…revitalizarea imperiului Rus
Până la urmă a devenit oficial. Acțiunile Rusiei, inițial ascunse după o retorică neutră, au devenit efective, și odată cu asta, cu intrarea într- o nouă fază, din ce în ce mai multe declarații ale oficialilor ruși, inclusiv ale liderilor de la vârf, arată adevăratul interes al Moscovei. Acest lucru demonstrează fără tăgadă faptul că Rusia a intrat în linie dreaptă în vederea îndeplinirii aspirațiilor ei, refacerea imperiului, ajutată fără îndoială de atitudinea ezitantă și conciliantă a marilor puteri, preocupate cu propriile lor probleme cum ar fi criza mondială, sau prea dornice să închidă ochii la acțiunile rusești, ignorând pericolul pentru a trece cu bine peste următorul ciclu electoral. Practic, Rusia a ajuns în faza în care este atât de sigură pe ea și pe pasivitatea Occidentului, încât nici nu încearcă să-și disimuleze intențiile, ci chiar le anunță în declarații sforăitoare. Chiar și până acum, intențiile rusești erau disimulate doar pentru naivi și neinițiați, pentru orice observator și cunoscător al spațiului rus, erau clare și limpezi ca și lumina zilei.
Întrebarea care și-o pun mulți este dacă Rusia este capabilă de un astfel de efort, mai ales că deja a fost lovită de criză, înregistrând cea mai mare cădere economică dintre țările G-20, iar avertismentele analiștilor economici sunt că Rusia va urma să fie lovită de criză mai puternic datorită dependenței sale de furnizarea de materii prime ce reprezintă mai bine de 75% din exporturi (Rusia și blestemul petrolului)? Acest proiect era oricum foarte ambițios chiar și pentru o perioadă de avânt economic, dar în cazuri de criză? Sau Rusia va face la fel ca și în deceniul patru al secolului trecut, sacrificând orice pentru înarmare? Dar acum nu suntem în acele vremuri, iar populația va avea un cuvânt de spus. Mă refer la un segment mai larg, nu numai la opozanții bătuți sau arestați în zilele acestea în centrul Moscovei.
În acest context ar trebui să înțelegem reacția obsesivă a Rusiei la instalarea scutului antirachetă în estul Europei, parte din el la Deveselu, în România. Chiar dacă este un scut defensiv, iar capacitatea lui de interceptare este limitată (cum ar putea 24 de rachete interceptoare să stăvilească arsenalul rusesc de peste o mie de rachete), Rusia continuă să se comporte ca și cum acest scut i-ar afecta direct suveranitatea națională, deși singura capitală din Europa apărată de sisteme antirachetă (S-400) este Moscova. Dar în spatele acestor amenințări rusești se ascunde teama de scăderea credibilității potențialului strategic rusesc, după cum am explicat pe larg în Un scut pentru neliniștea Rusiei.
O altă problemă majoră percepută ca și o vulnerabilitate majoră o constituie faptul că Rusia încearcă să-și refacă un imperiu, dar nu este capabilă să-și asigure liniștea acasă, respectiv în Caucazul de Nord. Rana de aici se tot extinde, cuprinzând și republicile vecine Ceceniei, acum sub forma unei gherile de joasă intensitate, dar care nu ezită să lovească chiar în Moscova, iar autoritățile sunt incapabile să controleze fenomenul. (vezi Fisurarea flancului sudic al Rusiei (II) Războiul fără sfârșit al Caucazului).