ROMÂNIA BREAKING NEWS

Președintele Parlamentului Maghiar nemulțumit că nu se poate baza pe Guvernul Român pentru păstrarea identității etnicilor unguri din România

Președintele Parlamentului Maghiar nemulțumit  că nu se poate baza pe Guvernul Român pentru păstrarea identității etnicilor unguri din România

Un factor-cheie în oprirea asimilării comunităților maghiare din lume este să fie ajutate să-și păstreze identitatea printr-un sistem de educație care să promoveze legătura lor cu țara-mamă, iar Budapesta nu se poate baza pe Guvernul român în acest sens, afirmă președintele Parlamentului ungar, transmite mediafax.ro, citat de romanibreakingnews.ro

Îtr-un interviu pe care l-a oferit în perspectiva Zilei diasporei maghiare care urmează să fie marcată duminică, Laszlo Kover a acuzat țările vecine, în care în opinia sa există un număr „semnificativ” de etnici maghiari, că depun „eforturi conștiente” de asimilare a acestor minorități, în principal prin „schilodirea sistemului școlar”, relatează MTI.

Ungaria nu ar trebui să se bazeze pe Guvernul României pentru a-i ajuta pe membrii diasporei maghiare să-și păstreze identitatea ungară, a declarat președintele Parlamentului ungar, potrivit MTI.

Tot așa cum poate fi folosită pentru accelerarea asimilării, educația poate fi folosită pentru a opri sau inversa acest lucru, a îndemnat el.

Kover a citat legislația privind protecția minorităților din Slovenia care permite comunităților etnice italiene și maghiare să fie reprezentate în Parlament.

Însă, în Slovenia au rămas atât de puțin maghiari, încât menținerea calității educației acestora este tot mai greu de menținut, a apreciat el.

„Este insuficient ca acești copii maghiari să fie învățați limba. Trebuie să li se dea o educație competitivă în acea țară”, a spus președintele Parlamentului ungar.

Populația Ungariei a înregistrat un „declin semnificativ” în ultimii 20 de ani, care ar fi fost și mai important dacă etnicii maghiari nu s-ar fi întors în Ungaria din alte zone ale bazinului carpatic, a notat el.

Kover a citat totodată date potrivit cărora rata declinului populației în rândul comunităților de maghiari din diaspora este cea mai mare și a avertizat că, dacă acest declin nu poate fi oprit la timp, „aceste comunități pot eventual să dispară”.

Cea mai bună cale de a ajuta aceste comunități este „să se creeze relații personale cu ele, acolo, și să se mențină legătura cu ele”.

„Ceea ce este bine pentru Ungaria este bine pentru comunitățile maghiare din străinătate și viceversa”, a apreciat el, adăugând că acest lucru nu înseamnă că Guvernul de la Budapesta nu ar trebui să folosească aceleași metode pentru a-i ajuta pe etnicii maghiari din fiecare dintre aceste țări.

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: