ROMÂNIA BREAKING NEWS

Prioritizarea serviciilor de îngrijire maternă ca soluție pentru reducerea mortalității materne

Prioritizarea serviciilor de îngrijire maternă ca soluție pentru reducerea mortalității materne

București, 23 februarie, 2018 – Fundaţia World Vision România şi Asociația Comunelor din România susține prioritizarea serviciilor de îngrijire maternă și creșterea accesului la pachetele de servicii de asistență prenatală în contextul în care rata mortalității materne în România a crescut alarmant în 2017 și este de peste două ori mai mare față de media Uniunii Europene și de trei ori mai mare decât în Slovacia, Slovenia și Bulgaria. De asemenea, una din 5 gravide nu a efectuat niciun examen medical înainte de naștere, în timp ce una din 4 femei din mediul rural nu are asigurare de sănătate1. În plus, una din 10 nașteri și unul din 10 avorturi sunt înregistrate la minore, iar în anul 2015, au fost raportate 26.000 de sarcini la minore, numărul acestora fiind în creștere în mediul rural.

„Sănătatea mamei și copilului trebuie să reprezinte din acest moment prioritatea politicilor publice de sănătate, având în vedere că din 2012 valorile indicatorilor de mortalitate maternă și mortalitate infantilă sunt în continua creștere, atât în mediul urban, cât și în cel rural. Situația este una dramatică, fiind în joc chiar viitorul acestei țări, întrucât în același timp natalitatea este în scădere drastică şi migraţia este masivă. Considerăm că este momentul ca barierele în calea accesului la serviciile de îngrijire maternă să fie eliminate”, a declarat Emil Drăghici, preşedintele Asociaţiei Comunelor din România (ACoR), cu prilejul Adunării Generale a Asociației Comunelor din România în cea de-a XXI-a sesiune ordinară.

„La nivel local, noi recomandăm creșterea suportului comunitar pentru viitoarele mame și extinderea rețelei de asistență medicală comunitară, precum și reconsiderarea rolului moașelor pentru comunitățile rurale. Aceste măsuri trebuie, însă, completate de creșterea accesului la pachetele de servicii acoperite din fondurile sistemului național de asigurări pentru sănătate și programele naționale de sănătate ale Ministerului Sănătății”, a adăugat acesta.

România nu este singura țară cu probleme la acest capitol. 830 de femei mor zilnic, din cauza complicațiilor în timpul sarcinii sau nașterii, în întreaga lume3. În Europa, una din 10 femei nu are acces la servicii de asistentă medicală prenatală în primele luni de sarcina, iar in 2015, peste 1800 de femei au murit dând viață. La nivel european deja se iau măsuri prin prioritizarea sănătății materne și alocarea de resurse pentru reducerea mortalității materne.

„Președinția României la Consiliul Uniunii Europene este cel mai bun prilej ca sănătatea maternă să fie temă prioritară în contextul pregătirii noului cadru financiar multianual. Pentru a schimba statisticile dureroase ale mortalității materne, România trebuie să consolideze cooperarea între statele membre ale Uniunii pe acest subiect de importanță majoră pentru Europa. Mai ales că avem în implementare unul dintre cele mai ample proiecte pilot de reducere a mortalității materne – Mame pentru Viață. Viață pentru mame, proiect deja prezentat în Parlamentul European anul trecut” a spus, Mariana Gâju, vicepreședinte ACoR și președinte al Ligii Femeilor Primar ai comunelor din România.

„Majoritatea acestor decese pot fi prevenite prin implementarea unui sistem integrat de servicii medicale prenatale și de planificare familială. În contextul unei politici pronatalitate a Guvernului, consider că una dintre măsurile care ar trebui adoptate este separarea fondului pentru asistenta gravidelor care să asigure și să permită accesul egal si echitabil la pachetul de servicii de îngrijire prenatală pentru toate mamele, indiferent de conditia lor socială. Este important să ne mobilizăm și să acționăm acum pentru ca nicio mama să nu mai moară dând viață!” a declarat Dr. Cornelia Paraschiv Scărlătescu, managerul proiectului „Mame pentru Viaţă. Viaţă pentru Mame”, prezentă la acest eveniment jubiliar.

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: