ROMÂNIA BREAKING NEWS

Publicația germană Die Welt: Armata rusă a atacat Moldova în 1992 și a rămas și astăzi pe teritoriul acesteia

Publicația germană Die Welt: Armata rusă a atacat Moldova în 1992 și a rămas și astăzi pe teritoriul acesteia

După vizita cancelarului german Angela Merkel la Chișinău la sfârșitul verii, presa din Germania a manifestat un interes sporit față de Republica Moldova. Publicația Die Welt prezintă în pagina sa electronică de joi un articol intitulat „Separatiștii de la cea mai absurdă frontieră a Europei” semnat de jurnalistul Gerhard Gnauck.

„Die Separatisten an der absurdesten Grenze Europas   Die Republik Moldau hofft auf Anbindung an die EU – doch die Separatistenrepublik Transnistrien blockiert diese Pläne. Vor 20 Jahren spaltete sie sich von Moldau ab. Ein Besuch an der Grenze.”

Reportajul începe cu drama familiei Pisari din satul Pârâta care și-a pierdut fiul de 18 ani la începutul acestui an după ce a fost împușcat de către un ofițer rus din cadrul Comisiei Unificate de Control staționate la așa-numita frontieră dintre Moldova și Transnistria.

În vizită în Transnistria, odată cu traversarea graniței, jurnalistul povestește despre mediul care-l înconjura: „tancuri de apărare, steaguri, soldați. Doi kilometri mai departe – o căsuță: postul vamal al Republicii Moldova. După încă câțiva kilometri apar din nou ofițerii vamali – cei ai Republicii Transnistrene Moldovenești.

Întrebându-se de ce această țară mică este atât de necumpătată, un grănicer îi răspunde scurt: „Așa au fost fronturile în cadrul războiului civil”. Atât.

Publicația germană continuă prin a explica cursul și consecințele războiului care a avut loc în 1992.

„Peste 1500 de oameni au murit în timpul războiului. Armata rusă a atacat și a rămas și astăzi pe teritoriul Moldovei sub numele ‘Grupul de Operațiune al Forțelor Ruse de Menținere a Păcii în Moldova.”

Jurnalistul publicației Die Welt mai scrie că în jur de 1200 de soldați ruși care nu au fost încă retrași, staționează ilegal pe teritoriul Moldovei și supraveghează munițiile sovietice. „În această regiune divizată sunt așezate trei etnii – moldovenii, ucrainenii și rușii, fiecare reprezentând o treime din populație. Mai importante decât originea și limba sunt interesele politice și economice”, scrie germanul Gerhard Gnauck.

„Așa încearcă micuțul stat pe care nimeni nu l-a recunoscut la nivel internațional, nici măcar Moscova, să se facă cunoscut între Moldova la vest și Ucraina la est”.

Autorul articolului ironizează regiunea separatistă spunând că Transnistria are tot ceea ce îi trebuie unui stat: „pașapoarte proprii (pe care nimeni nu le recunoaște, iar fiecare călător are nevoie de un pașaport moldovenesc, rusesc sau al altei țări); operator de telefonie mobilă, precum și un furnizor de servicii de televiziune prin cablu; un guvern cu sediul la Tiraspol și o monedă proprie; și limba „moldovenească” care este aproape identică cu româna, însă este scrisă în grafie chirilică.”

Articolul mai precizează că Moldova este cea mai săracă țară din Europa cu salarii medii de 180 de euro. De asemenea, autorul susține că țara se află într-o situație dificilă: „între 10 și 20% dintre locuitori muncesc peste hotare, în special la Moscova, Roma, St. Petersburg și Istanbul, și aproape toți lucrează ilegal”.

Moldova.ORG

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: