe Renato Usatîi în lumea afacerilor și lumea interlopă concluzionează Moldova.org într-o detaliată investigație,  pe urmele „gasterbaiterului de Moldova”.

Povestea cu care ne vrăjește Usatîi că a închiriat un apartament mic și a dus viață de „gasterbeiter” în Rusia, inspirată probabil din biografiile unor personalități care au trecut oceanul fără nici un dolar în buzunar, nu ține în cazul lui Usatîi. Or, după cum vom vedea în continuare,  la fiecare etapă a vieții sale Usatîi a fost “aburcat” de ceva sau cineva să mai urce o treaptă. Parafrazând cunoscutul film „Кто Вы, Мистер Брукс? (Mr. Brooks)”, fără nicio aluzie la ocupația personajului principal din film, care era killer, apare totuși întrebarea: Cine sunteți Dvs. domnule Usatîi ?

Începutul lui Usatîi

Deși caracteristica despre Usatîi din anii studenției petrecuți la Bălți îl prezintă drept un student care avea problemele cu învățătura și comportament neadecvat, inclusiv avea conflicte organele poliției, actualul primar de Bălți chiar zilele trecute se lăuda cu reușitele sale la limba engleză. Această situație ne amintește despre personajul principal (Holden Caulfield) din romanul scriitorului american Jerome Salinger –  The Catcher in the Rye, care, apropo, la fel ca Usatîi în afară de cursul la limba engleză nu mai avea reușite la alte obiecte, era considerat și un exemplu prost pentru tineri deoarece încuraja înclinațiile spre rebeliune, beție și desfrânare. Mai mult, și Usatîi și Holden aveau familie sau prieteni de familie influenți care îi ajutau să-și rezolve problemele.

Usatîi a știut mereu cu cine să prietenească, fie să se căsătorească. Viața lui la Chișinău de până a pleca în Federația Rusă este legată de anumite afaceri și feciori de oameni influenți. De exemplu  menținea relații de prietenie cu fiul fostului președinte al Parlamentului, Dumitru Moțpan – Oleg Moțpan. Sau cu Andrei Chirilciuc, fiul ministrului politicilor industriale în republica Autonomă Crimeea, atunci  fiind în componența Ucrainei. Deoarece erau încă anii 90, Usatîi era afiliat unor grupări mafiote.   La Chișinău Usatîi a activat 2 ani la Aeroportul Internațional Chișinău și alți 2 la Căile Ferate ale Moldovei, în perioada 2000-2004.

Femeile din viața lui Usatîi care „l-au ridicat”

A doua soție a lui Renato Usatîi, Carolina Tampiza,  fiica fostului viceprim-ministru și ministru al Economiei, Constantin Tampiza, a jucat un rol important.  Tată ei din anul 2000 este director general Lukoil România, iar această căsătorie „l-a dus de mână” pe Usatîi la o uzină de producere a pieselor de schimb destinate transportului feroviar, de lângă Moscova.  Ulterior Usatîi creează și o rețea de distribuție a pieselor pentru căile ferate, după care înregistrează o carieră amețitoare și demnă de filme pentru un simplu gasterbeiter, așa cum se prezintă Usatîi, ajungând în nici 10 ani până la funcția de vice-președinte superior al Uniuni Constructorilor  de căi Ferate din orașul Moscova.

O altă femeie din viața lui Usatîi care îl ajută mult este sora sa, Veronica SCHMIDT, după numele celui de-al doilea soț. „Urmele” surorii sale în Federația Rusă de această dată îl ajută pe Usatîi să ajungă în cercurile apropiate Kremlin-ului.  Datorită unei relații extraconjugale a surorii sale cu fostul președinte al Comitetului Național Olimpic al Federației Ruse, Leonid Tegaciov, din care Veronica SCHMIDT are și un copil, Renato Usatîi ajunge șef al Direcției Dezvoltarea sportului pentru copii și tineret din cadrul Comitetului Olimpic al Federației Ruse.  De menționat că Tegaciov este un apropiat al președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin, Dmitri Kozak și alți demnitari din administrația Federației Ruse.

Un detaliu interesant. Veronica SCHMIDT a fost căsătorită și cu șeful Departamentului Vamal al României din anii 2000, acesta fiind nepot al fostului premier român, Adrian Năstase. Căsătoria celor doi nu a durat mult și s-a încheiat cu o tragedie. Soțul Veronicăi SCHMIDT a înjunghiat-o  într-un acces de gelozie, suspectând-o de relații extraconjugale, după care el s-a sinucis aruncându-se de la balcon. Veronica SCHMIDT a supraviețuit iar acum este căsătorită un important om de afaceri din România, Michael Horst SCHMIDT, care deține mai multe companii, inclusiv dealerul oficial al companiei BMW în România.

Trebuie de menționat că actualul soț al Veronicăi SCHMIDT ar fi în relații bune cu președintele României, Klaus Iohannis. Anterior, Iohannis a fost acuzat că a primit în dar un automobil  de marca BMW, iar în perioada campaniei prezidențiale din 2014, când venea la București, locuia într-un apartament oferit de cumnatul lui Usatîi. Potrivit unor informații, datorită acestor conjuncturi, Usatîi trage nădejde ca prin intermediul lui SCHMIDT să ajungă la președintele României cu rugămintea ca Iohannis să influențele guvernarea de la Chișinău în privința lui Usatîi.

Multe din valorile pe care le promovează acum Usatîi îi erau străine atunci când era consilier principal de stat al fostului premier Vlad Filat. Funcția pe care o deținea nu l-a împiedicat să intervină pe lângă Filat și, prin intermediul surorii sale, la Fondul Provocările Mileniului Moldova, pentru ca o licitație de reabilitate a drumurilor să fie câștigată de compania austriacă „Strabag”, unde 17% din acțiuni aparțin miliardarului rus Oleg Deripaska, apropiat al lui Putin.

Legăturile mafiote

Despre suspectarea lui Usatîi că ar fi comandat asasinarea lui Gherman Gorbunțov jurnaliștii au epuizat multe călimare cu cerneală. Presa a scris și despre compania off-shor, reprezentată de Usatîi – „Mep Limited”, care în 2011 a obținut 78,71% din acțiunile Universalbank. Această bancă a fost controlată de Gorbunțov în perioada 2008-2011. Reamintim că Gorbunțov a fost victima unei tentative de asasinat la Londra.

În același context, Renato Usatîi a fost surprins în câteva convorbiri telefonice cu Alexei Bucătaru, alias „Lioha Bucatari”, discutând despre planul de recuperare a unor bani pe care bancherul Gorbunțov îi datoria unor oameni de afaceri ruși și despre care Usatîi pretindea că îi reprezintă în Moldova. Bucătaru s-a aflat în anturajul lui Malhaz Djaparidze, ultimul a fost hoț în lege care a murit în 2008. Cel mai interesat este că în timpul discuțiilor telefonice a fost pomenit și numele lui Victor Averin, alias „Avera”, membru al temutului sindicatul criminal rus „Solntzevscaya  Bratva”.

De când a intrat în politică Usatîi a beneficiat și beneficiază de suport financiar și prin  intermediul grupurilor interlope stabilite în Rusia, dar membrii cărora au trăit anterior în Republica Moldova. Grigore Karamalak, alias Bulgaru, omul de afaceri Serghei Glinka și Veaceslav Platon, care acționează prin Iurii Nedoseichin, fost vicepreședinte al Consiliului de administrație 2008 si actual acționar al Moldindconbank.

Implicarea în politică

Implicarea lui Renato Usatîi în politică în 2014 nu a fost întâmplătoare. Nu a fost nevoie de această dată să se căsătorească, și nici sora nu a mai trebuit să-l ajute. Băiatul a crescut mare, are destule cunoștințe la Moscova și, cum e de obicei regula, a fost dat pe mâna altor îndrumători. Numele lor este Alexandr Cernov, șeful Direcției pentru relații interregionale și culturale cu țările străine a Administrației  Federației Ruse și Igor Maslov, șef-adjunct al Direcției pentru relații interregionale și culturale cu țările străine a administrației Președintelui Federației Ruse, cu care se coordonează toate acțiunile lui Usatîi. În paralel, păstrează relații strânse cu oameni din structurile speciale ruse.

Rușii au înțeles modalitățile prin care pot crește imaginea lui Usatîi și au început a pompa bani. Concerte costisitoare, acțiuni filantropice pentru a sensibiliza opinia publică, război informațional și intensificarea propagandei ruse, speculații pe subiectul de identitate națională și vectorul de dezvoltare a țării, sunt doar câteva din instrumentele pe care și-a clădit Usatîi imaginea. Sondajul comandat de Usatîi în anul 2013 privind vectorul politicii externe, unde datele au arătat 42% pentru Uniunea Europeană și 48% pentru Uniunea Eurasiatică, vin să demonstreze cele de mai sus.

Potrivit unor surse care au solicitat anonimatul, Usatîi este în continuare susținut și promovat de oameni din elita politică de la Kremlin, însă el are și relații cu oameni de afaceri ruși, inclusiv Alisher Usmanov Burkhanovich și Kerimnov Suleyman Abusaidovich. Usatîi se laudă de multe ori, fără a fi tras de limbă, cu legăturile sale strânse din Federația Rusă.

Aceeași sursă mai afirmă că Usatîi ține legătură și cu Iurii Iacubov, consilierul pe probleme de relații economice externe al bașcanului UTA Găgăuzia, Irina Vlah. Iacubov, care a fost finanțatorul referendumului din februarie 2014 în Găgăuzia, este o persoană cu relații apropiate la Kremlin. Iacubov ar fi spus în discuții neoficiale că Usatîi a primit o primă tranșă de bani de la el și de la mai mulți businessmeni după ce acesta a promis Kremlin-ului că va provoca alegerile anticipate în Republica Moldova. Sursa mai spune  că și comportamentul lui Usatîi din ultima perioadă deranjează demnitarii de la Kremlin. Inclusiv incidentul cu Igor Dodon ar fi determinat administrația prezidențială rusă să oprească finanțarea  către Usatîi până la „noi instrucțiuni”.

În aceleași discuții neoficiale, Iacubov a spus că Moscova este convinsă că informația despre mobilizarea organizată a muncitorilor moldoveni din Rusia pentru a participa, contra plată, la proteste în masă la Chișinău, o promisiune care într-adevăr Kremlinul i-ar fi făcut-o lui Usatîi, s-a scurs în presă de la Usatîi.

PUTErea e în adevăr sau… adevărul PUTE

Informațiile despre Usatîi sunt importante în contextul actual. Usatîi păstrează un rating mare în sondaje și este liderul unui partid care își extinde rețeaua pe tot teritoriul țării. Rețea formată din persoane controversate, apropiate de lumea criminală, oameni cu comportament radical, polițiști eliberați pentru corupție, ba chiar și un conducător al scandaloasei piramide financiare „MMM” care a lăsat fără bani foarte multă lume.

Astfel, spre exemplul președintele organizației teritoriale din Dondușeni, Ruslan Zaplitnîi a fost șomer până nu demult, iar potrivit poliției anterior  gestiona unui canal ilicit de comercializare a substanțelor narcotice pe zona Dondușeni. La fel și președintele organizației teritoriale Soroca, Iurie Todereanu, anterior a activat pentru o grupare criminală formată încă în anii 90, iar 2011-2012 a fost partener de afaceri cu un individ suspectat de comercializare ilegală a armamentului și munițiilor pe teritoriul RM și în exterior. Mai târziu, Todereanu ar fi protejat o grupare criminală specializată în furturi de vite. Reputația sa în Soroca este de om conflictual și care-și apără opinia cu pumnii. La Briceni, un membru activ al Partidului Nostru, Oleg Bețean, a fost anterior membru al unei rețele de traficanți de droguri.

De asemenea, există și o altă categorie de reprezentanți ai Partidului Nostru. Președinte al organizației teritoriale Florești,  Ruslan Crîjanovschi, era anterior responsabil de zona nord a Moldovei pentru piramida financiară MMM. Iar Gaidarji Anghelina, președintele organizației raionale Taraclia, este un aprig promotor al intrării raionului Taraclia în componența UTA Găgăuzia.

Nimeni nu cunoaște cum se va termina spectacolul cu Usatîi în rol principal, însă în spatele cortinei predomină o atmosferă pentru unii de râs, pentru alții de plâns. Deși se observă cum partidele extraparlamentare îl menajează pe Usatîi și fac front comun la protestele antiguvernamentale, să nu se întâmple ca în Statele Unite cu Donald Trump,  când nici măcar partidul republican, din partea căruia încearcă să candideze Trump,  nu mai pot face nimic să-l scoată din cursă pentru că pare a fi prea târziu. Iar Andrei Năstase de la Platforma DA, care avea înțelegere cu Usatîi să pună batista pe țambal în privința vectorului politicii externe a Republicii Moldova în caz că ajung  împreună la putere, ar trebui să învețe din trecut. Or, familia Usatîi a scăpat de un Năstase în România, o poate face și în Moldova.

Una din concluziile acestui articol este că dependența lui Usatîi de Federația Rusă, mai ales prin afacerile pe care le are acolo, este foarte mare, deoarece Kremlinul poate folosi afacerile lui Usatîi ca instrument de presiune pentru a condiționa și în continuare loialitate. Indiferent ce ar dori, de fapt, Usatîi mai departe, el nu se poate rupe de „matushka” Rusia.

Publicat de romaniabreakingnews.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: