ROMÂNIA BREAKING NEWS

Puterea economică a Rusiei la ora adevărului! Rubla rusească a căzut!

Pentru a doua zi la rând, moneda rusească a atins, vineri, un nou minim record în raport cu dolarul american, afectată de înăsprirea sancțiunilor europene și americane care vizează în special sectorul petrolier, vital pentru economia Rusiei, aflată în pragul recesiunii, transmite AFP.

La scurt timp de la debutul tranzacțiilor la bursa de la Moscova, dolarul american a urcat până la un nou nivel record de 37,72 de ruble, depășind precedentul record de 37,51 ruble înregistrat joi. Rubla s-a depreciat și în raport cu moneda euro, până la valoarea de 48,74 ruble, dar rămâne sub nivelul înregistrat în primăvară.

De asemenea, principalii indici ai bursei de la Moscova înregistrau scăderi. Indicele Micex era în scădere cu 0,10%, iar indicele RTS era în scădere cu 0,51%.

Analiștii de la VTB Capital au explicat această scădere a rublei rusești prin înăsprirea sancțiunilor occidentale, dar și prin scăderea cotației barilului de petrol, care la Londra a atins cea mai scăzută valoare din luna aprilie 2013. Ieftinirea petrolului afectează moneda rusească deoarece hidrocarburile reprezintă două treimi din exporturile Rusiei și asigură majoritatea veniturilor la buget.

Vineri, au intrat în vigoare un nou set de sancțiuni europene care vizează companiile petroliere, de apărare și băncile rusești. Cele 28 de guverne din UE au căzut de acord să restrângă accesul companiilor rusești la piețele de capital. Firmele petroliere rusești Rosneft și Transneft, dar și producătorul de gaze naturale Gazprom, vor fi afectate de noile sancțiuni. De asemenea, alte 24 de personalități rusești și ucrainene au fost incluse pe lista persoanelor cu interdicție de călătorie în UE.

Simultan, președintele american Barack Obama a anunțat, joi, instituirea de noi sancțiuni împotriva Rusiei, în sectoarele financiar, energetic și în cel al apărării, ca răspuns la ‘actele ilegale’ ale Moscovei în Ucraina.

”Astăzi, ne alăturăm sancțiunilor Uniunii Europene, anunțând că ne vom intensifica sancțiunile”, a declarat Obama într-un comunicat, precizând că detalii ale acestor noi măsuri vor fi anunțate în cursul zilei de vineri.

Sancțiunile introduse deja de Uniunea Europeană și SUA au provocat o fugă masivă a capitalurilor și au agravat starea economiei rusești, aflată în prag de recesiune. În reacție, Moscova a decretat un embargou pentru majoritatea produselor alimentare provenite din țările care au introdus sancțiuni, ceea ce a provocat o creștere semnificativă a inflației în Rusia. (Agerpress)

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.