ROMÂNIA BREAKING NEWS

Profesorii din stânga Nistrului: Sperăm ca administrația de la Tirspol să învețe lecția oferită de CEDO

Eleonora Cercavschi

Elevii dar și profesorii din cele trei licee cu predare în limba română din regiunea transnistrenă (Liceul „Alexandru cel Bun” din Tighina, Liceul “Ștefan cel Mare” din Grigoriopol și Liceul “Evrica” din Râbnița) care figurează în dosarul “Catan și alții vs Moldova și Rusia” au fost extrem de bucuroși să afle că CEDO le-a făcut dreptate.

Deși așteptarea a durat opt ani, spun ei, rezultatul a fost unul pe măsură. „Am avut încredere în instituțiile europene, eram sigură că ni se va face dreptate, însă așteptarea a fost una extrem de lungă. Este evident că Federația Rusă a fost implicată direct în distrugerea școlilor românești din regiunea transnistreană și e foarte important că o instituție cum este CEDO a recunoscut acest fapt ”, a declarat pentru Moldova.ORG directoarea Liceului „Alexandru cel Bun” din Tighina, Maria Roibu.

Totodată aceasta a menționat că profesorii și elevii de la cele opt licee cu predare în limba română din regiunea transnistreană continuă să lupte pentru a-și apăra drepturile și a învăța în limba maternă. „Administrația de la Tiraspol a schimbat tactica, dar scopul a rămas același. Nu mai sunt abuzuri cum erau în 2004 însă nu ne-au lăsat în pace”, a adăugat Maria Roibu.

Decizia Curții Europene a adus multă bucurie și la Liceul „Ștefan cel Mare” din Grigoriopol. Directoarea acestuia, Eleonora Cercavschi a menționat pentru portalul nostru că hotărârea CEDO a fost una previzibilă. „Acum așteptăm să fie executată. Și poate, cu această ocazie, vom primi și noi sediul înapoi, ne-am săturat atâția ani să activăm în exil, să activăm într-o școală străină, iar elevii noștri nu visează decât la o clădire proprie, să nu mai fie nevoiți să parcurgă în fiecare zi zeci de kilometri pentru a învăța în limba maternă”, a adăugat Eleonora Cercavschi.

Menționăm că astăzi CEDO a recunoscut violarea dreptului la educație în regiunea transnistreană de către Federația Rusă. Curtea Europeană a stabilit că Republica Moldova nu se face vinovată în acest caz și a obligat Rusia să acorde prejudicii morale reclamanților 1 milion și douăzeci de mii euro și 50 mii euro cu titlu de costuri de reprezentare.

Dosarele au fost depuse la CEDO în 2004 de către Asociația Promo-LEX.
Moldova.ORG

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: