În cadrul ultimei reuniuni a Consiliului Afaceri Generale sub mandatul României de Președinție a Consiliului UE, prezidată de ministrul delegat pentru afaceri europene George Ciamba, Președinția română a reușit obținerea consensului pentru adoptarea Concluziilor Consiliului privind extinderea și procesul de stabilizare și asociere, obiectiv care corespunde priorității strategice acordate de Președinția română a Consiliului UE politicii de extindere și avansării relațiilor cu partenerii din regiune.
Pornind de la evaluările și recomandările din Pachetului Extindere al Comisiei Europene, publicat la 29 mai 2019, România a depus eforturi susținute atât în dialogul cu statele membre, cât și cu partenerii din regiune, intensificate în ultimele săptămâni prin demersuri la nivel de ministru delegat și la nivelul echipei diplomatice a Președinției române a Consiliului UE pentru realizarea obiectivului de adoptare a unui set de Concluzii echilibrat și cuprinzător pentru toți partenerii vizați de politica de extindere și de procesul de stabilizare și asociere.
În acest sens, s-a obținut menținerea momentului pozitiv și a dinamicii procesului de extindere, Președinția română reușind, în urma unui proces complex de negociere, să adopte un limbaj ambițios și un calendar pentru o decizie clară și substanțială în acest sens cât mai curând posibil și nu mai târziu de octombrie 2019. Eforturile depuse de Președinția română a Consiliului au permis, astfel, atingerea consensului în jurul unei poziții comune la nivelul Consiliului UE, în lumina recomandărilor Comisiei Europene privind deschiderea negocierilor de aderare cu R. Macedonia de Nord și Albania și a progreselor remarcabile realizate în ultimul an.
Concluziile Consiliului salută în mod deosebit Acordul istoric de la Prespa, care a pus capăt disputei de 27 de ani pe tema numelui între Skopje și Atena, a cărui implementare pe durata Președinției României la Consiliul UE a reprezentat o evoluție majoră și un exemplu pentru soluționarea în spirit european a disputelor bilaterale.
Soluția agreată prin consens la nivelul tuturor statelor membre reprezintă un semnal pozitiv în sensul prezervării perspectivei europene clare pentru partenerii care îndeplinesc pașii necesari în acest sens și o reconfirmare a faptului că promovarea politicii de extindere, pe baza coeziunii interne a UE, contribuie la coerența acțiunii globale a UE, manifestată în primul rând în vecinătatea imediată.
Concluziile adoptate astăzi reconfirmă, totodată, importanța politicii de extindere atât pentru parteneri, cât și pentru Uniunea Europeană în ansamblul său și reafirmă efectul transformator pe care acest proces continuă să îl genereze în regiune. În linie cu această abordare, pe durata mandatului său de Președinție a Consiliului, România a acționat constant, inclusiv prin invitarea statelor candidate la evenimentele informale pe care le-a organizat, pentru a transmite un mesaj pozitiv partenerilor, esențial pentru a stimula procesele cuprinzătoare de reformă și a consolida stabilitatea regiunii.