ROMÂNIA BREAKING NEWS

Proiectul colonizării evreilor din România în Africa pe agenda discuțiilor româno-engleze din 1938

Proiectul colonizării evreilor din România în Africa pe agenda discuțiilor româno-engleze din 1938

George Damian: „Căutând informații despre relațiile economice româno-britanice am dat peste un proiect de colonizare a evreilor din România în Rhodesia de Nord, Zambia de astăzi. Este vorba de stenograma discuției dintre ministrul de Externe britanic lordul Halifax și ministrul român de Externe Nicolae Petrescu Comnen, discuție care a avut loc pe 17 noiembrie 1938, în timpul vizitei regelui Carol al II-lea la Londra.”

  Ce m-a surprins cel mai mult: nu că ministrul român de Externe al regelui Carol al II-lea cerea colonizarea evreilor din România în Africa, ci că lordul Halifax se declara de acord și vorbea deschis despre un proiect britanic în acest sens. Mărturisesc că nu am auzit foarte multe despre proiectele britanice de colonizare a evreilor în Africa. Am mai citit câte ceva despre planurile naziștilor de deportare a evreilor în colonia franceză Madagascar și asta după căderea Franței (detalii aici). În rândurile ce urmează puteți citi traducerea fragmentului cu pricina, mai jos puteți vedea fotocopiile documentului (National Archives UK, HM Treasury, T 160/908). Chiar aș vrea să citesc un studiu serios despre implicarea Marii Britanii în chestiunile legate de evreii din Europa înainte de izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial.

„11. La sfârșit, dl. Comnen a ridicat chestiunea evreiască. El a spus că în România trăiesc în jur de 1 milion de evrei, însă problema evreiască din această țară nu a devenit încă acută. Există, oricum, permanent posibilitatea apariției problemelor și ca aceste probleme să devină mai mari în urma evenimentelor din alte țări. Chestiunea evreiască din România nu este una religioasă și nici ideologică, ci este una pur economică. Evreii din această țară au monopolizat în mare măsură anumite profesii, cum ar fi avocatura și medicina.

Nicolae Petrescu Comnen

Nicolae Petrescu Comnen

Fără îndoială, asta a creat un sentiment anti-evreiesc considerabil, care s-a accentuat cu trecerea timpului. Înainte să vină aici, a fost abordat de mai multe delegații reprezentând minoritatea evreilor, care i-au solicitat să facă tot ce poate pentru a obține sprijinul Guvernului Majestății Sale pentru găsirea unei soluții la această problemă. Ei i-au atras atenția asupra faptului că există mari porțiuni ale Imperiului Britanic, mai ales în Rhodesia de Nord, care ar fi foarte potrivite pentru colonizare și dezvoltare și care în prezent sunt foarte puțin populate de albi. Dl. Comnen și-a dat seama că nu pot fi găsite soluții imediate și rapide, însă crede că dacă Imperiul Britanic ar putea, în principiu, să rezerve un anumit teritoriu britanic pentru colonizarea evreilor, mai multe guverne europene interesate de această chestiune ar fi bucuroase să discute cu Guvernul Majestății Sale posibilitățile prin care populația evreiască ar putea fi transferată gradual într-un teritoriu compact unde aceștia ar putea fără îndoială, prin vrednicia și abilitățile lor, să adauge bogăție și putere Imperiului Britanic. Fără îndoială va trebui să existe o comisie care să examineze posibilitățile tehnice ale unui astfel de proiect și a sugerat că dacă va părea posibil dintr-un punct de vedere tehnic ar putea exista un acord cu Guvernul României și cele ale altor țări astfel încât un anumit număr dintre cetățenii evrei să li se permită anual să meargă în noul teritoriu. Este de părere că acest proiect ar trebui introdus treptat, iar eventualii emigranți ar trebui să fie potriviți pentru rolul pe care vor trebui să îl joace în noua lor casă.

12. I-am spus d-lui Comnen că de fapt chiar am luat în considerare ceva de genul acesta. Deja i-am instruit pe guvernatorii din anumite părți ale Imperiului Colonial, inclusiv pe guvernatorul Rhodesiei de Nord să raporteze cât mai repede despre posibilitatea, în principiu, de rezervare a unui anumit teritoriu pentru punerea în practică a unui astfel de proiect. Noi suntem conștienți de urgența chestiunii și sperăm că ar putea fi posibil să facem cel puțin un anunț preliminar la începutul săptămânii viitoare.”

Sursa: george-damian.ro prin romaniabreakingnews.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: