Fundaţia World Vision şi MSD România au organizat prima dezbatere privind asistenţa medicală comunitară în contextul legislativ actual „Echitatea serviciilor medicale pentru mama vulnerabilă din România”, se arată într-un comunicat trimis redacției România Breaking News de către Fundaţia World Vision. / Foto: CSRmedia
Vineri, 6 octombrie, 2017, la București, Proiectul “Mame pentru viaţă. Viaţă pentru mame”, cel mai amplu program de reducere a mortalității materne din ţara noastră, dezvoltat de Fundația World Vision România şi MSD România a marcat săptămâna internaţională de sănătate maternă „Safe Motherhood” prin organizarea la Palatul Parlamentului a unei ample dezbateri privind asistenţa medicală comunitară în România, în contextul legislativ actual: „Echitatea serviciilor medicale pentru mama vulnerabilă din România”
Obiectivul principal al discuțiilor a fost identificarea rolului asistenţei medicale comunitare în dezvoltarea la nivel naţional a unor modele de intervenție medico-socio-educaţionale prin care să se asigure accesul la servicii de asistență medicală prenatală pentru toate femeile din comunități vulnerabile, pornind de la principiul că sănătatea maternă este un drept fundamental al omului. Temele au inclus şi responsabilitatea autorităţilor publice centrale şi locale în organizarea, funcţionarea şi finanţarea activităţii de asistenţă medicală comunitară, precum şi identificarea oportunităţilor de finanţare prin fonduri europene a centrelor comunitare şi a formării resurselor umane necesare asistenţei comunitare.
Evenimentul a fost deschis de Dr. Laszlo Attila, preşedintele Comisiei de Sănătate Publică din Senat şi de Doamna Consilier de stat în Administraţia Prezidenţială, Conf. Dr. Diana Păun, care au subliniat importanţa pe care sănătatea mamei şi copilului trebuie sa o aibă in politicile publice ale statului român.
Reprezentanta Ministerului Sănătatii, Doamna Director Lidia Onofrei, a prezentat stadiul actual al dezvoltării reţelei naţionale de asistenţă comunitară şi necesitatea colaborării între asistenta medicală comunitară, asistenta socială, mediatorii sanitari, reţeaua de asistenţă primară şi directţile de sănătate publică în abordarea cu succes a grupurilor vulnerabile din comunităţi şi, cu precădere, a gravidelor şi copiilor.
Cu acest prilej, Fundaţia World Vision a dat publicităţii rezultatele implementării proiectului „Mame pentru viaţă. Viaţă pentru mame” la 18 luni de la lansare şi a făcut recomandări bazate pe identificarea barierelor întâmpinate de femeile vulnerabile din mediul rural în accesarea serviciilor de asistenţă prenatală şi planificare familială.
Evenimentul s-a bucurat de prezenţa doamnei Mary-Ann Etiebet, MD, director executiv al programului MSD for Mothers, care a declarat: „Am investit jumătate de milion de dolari în acest proiect pentru că ştim că vieţile acestor mame sunt de nepreţuit. Când o mamă moare, ceilalți copii ai ei sunt de zece ori mai mult expuși riscului de abandon școlar și, în cazul fetelor, riscului de sarcină în adolscenţă”.
„Acest proiect pilot a dezvoltat soluții integrate, cost-eficiente, inovative pentru informarea, educarea şi facilitarea accesului la servicii medicale a mamelor vulnerabile, aplicabile și la nivel naţional. Accesul la un pachet de servicii de asistență maternă trebuie să fie egal și echitabil pentru toate femeile, indiferent de statut sau situaţie financiară, iar barierele existente în prezent pot fi înlăturate prin alinierea politicilor de sănătate maternă la toate celelalte politici relevante”, a declarat Dr. Cornelia Scărlătescu Paraschiv, manager proiect “Mame pentru viață. Viață pentru mame”, World Vision România.
• 6400 de femei din Vâlcea, Dolj şi Vaslui au fost informate în cadrul sesiunilor de educaţie susţinute de educatori comunitari despre sănătatea reproducerii, spaţierea optimă a naşterilor şi dreptul la îngrijiri medicale gratuite.
• Două aplicaţii mobile de tip sms alert privind calendarul ovulaţiei şi asistenţa prenatală au fost dezvoltate în cadrul proiectului pentru o mai bună informare şi educaţie a femeilor din mediile vulnerabile, fiind transmise 4000 de sms-uri pentru un număr de 450 de beneficiare.
• Un număr de 400 de gravide au fost monitorizate şi informate prin program, fiind consiliate şi sprijinite să acceseze serviciile de asistenţă prenatală;
• Doua cursuri de e-learning privind îngrijirea gravidelor pentru medicii de familie au fost dezvoltate pe platforma edu-cnsmf.ro, cursurile, accesibile gratuit până anul viitor, fiind creditate de Colegiul Medicilor din România.
La dezbatere au participat reprezentanţi ai Preşedintiei ,Parlamentului Romaniei, Ministerului Sănătăţii, DSP, Ministerului Muncii şi Justitiei Sociale, Ministerului Dezvoltării Regionale ,Administratiei Publice si Fondurilor Europene, SOGR, SNMF, INSMC, OAMGMAMR , Asociaţiei Primarilor din Comune, Asociaţiei Moaşelor Independente, primari, medici de familie ,asistenti medicali comunitari din 6 judete, jurnalişti , ONG, specialişti.
În România una din cinci gravide nu a efectuat niciun examen medical înainte de naștere , iar rata mortalităţii materne este de peste două ori mai mare față de media UE-27, de trei ori mai mare decât în Slovacia, Slovenia și Bulgaria, de aproape şase ori mai mare decât în Italia și Spania şi de aproape zece ori mai mare decât în Austria şi Polonia . Una din 4 femei din mediul rural nu are asigurare de sănătate şi 1 din 10 gravide este minoră. În 2015 au fost raportate 26000 de sarcini la minore, numărul acestora fiind în creştere în mediul rural.
Vă invităm să urmăriţi un videoclip care ilustrează situaţia mamelor minore vulnerabile din mediul rural aici:
Despre proiectul “Mame pentru viață. Viață pentru mame”
Proiectul „Mame pentru viață. Viață pentru mame” finanţat prin programul global MSD for Mothers, implică dezvoltarea unui model integrat de solutii pentru îmbunătățirea accesului la servicii de calitate de asistență medicală prenatală și sănătate reproductivă în România rurală. Implementat în 30 de comunități din județele Dolj, Vâlcea și Vaslui, proiectul este considerat un exemplu de bune practici în cadrul inițiativelor de reducere a mortalităţii infantile şi materne în Europa.
Proiectul și-a formulat obiective pe trei niveluri: îmbunătăţirea calităţii serviciilor medicale materne și de planificare familială, creșterea competențelor furnizorilor de servicii medicale din mediul rural, capacitarea comunității locale și educarea populației cu ajutorul unor instrumente adaptate și eficiente, și dezvoltarea, impreuna cu autoritățile locale. a unor programe de susținere a mamelor vulnerabile. Sunt vizate 15000 de femei fertile din mediul rural, din trei judeţe, 225 de furnizori de servicii medicale și autorităţile locale din cele 30 de comunităţi ţintă ale proiectului.
World Vision România face parte din parteneriatul World Vision International prezent în aproape 100 de ţări din întreaga lume. World Vision România este o fundație creştină care desfăşoară programe de intervenţie umanitară de urgenţă, dezvoltare şi advocacy, punând în centrul activităţii sale bunăstarea copilului. Fundația se concentrează asupra muncii cu copiii, familiile şi comunităţile, în scopul depăşirii sărăciei şi nedreptăţii. Inspirată de valorile creştine, fundaţia lucrează cu persoanele cele mai vulnerabile din lume, indiferent de religie, rasă, etnie sau gen. În 27 de ani de prezenţă în România, fundaţia a ajutat peste 500.000 de copii şi adulţi, în 400 de comunităţi din 8 judeţe.Despre MSD România
Compania americană Merck Sharp and Dohme (MSD) a deschis un birou în România în urmă cu 22 de ani, fiind una dintre primele companii farmaceutice multinaţionale cu prezenţă locală. Cu un accent constant pe inovaţie şi ştiinţă, MSD oferă în România un portofoliu extins, de peste 50 branduri inovatoare, în 2 categorii principale: medicamente de uz uman (medicamente eliberate pe bază de reţetă şi vaccinuri) şi medicamente de uz veterinar.
Fiind o companie responsabilă, recunoaştem că avem un rol de jucat – în parteneriat cu alți actori cheie – în a ne asigura că produsele noastre sunt accesibile pacienţilor care au nevoie de acestea. Astfel, prezenţa MSD în board-urile ARPIM (Asociaţia Producătorilor Internaţionali de Medicamente) şi LAWG (Local American Working Group), precum şi în asociaţiile Foreign Investors Council şi AmCham denotă angajamentul companiei faţă de piaţa din România. Mai mult, platforma locală de responsabilitate corporativă “MSD pentru viaţă. Împreună pentru viaţă” operează prin 4 piloni, cu accent în zona de sănătate, precum şi în susţinerea comunităţilor locale. Compania a luat ca o provocare plasarea actuală a României pe locuri fruntaşe, în Uniunea Europeană, într-o varietate de boli cronice sau boli foarte grave, inclusiv în mortalitatea maternă. În MSD, la baza strategiei de business se află angajamentul față de valori și integritate.Pentru mai multe informaţii, vizitaţi www.msd.ro sau www.msd.com.Despre proiectul MSD for Mothers
MSD for Mothers (proiect cunoscut ca Merck for Mothers in Statele Unite si Canada) este o iniţiativă cu o durată de 10 ani, ce aplică expertiza ştiinţifică şi de business a MSD – precum și resursele financiare ale companiei şi experienţa în abordarea provocărilor medicale de la nivel mondial – pentru a reduce mortalitatea maternă în întreaga lume. MSD for Mothers furnizează soluţii durabile, axate pe îmbunatăţirea calităţii îngrijirii medicale a mamelor, precum şi pentru creşterea accesului femeilor la servicii de planificare familială.
Până acum, eforturile derulate în acest proiect au contribuit la îmbunătăţirea accesului la servicii medicale de calitate pentru gravide şi la servicii de planificare familială pentru un număr de 4,8 milioane de femei, în 30 de ţări din întreaga lume. Mai multe informaţii pe http://merckformothers.com/