ROMÂNIA BREAKING NEWS

Profesorul Ion Berghia, un luptător pentru redeșteptarea națională și promovarea limbii și culturii noastre românești în Basarabia, a împlinit 70 de ani

Profesorul Ion Berghia, un luptător pentru redeșteptarea națională și promovarea limbii și culturii noastre românești în Basarabia, a împlinit 70 de ani

Ion BERGHIA (sursa foto: constantin-c.blogspot.com)

Pe domnul profesor Ion Berghia l-am cunoscut în anul 1989, când efervescența evenimentelor de renaștere națională atingea cote maxime. Dumnealui se transfera cu serviciul la Institutul Pedagogic de Stat „Ion Creangă” din Chișinău, Catedra de limbă moldovenească, iar eu tocmai absolvisem Facultatea de filologie și fusesem proaspăt angajat al Catedrei menționate ce urma să devină Catedră de limbă română. De atunci am devenit buni prieteni pentru că, în pofida diferenței de vârstă, aveam idealuri comune ce țineau de redeșteptarea națională, de promovarea limbii și culturii noastre românești care era, vorba poetului, „în adâncuri înfundată”.

Născut în satul Hristice, Soroca, Ion Berghia, oriunde ar fi, se prezintă cu multă demnitate ca sorocean, pentru că ține foarte mult la meleagul natal pe care a știut să-l promoveze pe toate căile posibile: în articole şi poezii; epigrame şi eseuri; în cele câteva cărți despre Soroca; prin organizarea a un șir de activități culturale, iar una din multiplele sale distincții la care ține cel mai mult este cea de Cetățean de Onoare al raionului Soroca. De fapt, în acest context consider că, pentru întreaga sa activitate, și pentru tot ceea ce reprezintă, poate fi numit, cu certitudine, Cetățean de Onoare al neamului românesc.

Profesorul Ion Berghia a devenit un cadru didactic universitar respectat și apreciat, atât de colegi, cât și de studenți, pentru profesionalismul de care a dat dovadă permanent, dar și pentru faptul că venea cu un suflu nou în domeniul didactic, spărgând tiparele și sfidând stereotipurile timpului. Conform cerințelor noi, s-a dedat cu suflet și trup noilor reforme în învățământ, începând cu trecerea la grafia latină și încheind cu dezvoltarea spiritului patriotic la studenți. Paralel cu activitatea propriu-zisă de la catedră, permanent a fost angrenat în activități de promovare și implementare a noilor reforme și în afara universității. Am avut ocazia și eu să particip la diverse activități din acestea: cenacluri literare, întâlniri cu colectivele didactice din diverse instituții din stânga Nistrului, practici pedagogice cu studenții în România etc.

Imediat după 31 august 1989, profesorul Ion Berghia a elaborat şi publicat prima lucrare despre scrierea cu caractere latine „Revenind la grafia latină”, dedicându-se cu desăvârșire predării ortografiei și ortoepiei limbii române la mai multe facultăți din Chișinău. Datorită domniei sale, sute de studenți, elevi, învățători, profesori au putut să ajungă la Brașov, Timișoara, București, Iași, Putna, Ipotești… Peste Prut au făcut stagii, schimburi de experiență didactică şi studiat bunele practici ale şcolii româneşti; au fost în excursii de cunoaștere a locurilor istorice etc. Datorită acestor activităţi, spiritul cultural românesc a căpătat o rezonanță semnificativă şi pe teritoriul R. Moldova.

În 1992 deschide Muzeul „Ion Creangă” la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, iar un an mai târziu fondează Cenaclul epigramiștilor basarabeni „Mușatinii”.
Datorită setei de carte și dorinței de cunoaștere, profesorul Ion Berghia este primul din R. Moldova care își face studiile de doctorat la Facultatea de Limba Română a Universității din București, având-o pe cunoscuta lingvistă Mioara Avram în cali¬ţâţe de conducător științific. După susținerea cu succes, în 1994, a doctoratului, se dedică totalmente muncii pedagogice, îmbinând-o fructuos cu alte activități: editează peste douăzeci de volume de specialitate, de publicistică, versuri satirice etc., participă în permanenţă cu prezentări și comunicări la conferințe, simpozioane, congrese naționale și internaționale.
Din anul 2000 este profesor asociat la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” și lector la Universitatea „Petre Andrei” din or. Iași, România, unde se stabilește permanent cu traiul. Aici, în vechea capitală spirituală, devine membru al Asociației Culturale „Pro Basarabia și Bucovina”, Filiala „Constantin Stere”, a cărei președinte este din 2008. În acelaşi an devine fondator și coordonatorul revistei „Dor de Basarabia” pe care o editează până în prezent promovând necontenit idealurile neamului românesc.

În 2018, an ce poartă semnificația Centenarului Marii Uniri, profesorul universitar doctor Ion Berghia a rotunjit venerabila vârstă de 70 de ani și, cu acest prilej, ne bucurăm împreună pentru realizările domniei sale întru fortificarea cetății spirituale a neamului în calitatea sa de pedagog, scriitor, editorialist, epigramist și publicist.
La mulți ani sănătoși și cu noi realizări, maestre!

Articol scris de Ion POPOV, Director al Liceului Teoretic „Mihail Sadoveanu”, Mun. Chișinău și publicat în Univers Pedagogic Nr.27 (628) 12 iulie 2018, Săptămânal al Ministerului Educației, Culturii şi Cercetării al Republicii Moldova şi al Institutului de Ştiinţe ale Educaţiei și preluat de romaniabreakingnews.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: