ROMÂNIA BREAKING NEWS

Prof. univ. dr. Nicolae Pomohaci, o „Flacără” a luptei pentru afirmarea drepturilor istorice ale românilor asupra Nordului Bucovinei, s-a stins…

S-a mai stins o „Flacără” a luptei pentru afirmarea drepturilor istorice ale românilor asupra Nordului Bucovinei și Ținutului Herța,  prof. univ. dr. Nicolae Pomohaci – Președintele  Societății pentru Cultură și Literatură Română în Bucovina, Filiala București. Duminica dimineata 21 sept, a trecut la Dumnezeu, lângă alți camarazii de suferință, plecați și ei pe nesimțite…  venerabilul Col. Galan, Prim-Vicepreședinte al Societătii pentru Cultură și Literatură Română în Bucovina și prof. Ion Gherman, inimosul președinte al Societății Culturale “Ținutul Herța” și alții…

Profesorul Nicolae Pomohaci s-a dedicat și s-a identificat cu idealurile și activitațile întreprinse de această veche și prestigioasă Societate de Cultură Românească, societate care prin realizările ei a menținut și menține încă vie printre românii din țară și cei din jurul româniei, cultura și istoria strâns legată de acest spațiu atât de încercat  și totuși foarte drag românilor, Bucovina, a carei capitală istorică, Cernăuți, împreună cu o mare parte din vestigiile culturale și istorice ale neamului românesc se află  datorită vitregiei istorice încă înstrăinate.

Trupul neînsuflețit a fost depus la Capela din incinta Complexul studentesc Agronomie, luni 22 septembrie.

In ziua de marti 23 sept. a.c., la biserica din Complexul studentesc din Agronomie (Bulevardul Marasti nr. 59) va avea loc slujba, apoi corpul neinsufletit va fi inmormantat la Cimitirul Sf.Vineri Bucuresti.

Redacția România Breaking News transmite pe această cale condoleanțe familiei îndurerate și un  pios omagiu memoriei prof. Nicolae Pomohaci.

Dumnezeu sa-l odihneasca in pace !

Profesorul Nicolae Pomohaci

S-a născut la 28 noiembrie 1930, în comuna Marginea, județul Suceava. Absolvent al Liceului „Eudoxiu Hurmuzachi“ din Rădăuți și al Facultății de Horticultură din București (1950-1954); inginer la GAS Șeuca din județul Mureș, profesor de specialitate la Școala Horticolă Turda; director la Școala Horticolă din Fălticeni, județul Suceava. Din mai 1960 este cadru didactic (asistent, șef de lucrări, conferențiar, profesor) la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București. Doctor în agronomie, specialitatea viticultură și oenologie (1966); decanul Facultății de Horticultură (1990-1992) și rectorul USAMV (1993-2000).
Vicepreședinte al Consiliului Național al Rectorilor din România (1996-2000).
Membru al Academiei Italiene a Viei și Vinului și laureat al Oficiului Internațional al Viei și Vinului. Distins cu Ordinul Național „Pentru merit în grad de ofițer“ (2000).
Membru titular al Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Șișești“.
Conducător de doctoranzi din 1991 până în anul 2006; au primit titlul de doctor în horticultură 20 de doctoranzi îndrumați de domnia sa. Președinte și fondator al Asociației „Frăția Viei și Vinului din România“ din 1998. Cetățean de onoare al municipiului Rădăuți (2005) și al localității Bixad – Satu Mare (2005). Cărți mai importante realizate: Oenologie, vol. I și II (Editura Ceres); Horticultura; O enologie 2 volume (Editura Didactică și Pedagogică); Tehnologia culturilor horticole; Producerea și îngrijirea vinurilor. Participant activ la activitățile societăților de cultură și istorie românească, a realizat numeroase sesiuni de comunicări care au  adus în atenție personalitatea și viața lui Mihai Eminescu și cea  românilor din Bucovina Istorică.

DTh

 

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.