Video: Protest uriaș în Minsk față de dictatură și falsificarea alegerilor. Lukasenko surprins cu o mitraliera Kalashnikov la coborarea din elicopterul prezidential

Mai multe filmări au fost postate pe canalul Nexta, de pe aplicaţia Telegram, înfăţişându-l pe preşedintele Belarusului, Alexandr Lukasenko, îmbrăcat cu vestă anti-glont şi înarmat cu o mitralieră.

Preşedintele Belarusului, în vârstă de 65 de ani, apare coborând din elicopter înarmat într-un costum militar de luptă şi purtând neglijent în mână o mitralieră Kalashnikov.

Lukasenko se îndreaptă spre palatul prezidenţial din Minsk escortat de mai multe gărzi de corp, militari echipaţi de război.

Într-o altă filmare, preşedintele Belarus apare în elicopterul care survolează Minsk-ul pentru a evalua amploarea demonstraţiilor.

În mai multe zone din capitala Belarus au fost fotografiate dispozitive militare de luptă, pregătite pentru o eventuală înfruntare cu demonstranţii.Într-o altă filmare postată pe reţeaua socială Telegram, Lukasenko apare în faţa unui filtru militar, unde este aplaudat de soldaţii înarmaţi până-n dinţi.

În acest timp, peste 100.000 de oameni au ieşit pe străzi pentru a protesta faţă de falsificarea alegerilor prezidenţiale.

Cu drapele alb şi roşu, culorile contestării, mulţimea reunită în Piaţa Independenţei şi pe străzile din jur a reluat în cor slogane precum „Libertate!”.

Mass-media şi conturile de mesagerie Telegram apropiate de opoziţie au indicat mai mult de 100.000 de protestatari în capitala pentru a doua duminică consecutiv.

După două săptămâni de proteste, această mare manifestaţie ar trebui să dovedească că opoziţia poate să-i impună lui Lukasenko o luptă de durată cu scopul de a-l forţa să negocieze plecarea sa.
Alexandr Lukasenko a ameninţat cu represalii faţă de grevişti sub forma de concedieri sau de închiderea uzinelor. Această tactică pare să funcţioneze, numărul de participări din uzinele de stat, piloni ai sistemului economico-social din Belarus, a scăzut săptămâna aceasta.

Preşedintele a spus că a înlocuit şi membrii demisionari din redacţiile de stat cu jurnalişti veniţi din Rusia.

Moscova şi-a anunţat susţinerea pentru Alexandr Lukasenko, în ciuda relaţiilor tensionate din ultimele luni, şi a avertizat cu privire la orice fel de amestec occidental. Uniunea Europeană a anunţat că va sancţiona puterea din Belarus.