ROMÂNIA BREAKING NEWS

Putin redactat de Chișinău și tăcerea lui Filat

Președintele rus, Vladimir Putin, la întâlnirea de la Soci cu premierul Republicii Moldova, Vlad Filat, a făcut o lecție de istorie. Oficialul de la Kremlin a accentuat că pacea de la București stabilită prin acordul ruso-turc de acum două secole a pus bazele statalității moldovenești. Pe de altă parte, mai mulți istorici susțin că Basarabia a fost ocupată și anexată la Imperiul Țarist.

Despre faptul că Putin s-a referit la anul 1812 transmite Serviciul de presă al președinției ruse. Acesta a menționat și alte două momente importante: 20 de ani de la stabilirea relațiilor moldo-ruse și un deceniu de la semnarea Tratatului politic de bază. În schimb, Direcția Comunicare și relații cu presa a Guvernului de la Chișinău a catadicsit să redacteze mesajul șefului de la Kremlin și a scos din context referința la evenimentul de acum 200 de ani.

Amintim că la Chișinău urmează ca pe 16 septembrie să se desfășoare o acțiune care, printre altele, condamnă anexările la Imperiul Țarist, inclusiv cea de la 1812. Înaintea de plecarea sa la Moscova, premierul Vlad Filat a declarat că este contra Marșului Unirii și a solicitat Ministerului Justiției să propună modificări în legislație, care ar interzice evenimentele ce propagă unionismul. „Rog cetățenii Republicii Moldova să se abțină de la participarea la Marșul Unirii din 16 septembrie și să nu se lase să fie folosiți de inamicii procesului de integrare europeană a țării,” a spus Filat.

Mai mulți istorici, dar și analiști consideră că Vlad Filat ar fi trebuit să-i dea o replică lui Putin cu privire la semnificațiile pe care le are anul 1812 pentru Republica Moldova. Tăcerea lui Filat a fost calificată drept un act de lașitate și o dorință mercantilă a premierului de la Chișinău de fi pe placul Moscovei.

Moldova.ORG

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: