ROMÂNIA BREAKING NEWS

Putin se crede în continuare pe vremea URSS-ului Rusia, "îngrijorată" de o inițiativă ce prevede înlocuirea limbii moldovenești cu româna

 putinAutoritățile ruse se declară îngrijorate de o inițiativă legislativă de la Chișinău ce prevede înlocuirea limbii moldovenești cu cea română ca limbă de stat. MAE rus pune sub semnul întrebării conformitatea acestui proiect de lege cu normele democratice, relatează Agerpres, care citează ITAR-TASS.

Moscova „urmărește cu îngrijorare noua acutizare a dezbaterii socio-politice pe teme lingvistice, ce a urmat după introducerea, de către deputații din partea Partidului Liberal, a unei inițiative legislative ce are drept obiectiv înlocuirea limbii moldovenești cu limba română ca limbă de stat și încălcarea independenței drepturilor lingvistice, obținute de-a lungul anilor, ale minorităților naționale care trăiesc în țară, între care și cea vorbitoare de limba rusă”, potrivit unui comentariu al Ministerului rus de Externe, citat de ITAR-TASS.

„Provoacă neliniște faptul că în aspirația lor obsedantă de a impune condiții dictate din exterior, autorii amintitului proiect de lege și cei care se află în spatele lor sunt gata să renunțe la principiile statului suveran moldovenesc, stipulate în constituție, și ignoră structura interetnică, formată de-a lungul secolelor, a societății moldovenești”, se spune în comentariu.

Judecând după prima reacție apărută chiar în Moldova la proiectul de lege menționat, „acesta este puțin probabil să contribuie la armonizarea relațiilor sociale într-un moment complicat, în care este necesară ajungerea la un acord pentru a depăși criza politică”, crede MAE rus.

Moscova pune întrebarea „în ce măsură susținătorii unirii lingvistice din Moldova își coordonează planurile cu standardele democratice europene adoptate în acest domeniu, la care Chișinăul declară invariabil că dorește să se alinieze”.

„Nu putem să nu luăm în considerare și impactul devastator pe care asemenea inițiative îl au asupra procesului complex de restabilire a încrederii între Chișinău și Tiraspol, de apropiere a malurilor Nistrului, ca o condiție indispensabilă pentru atingerea progresului în soluționarea transnistreană, mai spune diplomația rusă.

Rusia speră că „bunul simț și înțelepciunea politică prevalează, cu scopul de a menține armonia și înțelegerea reciprocă caracteristice în mod tradițional societății moldovenești multietnice”, conform relatării ITAR-TASS.

Proiectul de lege privind politicile lingvistice în Republica Moldova a fost elaborat și înregistrat în parlamentul de la Chișinău la sfârșitul lunii martie de către deputatul liberal Ana Guțu. Acesta prevede că în Republica Moldova se vorbește limba română (și nu moldovenească, cum este în prezent n.red) și impune obligativitatea studierii în școli în limba română, în contextul în care în prezent există unități de învățământ cu predare în alte limbi, în special în rusă, iar în universități există grupe pentru studenți rusolingvi. Potrivit autoarei proiectului, legea care este în vigoare în domeniu, adoptată în 1989, este învechită, iar „limba română la ora actuală nu ocupă locul binemeritat în conformitate cu statutul său atunci când e vorba de sfera economică sau socială”. Deputații din opoziție (cei din Partidul Comuniștilor și deputații neafiliați) și cei din Partidul Democrat al șefului legislativului Marian Lupu au anunțat că nu vor susține proiectul de lege.

SURSA: Cotidianul

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: