ROMÂNIA BREAKING NEWS

Protestele de miercuri seară din România nu au trecut neobservate de presa internațională

Protestele de miercuri seară din România nu au trecut neobservate de presa internațională

Jurnaliștii notează că proiectul Guvernului Grindeanu ar putea afecta lupta anticorupție de la noi din țară, că printre beneficiarii acestui proiect se numără Liviu Dragnea și Dan Voiculescu, și atrag atenția că România se află sub o monitorizare specială a Comisiei Europene, respectiv mecanismul de cooperare și verficare.

Televiziunea americană ABC News a prezentat miile de români care au ieșit în stradă în București în ciuda frigului, pentru a protesta împotriva planurilor guvernului. Proteste au fost și în Cluj, Sibu, Iași și Craiova. Protestatarii au scandal „Demisia” și au numit partidul la putere, PSD, „ciuma roșie”. ABC News precizează că printre cei care ar beneficia de pe urma proiectului de grațiere se numără și liderul PSD, Liviu Dragnea, care are o condamnare cu suspendare definitivă pentru fraudarea voturilor, s-a mai arătat în materialul ABC News

Agenția de presă Reuters arată că mii de români au protestat miercuri seară în București și în Cluj, împotriva planurilor guvernului privind grațierea și dezincriminarea unor infracțiuni printr-o ordonanță de urgență, care are putea slăbi lupta anticorupție. În București, circa 3000 de oameni cu pancarte pe care scria „Suntem cu ochii pe voi” și care scandau „În democrație, hoții stau la pușcărie”au pornit într-un marș până la Palatul Victoria. De asemenea, agenția de presă arată că România este monitorizată printr-un mecanism special. Comisia Europeană a lăudat magistrații români pentru eforturile lor în lupta anticorupție.

Jurnalul tv Euronews: mii de oameni au protestat împotriva proiectului de grațiere și modificare a Codurilor Penale propus de guvern. Guvernul, care a fost învestit în decembrie, susține că trebuie să armonizeze Codul Penal cu cele mai recente hotărâri judecătorești și argumentează că grațierile ar rezolva problema supraaglomerării închisorilor. Însă, magistrații au criticat planul de a schimba legea fără consultarea puterii judecătorești și fără să treacă prin Parlament. Euronews subliniază că abuzul în serviciu reprezintă o treime din investigațiile anticorupție din România.

La postul arab de știri – Al Jazeeramii de români au protestat împotriva planului guvernului privind grațierea și dezincriminarea unor infracțiuni, proiect care ar putea să slăbi lupta anticorupție. Premierul Sorin Grindeanu vrea să implementeze măsura printr-o ordonanță de urgență, scrie Al Jazeera, ceea ce înseamnă că nu ar trece prin Parlament și nu ar avea nevoie de semnătura președintelui. De asemenea, Al Jazeera atrage atenția că deși criticii și-au exprimat îngrijorările privind emiterea de ordonanțe de urgență în loc de scrierea unui proiect de lege care să treacă prin Parlament, și în Parlamentul Guvernul are o majoritate solidă.

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: