ROMÂNIA BREAKING NEWS

Președintele Timofti și Premierul Lenca la Unison:„Denumirea limbii de stat trebuie modificată în limba română”

Iurie_LeancaAtât prim-ministrul, cât și președintele Republicii Moldova afirmă că limba vorbită de moldoveni este cea română, deși în art. 13 din Constituție este stipulat că limba de stat este cea „moldovenească”. Ambii consideră că mai devreme sau mai târziu acest neadevăr va fi corectat în Legea Supremă.

Presedintele Timofti si Presedintele Basescu

„Acum, apare limba moldovenească. E, totuși, limba română. E limba română și, până la noi, Eminescu a pus demult punctul pe i. Denumirea limbii în Constituție este, bineînțeles, un lucru important. În alte țări însă nu e specificată, ar putea fi o soluție și pentru noi asta. După mine, este mult mai importantă predarea limbii române în școli, inclusiv în cele bilingve, unde avem mari probleme”, evidențiază prim-ministrul Iurie Leancă în cadrul unui interviu pentru ziarul „Adevărul”.

Totodată, șeful statului spune răspicat că limba pe care o vorbește este româna. „În calitate de garant al Constituției, sunt obligat să respect normele constituționale dar, în același timp, o spun deschis, așa cum cred eu – noi vorbim limba română. Această prevedere în Constituție a fost adoptată într-un anumit context politic și eu am vorbit cu oamenii care au votat această Constituție și acest articol, fiindcă s-a discutat foarte mult în jurul acestei probleme. Ei recunosc că nu au înțeles până la sfârșit importanța acestei probleme și că, într-adevăr, au votat din motive pur politice, nu în baza adevărului și a științei. Rămâne numai o speranță legală, constituțională: cândva, când o să ajungă la o concluzie majoritatea populației cu privire la adevărul istoric și științific, vor introduce și modificarea respectivă. Astăzi, însă, noi suntem obligați să discutăm, să respectăm un neadevăr. Așa-i soarta, așa-i viața”, a enunțat președintele Nicolae Timofti în cadrul unui interviu pentru TVR1.

„În Constituția noastră scrie că este vorba despre limba moldovenească, dar majoritatea absolută a oamenilor care au o pregătire bună și cunosc adevărul istoric și științific o numesc limba română și nimeni nu îi pedepsește, nimeni nu îi condamnă. Este o libertate a omului, să gândească așa cum crede el. Am spus și repet că se va ajunge la legiferarea adevărului cu timpul. Trebuie să înțelegem că trebuie să trăim pe adevăr, nu pe minciună, și atunci când o să înțelegem profund acest lucru, o să ajungem la situația când se va adopta și o Constituție bazată pe știință, pe adevăr, și va dispărea această problemă”, a adăugat Timofti.

UNIMEDIA precizează că Curtea Constituțională urmează să se expună asupra prevederilor ale articolului 13 din Constituție, la solicitarea deputatului Ana Guțu. Parlamentara a solicitat Înaltei Curți să interpreteze art. 13 și posibilitatea de echivalare a sintagmei „limba moldovenească, funcționând pe baza grafiei latine” cu expresia „limba română”.

Sursa: unimedia.info

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: