ROMÂNIA BREAKING NEWS

Primarul Sectorului 1, Daniel Tudorache a promis în capitala istorică a Bucovinei, că va sprijini o grădiniță cu etnici români din Cernăuți și o linie aeriană directă cu Bucureștiul

Primarul Sectorului 1, Daniel Tudorache a promis în capitala istorică a Bucovinei, că va sprijini o grădiniță cu etnici români din Cernăuți și o linie aeriană directă cu Bucureștiul

Daniel Tudorache, primarul sectorului 1 din București s-a aflat într-o scurtă vizită de trei zile la Cernăuți, capitala istorică a Bucovinei. Vizita s-a desfășurat la invitația primarului Oleksii Kaspruk, prilej cu care edilul bucureștean a luat la cunoștiință despre situația învățământului pentru etnicii români din regiunea Cernăuți.  Acesta a declarat în cadrul unei conferințe de presă comune cu edilul din Cernăuți, care avut loc pe 7 octombrie, că va găsi forma legală, vom găsi sponsori pentru susținerea unei grădinițe cu etnici români”.

Vizita primarului sectorului 1 din București are loc împreuna cu oficiali ai Ambasadei României în Ucraina, ai Consulatului Roman la Cernauti și reprezentanții ministerului Romanilor de Pretutindeni, în contextul solicitării către Statul Român, de către primarul Oleksey Kasprukun, a ajutorului pentru cazurile medicale deosebite ale copiilor din Regiunea Cernăuți, respectiv aducerea la București a acestor copii unde există un spital specializat pentru aceștia.

Referitor la învățământul pentru copii de grădiniță, Cernăuțiul nu dispune în acest moment de nici o gădiniță  cu predare în limba română, existând doar o singură grupă în care învață 25 de copii români. La Centrul Cultural Roman Eudoxiu Hurmuzachi, cererea din partea părinților, pentru înființarea unei grădinițe române,  este foarte mare, existând peste o sută de solicitări. Românii din Ucraina reprezintă al treilea grup etnic din Ucraina, ca pondere, după ucraineni și ruși după cum stipulează datele ultimului recensământ care a avut loc în Ucraina în anul 2001.

Primarul Oleksey Kasprukun a admis că în general, în Cernăuți, locurile în grădinițe reprezintă o problemă și că există un număr mare de familii care nu au posibilitatea să își trimeată copii la gradiniță. Potrivit primarului Kasprukun, soluția este de a deschide unele complexuri educative, în care procesul de instruire să se desfășoare de la vârsta de doi ani și până la clasele mari, fiind vorba despre instituții care să cuprindă grădinița, școala primară, gimnazială și liceală.

Deschiderea unor astfel de complexuri educative urmează să fie   făcute atât în cadrul școlilor cu predare în limba ucraineană, cât și în cadrul instituțiilor  studiile se desfășoară în limba română. Este un proces care se intenționează să se iniția în comunitățile românești, în raioanele cu comunități compacte. În acest fel se permite mărirea numărului de grupe în care procesul instructiv se desfășoară în limba română”, a mai declarat edilul Cerăuților.

Referitor la ajutorul solicitat de primarul Cernăuților pentru ca aceștia să fie aduși la București, unde există un spital specializat pentru copii, edilul sectorului 1 din București, Daniel Tudorache a promis că va găsi forma legală pentru realizarea acestui lucru. „Într-adevăr, trebuie să găsim și forma legală, împreună cu Ministerul Sănătății și să prevedem noi în protocol acest lucru”, a spus Daniel Tudorache.

Tot în cadrul conferinței, primarul Daniel Tudorache a arătat că atât la București, cât și la Cernăuți s-a pus în discuție inaugurarea unei curse aeriene directe între cele doua orașe și că această opțiune va aparține unei companii private care va fi interesată de această oportunitate sprijinită de cele două primării. Prețul unei călătorii  București – Cernăuți și orarul de zbor vor fi stabilite de compania în cauză.

romaniabreakingnews.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: