ROMÂNIA BREAKING NEWS

R. Moldova legiferează o afacere dubioasa pe teritoriul necontrolat de autoritățile constituționale

R. Moldova legiferează o afacere dubioasa pe teritoriul necontrolat de autoritățile constituționale

Președintele Nicolae Timofti a promulgat ultima lege din pachetul bugetar pentru 2015, cea cu privire la Politica Bugetar-Fiscală.

În același timp, experții susțin că această lege, care conține o prevedere ce lipsea din varianta inițială și urmărește legalizarea magazinelor duty free în Transnistria, este extrem de periculoasă și ar putea legaliza un canal de contrabandă fără precedent prin segmentul graniței necontrolat de autoritățile constituționale al graniței Republicii Moldova.

Unii experți consideră că, Legea cu privire la „legalizarea duty-free” pe teritoriul necontrolat de autoritățile constituționale ale Republicii Moldova, reprezintă o tranzacție dubioase cu caracter comercial.

De această părere este avocatul Pavel MIDRIGAN care a criticat dur proiectul de lege privind „legalizează comerțul fără taxe vamale și accize pe teritoriul necontrolat temporar de către autoritățile constituționale”.

Avocatul consideră că „Acest lucru este greșit, RM  ori  controlează, ori nu de controlează acest teritoriul. În acest caz, este vorba despre interesele comerciale, și, desigur, practica Republicii Moldova ne demonstrează  că prin astfel de „zone”, uneori, trece  contrabanda. Da, eu nu exclud că putem vorbi despre contrabandă. Oamenii vor să facă bani pe o schemă simplificată. Cum organele statului RM vor verifica acolo activitatea  magazinelor duty-free, dacă sunt conforme cu legislația Moldovei, cine și cum le va permite? “- a declarat Midrigan.

În opinia lui expertului economic Sveatoslav Mihalache, decizia Guvernului de a legaliza magazinele Duty-Free în regiunea transnistreană este cel puțin dubioasă și generează, din start, o întrebare: cum organele vamale vor asigura supravegherea și controlul într-o zonă pe care nu o controlează?

Chiar dacă mecanismul prevăzut de modificările prevăzute în Legea cu privire la politica-bugetar fiscale pentru 2015 sunt, potrivit lui Sveatoslav Mihalache, mai simpliste, acestea nu cer atât de mult timp pentru fi aplicate cu scopul de a masca escrocheriile comerciale puse la cale de autori. Iar în concluzie, adaugă el, aceasta este o formă legală de a face ilegalități cu operațiunile de import-export.

Solicitat într-o emisiune la Realitatea TV asupra aceluiași subiect, președintele Curții Constituționale, Alexandru Tănase, a lăsat să se înțeleagă că în spatele celor ce au semnat asemenea prevederi, în persoana ministrului Finanțelor, Anatol Arapu, ar putea fi persoane mult mai influente. El a precizat, însă, că această problemă nu ține de competența Curții Constituționale.

După cum se indică în setul de legi privind politica bugetar-fiscală, „Magazinele duty-free, aflate  pe teritoriu necontrolat de organele constituționale reprezintă un loc de vânzare a mărfurilor sub supraveghere vamală, fără stabilirea unor măsuri de politică economică, în zonele desemnate, la punctele de trecere internaționale a frontierei de stat.”

Prin aceeași lege, s-a stabilit că „în momentul creării magazinelor duty-free pe teritoriul necontrolat temporar de către autoritățile constituționale, nu se creează zona de control vamal.”

În acest context, Codul  Vamal   stabilește că, „prin derogare de la prevederile prezentului Cod, în cazul exportului/importului de bunuri de la/în  magazinele duty-free, pe teritoriul necontrolat temporar de către autoritățile constituționale, prezentarea și aprobarea declarațiilor vamale în cauză, vor avea loc sub responsabilitatea exclusivă a titularului de licență pentru tipul relevant de activitate.”

Sursa:  deschide.md / Editor Lena Captari /romaniabreakingnews.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: