ROMÂNIA BREAKING NEWS

Primul ministru al R.Moldova, Vlad Filat riscă până la șase ani de închisoare !

Premierul Vlad Filat ar putea fi anchetat penal pentru abuz de putere și trafic de influență ca urmare a înregistrărilor difuzate ieri în presă.

Dacă veridicitatea convorbirilor telefonice dintre prim-ministrul Vlad Filat și directorul de la FISC Nicolae Vicol va fi demonstrată, șeful Cabinetului de miniștri riscă să se aleagă cu un dosar penal.

Potrivit Galinei Bostan, director al Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției , conținutul acestor înregistrări este de-a dreptul demolant.

„Toți cei care i-au dat indicații  telefonice lui Vicol pot fi cercetați penal pentru trafic de influență și abuz de putere și riscă până la șase ani de închisoare”, a declarat Bostan, precizând că Procuratura Generală era obligată să se autosesizeze în acest caz.

Precizăm că în înregistările audio difuzate ieri de presă apar vocile premierului Vlad Filat, șefului fracțiunii parlamentare PLDM Valeriu Streleț, ministrului de Interne Dorin Recean, președintele CEC Iurie Ciocan.

Streleț și Ciocan au confirmat ieri autenticitatea convorbirilor telefonice.

Procuratura Generală nu a anunțat încă dacă s-a autosesizat pe marginea acestor fișiere audio.

Codul Penal

Articolul 326. Traficul de influență

(1) Primirea sau extorcarea de bani, titluri de valoare, alte bunuri sau avantaje patrimoniale, acceptarea de servicii, bunuri sau avantaje, personal sau prin mijlocitor, pentru sine sau pentru o altă persoană, săvîrșite intenționat de către o persoană care are influență sau care susține că are influență asupra unui funcționar, în scopul de a-l face să îndeplinească ori să nu îndeplinească acțiuni ce intră în obligațiile lui de serviciu, indiferent dacă asemenea acțiuni au fost sau nu săvîrșite,

se pedepsesc cu amendă în mărime de la 500 la 1.500 unități convenționale sau cu închisoare de pînă la 3 ani.

(2) Aceleași acțiuni urmate de influența promisă sau de obținerea rezultatului urmărit, săvîrșite:

b) de două sau mai multe persoane;

c) cu primirea de bunuri sau avantaje în proporții mari,

se pedepsesc cu amendă în mărime de la 1.000 la 3.000 unități convenționale sau cu închisoare de la 2 la 6 ani.

    Articolul 327. Abuzul de putere sau abuzul de serviciu

(1) Folosirea intenționată de către o persoană cu funcție de răspundere a situației de serviciu, în interes material ori în alte interese personale, dacă aceasta a cauzat daune în proporții considerabile intereselor publice sau drepturilor și intereselor ocrotite de lege ale persoanelor fizice sau juridice,

se pedepsește cu amendă în mărime de la 150 la 400 unități convenționale sau cu închisoare de pînă la 3 ani, în ambele cazuri cu (sau fără) privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de pînă la 5 ani.

(2) Aceeași acțiune:

b) săvîrșită de o persoană cu înaltă funcție de răspundere;

c) soldată cu urmări grave

se pedepsește cu amendă în mărime de la 500 la 1.000 unități convenționale sau cu închisoare de la 2 la 6 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de pînă la 5 ani.

union.md

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: