ROMÂNIA BREAKING NEWS

Protestul naționaliștilor ucraineni la Consulatul României din Cernăuți, ce se dorea o acțiune de intimidare a minorității românești, a eșuat lamentabil

Protestul naționaliștilor ucraineni la Consulatul României din Cernăuți, ce se dorea o acțiune de intimidare a minorității românești, a eșuat lamentabil

Membrii grupărilor ucrainene de orientare naționalist-xenofobă din Nordul Bucovinei, după ce au scandat în fața Consulatului României au lăsat o adresare diplomaților români, textul căreea urma să fie adus la cunoștința autorităților din România.  Potrivit Bucpres, manifestanții și-au continuat traseul spre sediul Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din centrul orașului Cernăuți. Acțiunea sa rezumat la circa 4-5 minute de scandări, după care ne având nici o reacție și nici o prezență românească,  au strâns stegulețile la subțioară și au dispărut. Așa și s-a încheiat acțiunea lor de ”doi bani”, organizată cu scopul de a-i intimida pe românii băștinași din nordul Bucovinei şi ţinutul Herţa, conform relatării Bucpres.eu

 

Potrivit aceliași surse, manifestanții, membri ai grupărilor naționaliste din Cernăuți au anunțat din timp autoritățile locale despre această acțiune de protest menită să atenționeze România că se implică în problemele interne ale statului ucrainean. Într-un număr de circa 35-40 de persoane, tinerii, în mare parte studenți, s-au adunat în fața Consulatului General al României la Cernăuți pentru a-și arăta nemulțumirea. Instituția respectivă era înconjurată de un număr și mai mare de polițiști și reprezentanți ai serviciilor special pentru a asigura, chipurile, securitatea manifestanților.

Nici reprezentanții comunității românești nu au stat încuiați în case. Unii dintre ei au ieșit în stradă pentru a urmări cum decurg evenimentele și până unde vor ajunge protestatarii naționaliști cu steagurile lor și cu cele câteva placarde.

Având un scenariu bine regizat și pregătit din timp de către organizatori, cei invitați să participle direct la acțiunea de protest, au rostit câte un discurs, încercând să demonstreze prin expresiile lor pompoase că românii trăiesc foarte bine și că nimeni nu e interesat ca pe meleagurile noastre pașnice de zeci de ani să fie vărsare de sânge din cauza acestei legi scandaloase, care de fapt, este una bună, afirmau protestatarii.

Românul, care a învățat pe timpuri la școală ”moldovenească” din Herța și a fost implicat în acest ”joc murdar” a spus că nu vede nici un pericol  și că totul e bine, nimeni nu-i interzice să vorbească în limba română și în alte limbi. ”Să fim uniți și să nu cedăm nici o parte de pământ, așa cum s-a întâmplat cu Crimeea, Donbas”. Nu știm de unde a luat românul nostru, care vorbea o limbă română foarte stâlcită, și o ucraineană la fel de jalnică, că cineva ar vrera să ne ia pământurile. Este o invenție a celor care vor să destabilizeze situația în Ucraina.

Am rămas la fel de „impresionat” ascultând discursul tânărului Robert, care, potrivit organizatorilor, este reprezentant al  minorității moldovenești din raionul Noua Suliță și a venit să prezinte opinia, „nemulţumirile” moldovenilor nouăsulițeni. Se vedea de la o poștă că mesajul nu-i aparținea acelui tânăr. Ba și mai mult, organizatorii au mințit, inventând originea tânărului care, chipurile, este reprezentant al minorității moldovenești din raionul Noua Suliță, acesta, în realitate, fiind cetățean al Republicii Moldova. Acum câțiva ani aşa pretinsul „moldovean” din Noua Suliţă s-a stabilit cu traiul la Cernăuți, în suburbia Roşa, făcându-şi studiile la Şcoala de cultură generală nr. 10 cu limba română de predare.  Însă, ce-i drept, „actorul” invitat în rolul principal al acestui ”circ” nu are nici o legătură cu moldovenii bucovineni și nu a fost împuternicit de nimeni să le apere interesele într-un cerc al naționaliștilor ucraineni. Probabil că tânărul nici nu a conştientizat ceea ce face şi în câtă mizerie este aruncat.

 

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: