ROMÂNIA BREAKING NEWS

Procuratura din Muntengru: Organe de stat ruse sunt implicate în tentativa de complot din octombrie și de asasinare a fostului premier Djukanovic

Procuratura din Muntengru: Organe de stat ruse sunt implicate în tentativa de complot din octombrie și de asasinare a fostului premier Djukanovic

Republica Muntenegru urmează să ratifice în 2017 acordul de aderare la Alianța Nord-Atlantică însă opoziția prorusă cere organizarea unui referendum, idee respinsă de putere. Potrivit Parchetului, presupușii complotiști intenționau să intre cu forța în clădirea parlamentului în ziua alegerilor, pentru a proclama victoria coaliției opoziției proruse, Frontul Democratic, și să îl rețină pe omul politic Milo Djukanovic ori chiar să îl ucidă. Milo Djukanovic, omul forte al Muntenegrului încă din anii `90,  este omul cu influență majoră în linia politică a țării, deși la sfârșitul lui 2016 a renunțat la funcția de premier în favoarea lui Dusko Markovic un vechi colaborator și aporpiat.

Procurorul Republicii Muntenegru, a afirmat duminică 19 februarie a.c., că organe de stat ruse sunt implicate în tentativa de complot dejucată în ziua alegerilor parlamentare din luna octombrie din Muntenegru și care ar fi avu a avut ca obiectiv să împiedice aderarea acestui stat la NATO, transmite AFP.

Milivoje Katnic – Procurorul General al Republicii Muntenegru

Procurorul Milivoje Katnic a declarat într-un interviu acordat presei din Muntenegru că „ (…) în prezent, am avut dovezi că structurile naționaliste din Rusia se află în spatele complotului, dar acum dovezile strânse arată că și organele de stat ruse sunt implicate la un anumit nivel”.

În total 25 de persoane sunt anchetate sub acuzația de pregătire a puciului din 16 octombrie de către parchetul din Muntengru, suspecții principal fiind doi cetățeni sârbi și doi ruș. Din cei 25 aflați sub anchetă, 15 suspecți au fost deja arestați. Cetățenii ruși care fac obiectul anchetei, sunt  bănuiți că ar fi chiar cei care au organizat puciul și sunt căutați de justiția locală.

Cine sunt rușii organizatori ai puciului din Muntengru?

Este vorba despre Eduard Sismakov, care în Muntenegru a operat cu pașaport rusesc pe numele Eduard Șirokov și care în 2014 avea funcția de „adjunct al atașatului militar rus în Polonia” . Al doilea cetățean rus ar fi Vladimir Nikolaievici Popov.

Procurorul a subliniat că „unicul motiv al acestor structuri” a fost de „a împiedica Muntenegrul să intre în NATO”. „Serviciile de informații din țări prietene din Europa, dar mai ales din Statele Unite și Marea Britanie, au ajutat Muntenegrul” a mai declarat procurorul muntenegrean care autorităților ruse să deschidă o anchetă asupra „structurilor” ruse care ar fi participat la acest complot.

Patru cetățeni sârbi au pledat vinovați și au fost condamnați pentru participare la complot. Al cincilea, Aleksandar Sindjelic, un naționalist sârb, a fost prezentat de Milivoje Katnic ca un „martor principal” al Parchetului. Parchetul urmează să interogheze luni doi deputați ai opoziției proruse, Andrija Mandic și Milan Knezevic, suspectați de implicare în puci, dar care au negat orice legătură cu tentativa de lovitură de stat.

RBN Press / București / 20.02.2017

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: