ROMÂNIA BREAKING NEWS

Propaganda rusă lovește fenomenul Unionist! Pervîi Canal: „România va trimite armata și va instala o administrație românească iar acesta va fi sfârșitul independenței Moldovei”

Propaganda rusă lovește fenomenul Unionist! Pervîi Canal: „România va trimite armata și va instala o administrație românească iar acesta va fi sfârșitul independenței Moldovei”

Sentimentul Unionist, care crește atât în intensitate cât și numeric în spațiul golgotei românești dintre Prut și Nistru, căruia azi îi spunem Republica Moldova, nu putea trece neobservat de puterea de la Moscova. O eventuală Unire a  R. Moldova cu România ar fi prezentată cu siguranță o veritabilă anexare militară de către România. Terenul este evident, pregătit din timp. Ori de câte ori apare ocazia, mașinăria propagandei ruse nu pierde timpul și aruncă pe canalele media controlate de puterea de la Moscova tot felul de scenarii și povești cu rădăcini adânci încă din perioada sovietică. „România stat fascist, agresor, care a ocupat și anexat Basarabia, care i-a deznaționalizat pe moldoveni” ș.a.m.d.

Criza de proporții în care se află azi R. Moldova, cu guverne schimbate des și contestate cu violență, în care s-a ridicat din nou problema Unirii cu România, ca soluție pentru rezolvarea uriașelor probleme economice și de corupție, a fost un nou prilej pentru propaganda rusă pentru a lovi.

Televiziunea de stat rusă afirmă că România poate anexa militar Moldova, „date fiind acordurile semnate între România și R. Moldova, care ar permite o invazie peste Prut”. Acestea sunt afirmații uluitoare pe care le face televiziunea rusă „Pervîi Canal”, post controlat de guvernul de la Moscova. Mai mult, demonstrațiile sunt prezentate ca expresie anemulțumirii poporului, moldovean care a ieșit în stradă împotriva dictaturii și a reformelor europene care au adâncit declinul economic și au favorizat ascensiunea corupției  și îmbogațirea oligarhilor, iar demonstrația nu a avut deloc un caracter antirusesc. Pe acest fond este prezentată o eventuala intervenție a României care din cele prezentate, se înțelege lesne că ar fi îndreptată împotriva dorinței oamenilor pentru dreptate.  Indirect, materialul împinge spre concluzia că România și Europa s-ar afla în spatele acestei situații de criză, în spatele corupților și chiar a oligarhilor.

Manipularea fățișă a postului TV Pervîi Canal, care este cel mai important post public de televiziune din Rusia, a întrecut orice limită, stipulând acorduri militare și clauze inexistente.  Astfel, în jurnalul de știri este  citat un acord dintre România și R. Moldova, care i-ar permite chipurile, României să intervină militar pentru a stopa criza din R. Moldova. În introducerea materialului despre situația din Republica Moldova prezentat duminică, 24 ianuarie 2016,  prezentatoarea postului de știri,  afirmă nici mai mult nici mai puțin că armata română ar putea invada R. Moldova pentru a o anexa:

„Documente semnate acum câțiva ani prevăd ca, în cazul unor mișcări populare în Moldova, România va trimite armata și va instala o administrație românească iar acesta va fi sfârșitul independenței Moldovei pentru totdeauna”,

Postul de televiziune Prime, care retransmite Pervîi kanal în Moldova și aparține prim-vicepreședintelui Partidului Democrat Vladimir Plahotniuc, a cenzurat această ediție a buletinului de știri.

O știre similară a fost difuzată și de agenția Tiras.ru, scrie api.md. Site-ul rusesc a anunțat luni, 25 ianuarie 2016, că „România e gata în orice moment să introducă carabinierii săi (echivalentul Jandarmeriei) în Moldova. Pentru aceasta, așteaptă doar un pretext convenabil(…) Conform unor acorduri interguvernamentale, România are dreptul să intre cu structurile sale de forță în Moldova pentru menținerea «ordinii constituționale»”.

Vitalie Marinuța și Viorel Cibotaru, foștii miniștri care au condus Ministerului Apărării din R. Moldova, au declarat că nu există acorduri cu asemenea conținut semnate între guvernele Republicii Moldova și României.

„Este un fals. Noi avem un acord nou de cooperare în domeniul militar, din 2012, însă el nu prevede astfel de acțiuni”, a subliniat Vitalie Marinuța.

“Este o speculație ieftină, o interpretare perversă a conținutului parteneriatelor noastre de securitate și apărare cu NATO, SUA sau România”, a menționat, la rândul său, Viorel Cibotaru.

Guvernele de la Chișinău și București au încheiat două acorduri pe această temă,  în anul 2012 și respectiv 2013

  1. Acord de cooperare în domeniul militar (în vigoare din 2013)
  2. Acord privind cooperarea și ajutorul reciproc în cazul producerii dezastrelor.

Publicat de romaniabreakingnews.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: