ROMÂNIA BREAKING NEWS

Președintele României, Klaus Iohannis, a participat la reuniunea Consiliului European de primăvară de la Bruxelles

Președintele României, Klaus Iohannis, a participat la reuniunea Consiliului European de primăvară de la Bruxelles

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a participat, în perioada 21 – 22 martie a.c., la reuniunea Consiliului European de primăvară de la Bruxelles, Regatul Belgiei. Cu acest prilej, Președintele României a participat la întrevederea în format UE27 (art.50) cu privire la procesul de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană, precum și la întrevederea cu Prim-miniștrii Islandei, Liechtensteinului și Norvegiei, pentru a marca cea de-a 25-a aniversare a Acordului privind Spațiul Economic European.

În cadrul discuțiilor, liderii europeni au abordat cu predilecție subiecte economice, respectiv aspecte legate de consolidarea și aprofundarea Pieței Unice, precum și de domeniul digital, industrie și comerț în contextul provocărilor globale, tehnologice și de securitate. Agenda de discuții a reuniunii a inclus și teme precum combaterea schimbărilor climatice, relațiile externe ale Uniunii Europene, cu accent pe pregătirea Summitului UE-China, și aspecte legate de combaterea dezinformării în perspectiva viitoarelor alegeri pentru Parlamentul European din luna mai 2019.

Președintele României a avut, în calitate de reprezentant al statului membru care deține Președinția în exercițiu la Consiliului UE, o intervenție privind progresele obținute în implementarea obiectivelor strategice formulate la Consiliul European din decembrie 2018, precum și în raport cu tematicile de discuție din cadrul actualei reuniuni a Consiliului European.

Pe tema Brexit, liderii europeni au avut un schimb aprofundat de opinii cu privire la solicitările transmise de către premierul britanic, doamna Theresa May, în scrisoarea adresată pe 20 martie a.c. Președintelui Consiliului European.

Liderii au decis adoptarea documentelor agreate anterior la Strasbourg de către președintele Jean-Claude Juncker și premierul Theresa May (Instrumentul referitor la Acordul privind retragerea Regatului Unit din UE și declarația comună în completarea Declarației politice privind cadrul relațiilor viitoare) și au convenit amânarea datei retragerii Regatului Unit până la 22 mai 2019, cu condiția aprobării, săptămâna viitoare, a Acordului de Retragere în Camera Comunelor din Marea Britanie.

În cazul în care Acordul privind Retragerea nu va fi aprobat de Camera Comunelor săptămâna viitoare, șefii de stat și de guvern au agreat o amânare până la data de 12 aprilie a.c. și așteaptă ca Regatul Unit să indice, înainte de această dată, o cale de urmat care să fie supusă dezbaterii Consiliului European.

De asemenea, s-a reiterat faptul că nu este posibilă o repunere în discuție a Acordului de Retragere, convenit de cele două părți în noiembrie 2018 și s-a solicitat continuarea eforturilor pentru asigurarea pregătirii și a contingenței la toate nivelurile, luând în considerare toate rezultatele posibile.

Președintele României a făcut referire și la concluziile Consiliului referitoare la Planul coordonat privind inteligența artificială „Made in Europe”, propuse de Președinția României la Consiliul UE și adoptate recent de Consiliul UE. Acestea reprezintă un pas important spre promovarea și dezvoltarea tehnologiilor privind inteligența artificială în domenii noi, precum serviciile de asistență medicală, agricultura sau mobilitatea conectată și autonomă.

În privința temei dezinformării, Consiliul European a salutat activitatea importantă realizată în acest sens în ultimele luni și a subliniat importanța intensificării eforturilor coordonate ale statelor membre pentru protejarea sistemelor democratice ale Uniunii și contracararea amenințărilor pe termen scurt și lung, ca parte integrantă a consolidării rezilienței UE în fața amenințărilor hibride.

Liderii europeni au reafirmat susținerea fermă a Uniunii Europene pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, precum și angajamentul față de punerea în aplicare a politicii UE de nerecunoaștere a anexării ilegale. Cu această ocazie, Președintele Klaus Iohannis a reiterat angajamentul și sprijinul României față de integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei, în interiorul granițelor sale recunoscute internațional

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: