ROMÂNIA BREAKING NEWS

Primul transportor sută la sută românesc a fost testat cu succes în explozii de mare putere

Primul transportor sută la sută românesc a fost testat cu succes în explozii de mare putere

Specialistii au vrut sa verifice siguranta lui, dupa standarde NATO, dar si daca soldatii din interior vor supravietui dupa o asemenea explozie. Daca vor primi finantarea necesara, primul transportor blindat pentru trupe 8 x 8 ar putea intra in dotarea trupelor noastre de anul viitor.

Acesta a fost al 5-lea test la care a fost supusa armura primului transportor blindat suta la suta romanesc produs la Uzina Automecanica Moreni.

Transportorul a fost proiectat pentru 11 militari, insa poate fi condus si manevrat de unul singur. Specialistii vor sa vada daca militarii din interior vor supravietui in cazul unei explozii.

Manechinul a fost asezat pe un scaun special care ar trebui sa absoarba socul puternic si presiuni extrem de mari de peste 500 de bari. Camere speciale vor surprinde si ele dinamica exploziei in interiorul blindatei, iar una speciala va inregistra ce se intampla la exterior.

Acest test este printre ultimele care au loc inainte ca transportorul blindat sa fie omologat. Scopul final este ca Romania sa produca o asemenea masinarie de razboi la un pret sub 2 milioane de euro, mai ieftin decat ar costa una in Occident.

„Urmarim sa aratam ca se poate realiza in tara, ca avem specialisti formati atat armata cat si partea de industrie de aparare si sa avem un brand al nostru romanesc”, a spus Ioan Manu, Uzina Automecanica Moreni.

Complet echipat, transportorul blindat va cantari peste 21 de tone si totusi va fi destul de agil spun specialistii, peste 100 de kilometri la ora va atinge pe sosea, totusi o masina cu un motor mult mai mic il poate depasi usor.

Daca vorbim de un obstacol cum ar fi un lac, atunci cursa pentru orice autoturism normal s-ar opri aici, insa pentru transportor nu ar fi o problema sa il traverseze pana in partea cealalta, pentru ca pluteste.

Fabricat dintr-un aliaj de otel special, transportorul a trecut testele cu succes.

Sursa: protv.ro

Modelul transportorului testat este de tipul SAUR 2

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.