PSD la Cotroceni: „Klaus Iohannis consideră onorabilă propunera Alexandru Rafila pentru funcția de premier”. PSD în discuții și cu George Simion (AUR)

Luni 14 decembrie,  Partidul Social Democrat a avut consultări cu preşedintele Klaus Iohannis pentru a-şi prezenta propunerea de premier, în persoana lui Alexandru Rafila. În urmă consultărilor, care au durat doar 20 de minute, cu toate că erau alocate 60 pentru fiecare partid, Marcel Ciolacu a susţinut o declaraţie de presă.

Iată sinteza declaraţiilor  președintelui PSD, domnul Marcel Ciolacu:

– Preşedintele României a recunoscut faptul şi chiar ne-a felicitat că PSD a câştigat aceste alegeri.

– A spus că propunerea PSD, Alexandru Rafila, este o propunere onorabilă.

– Am menţionat faptul că acele negocieri ridicole de lângă constituţie, de la Vila Lac 1, nu au ce caută într-o democraţie reală şi vom aştepta finalizarea negocierilor.

– România trece printr-o perioadă democrată, atât din punct de vedere al pandemiei şi crizei sanitare, cât şi al crizei economice, şi nu ne permitem o majoritate fragilă în Parlament.

Partidul care a câştigat alegerile trebuie să numească primul ministru, adică pe Alexandru Rafila.

Trebuie să avem un guvern de uniune naţională, în care toate forţele politice să fie reprezentate, inclusiv PNL.

– Am avut mai multe discuţii cu mai mulţi lideri politici.

PNL şi USR PLUS au pierdut alegerile şi acum vor să creioneze o majoritate ca să se salveze pe ei, nu au treabă cu democraţia.

– Nu am avut o întâlnire personală cu domnul Simion, doar o discuţie telefonică. Am avut o discuţie cu un viitor coleg din parlamentul României, cum funcţionează parlamentul. Toţi viitorii parlamentari ai AUR sunt la primul AUR. Nu are nicio importanţă cine a apelat primul, cine a sunat pe cine.

– Este foarte clad că preşedintele rămâne în logica campaniei electorale şi în logica de a ţine cu un anumit partid şi doreşte un partid al său şi nu respectă Constituţia. PSD nu va vota un astfel de Guvern.

– Preşedintele a făcut o mare greşeală, de a se implica într-o campanie electorală.

– Prima regulă care trebuie respectată este că partidul care a câştigat alegerile trebuie să facă propunerea de prim ministru. Domnul preşedinte a recunoscut ca propunerea PSD este una onorabilă.

– Ţinând cont de contextul actual, nu cred că o criză politică de asemenea dimensiuni ar trebui să fie lăsată în România.