ROMÂNIA BREAKING NEWS

Promovarea și păstrarea patrimoniului cultural și lingvistic al românilor din Bulgaria, pe agenda vizitei ministrului pentru românii de pretutindeni, Andreea Păstîrnac, la Vidin

Ministrul pentru românii de pretutindeni, Andreea Păstîrnac, a efectuat, în perioada 27-30 octombrie 2017, o vizită de lucru în Republica Bulgaria. Cu această ocazie, ministrul a vizitat organizația „AVE” Uniunea Etnicilor Români din Bulgaria, cu sediul în Vidin, unde copiii care urmează cursuri de limbă română în regim de clase pilot au prezentat un program artistic în limba română. Condusă de către domnul Ivo Gheorghiev, organizația promovează cultura, tradițiile și obiceiurile românești, prin programe sprijinite inclusiv de către Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, se arată într-un comunicat trimis redacției romaniabreakingnews.ro

Foto: Vizita ministrului pentru românii de pretutindeni, Andreea Păstîrnac, în Republica Bulgaria

Totodată, demnitarul român a participat la de-a XVIII-a ediţie a Festivalului Internațional folcloric al cântecului şi dansului româno-vlah 2017, „Tradiţii româneşti vii”, organizat în regiunea Vidin de Asociaţia Vlahilor din Bulgaria, condusă de către doamna Plamka Radoslavova. În cadrul festivalului, români din Bulgaria, Serbia și România au prezentat tradițiile, obiceiurile, dansurile și cântecele românești specifice regiunilor din care fac parte.

În contextul vizitei, a avut loc o întrevedere cu autoritățile locale din Vidin, în cadrul căreia părțile au discutat modalități de promovare și păstrare a patrimoniului cultural și lingvistic specific celor două comunități etnice.

În egală măsură, în spiritul păstrării identităţii spirituale, ministrul pentru românii de pretutindeni a vizitat Biserica Românească Ortodoxă „Sfânta Treime” din Sofia. Construită în 1904, Biserica face parte din patrimoniul cultural și spiritual al orașului Sofia. În continuarea vizitei, demnitarul a avut o întrevedere cu liderul Asociaţiei Aromânilor din Sofia, unde au fost abordate modalități de cooperare și sprijinire a activității culturale a asociației.

De asemenea, ministrul Andreea Păstîrnac s-a întâlnit cu elevii și profesorii de la Liceul românesc „Mihai Eminescu” din Sofia, precum și cu reprezentanți ai Ministerului Educației și Științei din Republica Bulgaria. În cadrul întrevederii, au fost discutate proiecte referitoare la educația în limbile română și bulgară și schimburi de bune practici privind programele pentru diaspora, partea bulgară prezentând și principalele elemente ale noii Legi a educației. Totodată, au fost evidențiate posibilitățile de cooperare pentru schimburi de tineri și înfrățiri între școli și licee și proiectul recent lansat de către Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, „Descoperă și cunoaște România”.

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: