ROMÂNIA BREAKING NEWS

Putin, Novodvorskaia și Reunirea R.Moldova cu România

Cunoscuta jurnalistă rusă, militatantă pentru drepturile omului, Valeria Novodvorskaia, s-a stins din viață. Presa din Rusia scrie că aceasta suferea de mai multe maladii cronice și a decedat în urma unor complicații grave. Timpul și locul înmormântării urmează a fi stabilit.

Născută în 1950 în Belarus, Valeria Novodvorskaia a format un grup clandestin de studenți, care promovau insurecția armată în vederea răsturnării regimului comunist. Considerată „schizofrenică, cu dezvoltarea unei personalități paranoice” de către autoritățile sovietice, ea a fost plasată cu forța în mai multe rânduri în spitale psihiatrice.

Între 1987 și 1991, ea a fost arestată în numeroase rânduri pentru organizarea a peste zece reuniuni antisovietice. În 1992, după destrămarea URSS, ea a creat partidul Uniunea Democratică din Rusia, fiind vizată după aceea de o serie de procese până în 1995, denunțate de opoziție care fiind acțiuni motivate politic.

Autoare a mai multe cărți, Valeria Novodvorskaia a scris diferite materiale și în mai multe jurnale de opoziție. „Valeria, o persoană cu o voință inflexibilă, convingeri ferme, o cultură enciclopedică – este foarte trist că ne-a părăsit”, a declarat cu regret pentru Eho Moskvî opozantul rus Boris Nemțov.

„Unirea cu România este singura șansă și soluție de securitate pentru Republica Moldova. Nu trebuie să acordați prea mare atenție Transnistriei. Rușii nu întorc niciodată nimic”

Cunoscuta jurnalistă rusă Valeria Novodvorskaia recomanda acum patru ani Republicii Moldova să se detașeze cât mai curând de Federația Rusă și să ia o decizie strategică. „Unirea cu România este singura șansă și soluție de securitate pentru Republica Moldova. Nu trebuie să acordați prea mare atenție Transnistriei. Rușii nu întorc niciodată nimic”, declara Novodvorskaia în timpul unei intervenții telefonice în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la Jurnal TV.

Jurnalista susținea că atunci era cel mai potrivit moment pentru R. Moldova de a scăpa de comuniști. „Comuniștii obțin tot mai puține voturi și sperăm că degrabă vor ajunge la gunoi. Lucrurile se vor schimba dacă în următorii trei ani PCRM va fi înlăturat de la putere. Tineretul nu are nevoie de comunism și standarde sovietice”, sublinia Novodvorskaia.

Referindu-se la soarta Federației Ruse, cunoscuta jurnalistă rusă sublinia că pe aceasta nu o așteaptă nimic bun. „Rusia rămâne în aceeași mlaștină. Ea este condusă de oameni demenți și cu apucături maniacale. Dar chiar și așa trebuie să vă țineți departe de Rusia, acest dragon, chiar și în ultimele clipe de viață este capabil să sugrume”, preciza Novodvorskaia.

Petru Bogatu: Putin a ucis-o pe Valeria Novodvorskaia

Moto:„Unirea cu România este singura șansă și soluție de securitate pentru R. Moldova. Nu trebuie să acordați prea mare atenție Transnistriei. Rușii nu întorc niciodată nimic”. Valeria Novodvorskaia.

Șoc. Azi dimineață, Valeria Novodvorskaia, unul dintre cei mai curajoși militanți pentru drepturile omului de la Moscova, cel mai intransigent critic al comunismului sovietic și al regimului Putin,postase pe rețelele de socializare un articol “Конь блед”. Însă în cursul zilei de sâmbătă, 12 iulie 2014, ei brusc i s-a făcut rău. A fost internată într-un spital din capitala Rusiei, unde, în urma unui „șoc toxic-infecțios”, s-a stins de viață.

Există, desigur, situații, când un om aparent sănătos moare subit, ca ulterior să se demonstreze că l-a ucis o boală latentă de care el habar n-a avut. Aceste situații sunt, totuși, rarisime și nu par deloc verosimile când vine vorba de Valeria Novodvorskaia.

Disidentă, anticomunistă și veche luptătoare cu puterea sovietică, arestată de KGB pentru prima oară încă în 1970, dar și adversară declarată a președintelui Putin, ea își dădea seama, că având gură bogată și deranjând puternic Kremlinul prin critica sa virulentă și lipsită de orice menajamente, este expusă unui risc enorm. De aceea, își lua măsuri de precauție și avea grijă de sănătatea sa.

Din momentul în care Vladimir Putin a devenit director al FSB-ului în 1998, iar mai apoi șef de stat, au fost asasinați deputatul Dumei de Stat Galina Starovoitova (1998),scriitorul și deputatul Iuri Șcekocihin (2003), cunoscutul jurnalist al revistei Forbes Paul Hlebnikov (2004), editorialista ziarului “Novaya gazeta” Anna Politkovskaia(2006), vicepreședintele Băncii Centrale a Rusiei, Andrei Kozlov (2006), militantul pentru drepturile omului Natalia Estemiriva (2009), dar și mulți alți politicieni, economiști, jurnaliști, publiciști, scriitori, oameni de cultură. Toți ei s-au opus uzurpării puterii politice de clanul oligarhic de la Leningrad și unei noi căderi a Rusiei în despotismul oriental.

Se creează impresia că nimeni dintre criticii lui Putin nu este iertat. Cei mai norocoși dintre ei ori sunt eliberați după 10 ani de detenție precum Hodorkovski, ori se refugiază afară precum Kasparov sau Guriev. Cei mai mulți însă sunt omorâți aidoma fostului colonel Aleksandr Litvinenko, otrăvit cu poloniu la Londra de agenții FSB în 2006.

“Rusia nu mai există”, scria Valeria Novodvorskaia în una din ultimele sale postări, sugerând că țara sa astăzi nu-i decât un avatar al național-bolșevismului. “Putin, adăuga ea, a reușit să șteargă orice deosebire între el și Stalin”. Iar Stalin, precum se știe, nu-și lăsa în viață adversarii. Nu-i omul, zicea el, nu-i problema.

Putin, luându-se după Stalin, greșește, firește. El însuși a devenit o problemă pentru lumea civilizată. Una foarte dificilă care, până la urmă, va fi, neîndoielnic, rezolvată.

 Surse:jurnal.md, inliniedreapta.net, blogosfera.piatza.net

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.