Ce stă în spatele marşului triumfal al creşterii economice ce se va apropia de 6%. ? Răspunsul, potrivit analiștilor de la Ziarul Financiar, este o notă de plată însă aşteaptă o notă de plată care s-ar putea dovedi piperată: deficite spre 4% din PIB în 2018, un curs care ar putea atinge 4,7 lei pentru un euro şi o inflaţie ieşită din ţintele BNR avand drept consecinţă o majorare a dobanzii de politică monetară de trei ori, pană la 2,5% între februarie – mai 2018.
Potrivit aceliași surse, un raport al UniCredit Bank publicat la sfarşitul săptămanii trecute face previziuni destul de puţin optimiste: creşterea economică formidabilă din acest an, bazată în cea mai mare parte pe consum, ar ascunde dezechilibre tot mai mari, fapt ce ar putea determina o majorare a deficitului bugetar pană spre 3,7% în 2018 şi o încetinire a creşterii economice pană la 3,6%, de la peste 5% în acest an. Nici salariile bugetarilor nu vor creşte pană la nivelul promis, pentru că resursele sunt limitate – o creştere de venituri din taxe de doar 1,2% în 2017, deşi PIB-ul nominal este aşteptat să crească cu 9,9%.
Pe de altă parte, prezent la emisiunea ZF Live, Ciprian Dascălu, economist-ul şef al ING Bank, a anticipat că indicele ROBOR la trei luni va încheia anul la un nivel de 1,25-1,5%, faţă de 1,78% în prezent.