Primul pas mare, pus de chinezi în România – ROMPETROL! Care este, punctual, interesul Chinei în România?

Achiziția Rompetrol, primul pas mare pus de chinezi în România. Expansiunea Chinei în Europa este de notorietate, iar România nu face excepție. Energia pare a fi acum domeniul predilect, dar dincolo de investițiile în proiecte greenfield, care încă sunt incerte, chinezii au ocazia, mai întâi, să dețină o firmă mare în Uniunea Europeană. Este exact strategia Beijingului. Despre relațiile dintre România și China, blamate de unii, apreciate de alții, se vorbește de ani de zile. Așa cum face în toată Europa, China are tot interesul să dețină active productive și în România, tendințele de expansiune economică fiind evidente de mai mulți ani, informează Economica citata de romaniabreakingnews.ro

Proiectele punctuale ale Chinei în România

Dar care este, punctual, interesul Chinei în România, țară în care chinezii au doar o singură firmă mare: Smithfield, cel mare procesator de carme din lume, care a preluat fostul Comtim?

Cinci înțelegeri au fost parafate cu ocazia vizitei lui Borc în China. Totalul investițiilor promise de chinezi doar cu această ocazie: 118 milioane de euro. Astfel, investitorii chinezi intenționează să construiască o fabrică de componente auto la Brașov, investiția în acest sens fiind estimată la 45 de milioane de euro. De asemenea, se are în vedere un proiect în domeniul ornamentelor auto, care va fi realizat cu o investiție în valoare de 17,6 milioane de dolari, și construcția, în România, a unei centrale solare de 20 MW, investiție în valoare de 33 de milioane de euro. Totodată, chinezii intenționează să investească 23 de milioane de euro în dezvoltarea unor complexe imobiliare în zona Capitalei și să dezvolte un proiect de cooperare și schimb de experiență în domeniul educației în Hunedoara, mai scrie sursa citată.

romaniabreakingnews.ro