ROMÂNIA BREAKING NEWS

Primirea lui Vladimir Plahotniuc în SUA stârnește indignare în R. Moldova! Proteste la ambasada SUA din Chișinău! Ce se ascunde în spatele vizitei?

Primirea lui Vladimir Plahotniuc în SUA stârnește indignare în R. Moldova! Proteste la ambasada SUA din Chișinău! Ce se ascunde în spatele vizitei?

Un grup de tineri a organizat miercuri 4 mai, un flashmob în fața Ambasadei SUA la Chișinău, în cadrul căruia le-au cerut autorităților americane arestarea vicepreședintelui PD, Vladimir Plahotniuc.

Protestul tinerilor a avut loc ca reacție față de primirea în SUA a oligarhului Plahotniuc, în calitate de coordonator executiv al Consiliului Coaliției de Guvernare. Protestatarii au ținut în mâini, bannere pe care scria acuzele despre

  • implicarea PD-ului în furtul miliardului,
  • în schema anabolizantelor de la Poșta Moldovei și moartea celor patru americani ca rezultat al utilizării acestora;
  • în bănuita mituire a celor 14 deputați transfugi ex-PCRM;
  • în blocarea transportului public în timpul ultimului protest masiv de la Chișinău,
  • în spălarea a 30 miliarde de dolari ai mafiei rusești prin bănci moldovenești,

Protestatarii au mai cerut și monitorizarea lui Plahotniuc de către Interpol pentru legăturile cu mafia rusească.

Pe timpul protestului (flashmob), a răsunat renumita piesă „Blowin’ In The Wind” de Bob Dylan, al cărei mesaj politic vorbește despre faptul că, cel mai des, soluția unei probleme clare este foarte evidentă dar și efemeră, astfel că puțini se deranjează s-o înțeleagă sau să o implementeze în timp util. Aceștia i-au transmis și o scrisoare ambasadorului James Pettit, prin care solicită susținerea autorităților americane în punerea sub arest a lui Plahotniuc.

Și cunoscutul bloger și jurnalist Alex Cozer a luat atitudine față de primirea de care s-a bucurat Plahotniuc în SUA, într-un editorial cu titlul: Rusul, moldoveanul și românul Plahotniuc la Washington; Un mare deserviciu adus de SUA Moldovei

„Ieri Moldova a mai primit o lovitură dură. Mă refer la Moldova activă, încă trează, protestatară, care mai poate mișca ceva aici. Din păcate am văzut această Moldovă extrem de dezamăgită și confuză, vorbind de făcutul bagajelor și bilete spre destinații cât mai îndepărtate.” –  Alex Cozer

Și cum ar putea să se simtă oamenii care tind spre democrație, libertate, prosperitate, și care văd toate aceste idealuri în dezvoltarea occidentală, în special în SUA? SUA care, prin persoana Victoriei Nuland, unul dintre cei mai reprezentativi diplomați ai țării, s-a afișat cu Plahotniuc, permițându-i chiar acestuia să se laude public cu o poză de la întâlnire.

„Coordonatorul coaliției”, așa cum s-a prezentat Plahotniuc, este același individ, iar Nuland o știe bine, urât de 95% din cetățeni. Cetățeni pe care i-a jefuit de miliarde și i-a umilit în ultimul hal, transformându-i în niște sclavi ai săi. Este același individ împotriva căruia s-au concentrat practic toate protestele de amploare din ultimul an.

Să-l primești la Washington, să-ți faci poze cu el, înseamnă o sfidare directă a Moldovei și a cetățenilor săi. Dar și mai grav e că mai aplici o lovitură directă adepților integrării europene și euroatlantice, care și așa sunt tot mai puțini și mai puțini de la an la an. De la 73% în 2009 la 35% astăzi.

Aceste poze au trezit dezamăgire, greață, furie chiar. Iar cei care au spus că au un motiv în plus de a-și face bagajele și a căuta bilete sunt oamenii buni care au mai rămas aici.

Mă îndoiesc foarte mult că niște exerciții militare care vor dura o lună de zile și care vor fi urmate de plecarea la baștină a militarilor americani, cu tot cu cele 58 de unități de tehnică militară cu care au venit, merită această umilință la care au fost supuși ieri moldovenii. Umilință care nu va fi uitată ușor și care se va reflecta în următoarele sondaje. Unele în care încrederea în SUA, Occident și UE va fi tot mai scăzută.

SUA ieri nu și-au făcut rău doar lor. Au făcut un mare rău și deserviciu Republicii Moldova. Pentru că Plahotniuc, rusul, românul, moldoveanul (și Dumnezeu știe câte cetățenii o mai fi având) poate mâine, la fel de ușor, dacă va fi chemat, să facă același aport și la Moscova. Iar între timp, în Moldova dezamăgirea va fi tot mai mare, iar cetățeni tot mai puțini. – Alex Cozer

Din Necunoscutele vizitei lui Vlad Plahotniuc în SUA, conform unimedia.info

Cine conduce delegația?

Astfel cine este șeful delegației nu este clar. Din comunicatele Partidului Democratrezultă că acesta este prim-vicepreședintele PDM Vlad Plahotniuc. Totodată se precizează că Plahotniuc a mers în calitate de coordonator executiv al Consiliului Coaliției de guvernare.

În același timp din informațiile difuzate de Ambasada Statelor Unite pentru UNIMEDIA rezultă că Plahotniuc a mers în calitate de membru al delegației condusă de Ministrul Economiei, Octavian Calmâc. Pe siteul Ministerului Economiei nu există nicio informație referitor la vizita lui Calmâc în SUA.

Totodată serviciul de presă al Guvernului a precizat pentru Mold-Street că ministrul este deschis să răspundă la toate întrebările legate de vizită la telefon, Acesta însă nu a răspuns la apelurile Mold-Street.

A cui este delegația?

O altă necunoscută este pe cine reprezintă această misterioasă delegație. Dacă e să credem PDM apoi delegația ar reprezenta un misterios Consiliu al Coaliției de guvernare.

Surse din cadrul Guvernului au precizat că delegația nu are nicio legătură cu Guvernul și că aceasta este a „majorității parlamentare”. Chiar și vicepremierul Octavian Calmâc ar reprezenta majoritatea parlamentară.

Curios este că din delegație nu face parte niciun deputat.

În același timp Serviciul de informare si comunicare cu mass-media al Ministerului Afacerilor Externe si Integrarii Europene a precizat pentru Mold-street că „Ministerul nu a fost solicitat în acordarea asistenței pentru vizita întreprinsă de vicepremierul Octavian Calmâc sau alți membri ai delegației”.

Cine a plătit vizita?

Atât sursele din cadrul Guvernului, cât și din cadrul coaliției de la guvernare susțin că toate costurile vizitei au fost acoperite de membrii delegației.

Scopul vizitei

Din comunicatele democraților rezultă că Vlad Plahotniuc a mers în SUA pentru a transmite mesajul coaliției de guvernare, legat de determinarea politică de a face reformele necesare în Republica Moldova și de a asigura stabilitatea țării.

“Vă transmit angajamentul meu total și al majoritatii parlamentare de la Chișinău de a reforma instituțiile de stat. Suntem determinați să modernizăm statul, astfel încât acesta să fie potrivit scopului pe care ni l-am propus, potrivit nevoilor cetățenilor și potrivit pentru un viitor prosper. Avem determinarea de a face tot ceea ce este nevoie pentru ca Republica Moldova să progreseze în mod real și consistent din punct de vedere economic și social”, a spus Vlad Plahotniuc”.

Totodată acesta ar fi invitat să participe „la cel mai important eveniment anual al Consiliului Atlantic, Distinguished Leadership Awards (Premiile pentru Lideri Internaționali Distinși), unde sunt onorați lideri în domeniile politicii, afacerilor, artei și activităților umanitare care s-au remarcat în promovarea relațiilor dintre Europa și SUA.

Cu cine s-au întâlnit

Printre persoanele importante cu care s-au întâlnit membrii delegației se numără: Victoria Nuland, asistentul pentru Afaceri Europene și Eurasiatice al Secretarului de stat american; Bridget Brink, asistent adjunct al Secretartului de stat american; economistul Anders Aslund; David Koranyi, directorul Inițiativei Eurasian Energy Futures și Andrea Montanino, director al programului Global Business and Economics.

Curios este că pe pagina de Twitterși de Facebook a lui Anders Aslund nu este nicio mențiune despre o astfel de întrevedere, chiar dacă acesta este foarte activ pe rețelele sociale.

La fel nici pe cea a Consiliului Atlantic. Singura mențiune despre Plahotniuc pe pagina web a Consiliului Atlantic este de o lună în urmă și este un comentariu referitor la viitoarele alegeri prezidențiale și rolul prim-vicepreședintelui PDM în acestea.

Reprezentanții societății civile și unii europarlamentari nu cred în bunele intenții ale prim-vicepreședintelui PD și așa-numitului coordonator executiv al Consiliului coaliției de guvernare, Vladimir Plahotniuc, aflat în aceste zile în Statele Unite. Ei sunt de părere că această vizită este o campanie de PR a Partidului Democrat, iar oligarhul ar fi plătit bani grei pentru participarea la evenimentul desfășurat de organizația care l-a invitat, se arată într-un editorial cu titlul Analiști: Vizita lui Plahotniuc în SUA – o campanie de PR; Oligarhul a plătit o taxă pipărată pentru a putea participa la conferințe

Astfel, europarlamentarul Cristian Preda spune că nu a auzit până acum despre noua funcție pe care ar avea-o Plahotniuc în coaliția de guvernare și așteaptă o poziție oficială de la autoritățile americane despre vizita oligarhului în Statele Unite.

„E pentru prima dată când văd că un membru al delegației este mai important decât președintele delegației. Ceva necurat e la mijloc. Nu am încredere în interpretările pe care le livrează Plahotniuc, el însuși, pentru că nu mi se pare că e un om de încredere. Nu vreau să discut despre scopurile celor în care nu am încredere. Am spus de mai multe ori că Plahotniuc este un oligarh care face un imens rău Moldovei. Aștept o poziție din partea americană până atunci, gura lumii e slobodă”, a declarat europarlamentarul român Cristian Preda.

În opinia analiștilor politici, Plahotniuc întreprinde această vizită în Statele Unite pentru a-și lustrui imaginea.

„Ceea ce se întâmplă acum este o acțiune de PR, participarea la astfel de conferințe este cu participation fee, puteți să îl întrebați cât a costat taxa de participare, dacă a fost sau dacă nu a fost, ce a discutat, este alaiul pe lângă el persoana principală sau invers, el este luat în alai”, a declarat analistul politic Igor Boțan.

„Nu a existat nicio informație oficială nici pe site-ul guvernului și nici a parlamentului privind statutul acestui grup de cetățeni ai Republicii Moldova care iată că se spune că sunt într-o vizită acolo. Ce fel de vizită este clar. Domnul Boțan a spus foarte clar: Participarea la această conferință este cu taxă și taxa este destul de pipărată. Am primit și eu cândva niște invitații de la organizații care numeau cetățeanul Glob, cetățeanul lumii. Dar ca să fii numit cetățeanul respectiv trebuia să plătești mult”, a menționat analistul politic Arcadie Barbăroșie.

Într-un editorial pentru Radio Europa Liberă, publicistul Vitalie Ciobanu notează că actuala putere s-a pricopsit cu un „coordonator executiv al coaliției de guvernare”. „Partidul Democrat a publicat pe site-ul său o informație triumfalistă despre vizita lui Plahotniuc în Statele Unite, unde ar fi fost primit de importante personalități politice. Triumful a durat doar câteva ore, pentru că s-a aflat că magnatul de la Chișinău a făcut parte dintr-o delegație condusă de Ministrul Economiei Octavian Calmâc (o delegație cu statut incert) și a profitat de ocazia să-și facă o poză, împreună cu colegii de delegație, alături de Victoria Nuland”, notează jurnalistul.

„În contextul acestei telenovele transoceanice, orchestrate de PD, a venit și informația furnizată de liderul Platformei „DA”, Andrei Năstase, care a publicat copia pașaportului rusesc al lui Vlad Plahotniuc. Se încearcă astfel să se facă lumină în presă și prin intermediul rețelelor de socializare asupra multiplelor identități ale primului oligarh al țării. Mă întreb dacă acest personaj proteic ne-ar mai putea surprinde cu ceva, pe noi și pe aliații noștri occidental”, mai scrie Vitalie Ciobanu.

Menționăm că prim-vicepreședintele PD, Vladimir Plahotniuc, care nu deține nicio funcție în stat, se află de marți într-o vizită în Statele Unite. Serviciul de presă al PD a anunțat că oligarhul a plecat în calitate de coordonator executiv al Consiliului Coaliției de guvernare, funcție ce nu a mai existat până acum. De partea cealaltă, Ambasada Statelor Unite la Chișinău a afirmat că Plahotniuc este membru ale unei delegații conduse de vicepremierul Octavian Calmâc.
Conform lui Jurnal.md, ffițerul de presă al PD și Vladimir Plahotniuc nu au răspuns la telefon pentru a oferii o reacție.

 

Tatiana Rotari

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: